Hoe solide zijn de banken in Nederland

Hoe solide zijn de banken in Nederland Wat is de rating en kredietstatus van uw bank, wat is de kredietstatus van Nederland en andere EU landen volgens S&P? Velen vragen zich af hoe veilig hun geld bij de bank is. Om daar meer inzicht in te krijgen kijken we naar de rating van bekende kredietbeoordelaars zoals Moody’s, S&P en Fitch. Let ook op de kredietwaardigheid van een aantal Europese landen en de tier ratio van banken. De Rabobank is het meest kredietwaardig en solide van de banken in ons land, maar is door S&P toch van rating AAA teruggezet naar AA- en eind 2014 naar A+. Nederland zit weer op AAA sinds januari 2014. De Frieslandbank is nu ook onderdeel van de Rabobank en daarmee veilig. Met vele EU landen gaat het minder goed. Spanje is als land drie stappen teruggezet, een afwaardering naar BBB en Baa3. Griekenland omhoog naar C sinds 2012. Italië naar BBB+. Frankrijk naar AA1. Zelfs de EU is van AAA naar AA+. De kredietwaardigheid volgens ratingbureaus als S&P dus in 2016. Een bank of land kan failliet.

Consumentenvertrouwen van AAA tot CCC

Het consumentenvertrouwen in ons land is tanende. Mensen maken zich zorgen over de kredietcrisis, de inflatie, koopkracht en beurs. Daarom en door de aantrekkende rente wordt meer geld opzij gezet dan ooit. Tegelijkertijd is het meer dan ooit belangrijk om te weten welke banken en landen veilig zijn. De ratings van banken gaan van AAA naar CCC (zie hierna).

Weer AAA rating Nederland, hoogste kredietstatus

Nederland had tot 29 november 2013 een AAA rating en dat is belangrijk want de rente op de staatsschuld is daardoor relatief laag. Een hogere rente zou veel meer uitgaven aan rentelasten betekenen en daardoor meer bezuinigingen. Bovendien geeft het aan dat onze economie het structureel structureel goed doet. Toen werd het even AA+ en sinds 16 januari 2014 is het weer AAA.

Spaarbank

Sparen is weer in en banken spelen daar graag op in. Niet omdat ze graag meer rente betalen dan noodzakelijk is. In tegendeel, banken hebben behoefte aan geld en de consument kan ze daarbij goed helpen. En die renteopslag wordt al snel terugverdiend door het lenen voor de consument duurder te maken. En het blijkt te werken, want banken als de Credit Europe Bank en de Anadolubank en MoneYou zien hun spaartegoeden duidelijk toenemen.

Waar kan ik veilig sparen

Nu zijn er vele banken in ons land en elk met hun sterkere en zwakkere punten. Zo heeft de ene bank duidelijk een risicovoller profiel dan de ander. Van de Rabobank is bekend dat het meest kredietwaardig was, maar ook dat de rente er in het algemeen laag is. Eigenlijk willen we allemaal een hoge rente tegen een zo laag mogelijk risico. Bovendien weten we ons beschermd door het depositogarantiestelsel van de Nederlandse bank. Per persoon en per instelling met bankvergunning is daardoor 100.000 euro helemaal gegarandeerd, voor zover het niet een achtergesteld deposito betreft. Wie een gezamenlijke rekening heeft, kan rekenen op het dubbele, 200.000 euro

Kredietbeoordelaars

Om de risico’s van een bank of financieel product in kaart te brengen, zijn er gerenommeerde kredietbeoordelaars, zoals Moody’s, Standard en Poor's en Fitch. Overigens maken ook zij wel fouten en leiden gewijzigde omstandigheden regelmatig tot een bijstelling van de kredietbeoordeling. Wie bij Moody’s een rating heeft met triple A heeft de hoofdprijs. Langzaam zakt een beoordeling af van Aaa naar C**, waarbij C als zeer speculatief te zien is.

Wat zijn de ratings van de belangrijkste banken in Nederland

Voor een aantal in Nederland opererende banken ziet de rating voor banktegoeden er volgens Moody's momenteel als volgt uit. Moody's verlaagde eerder al de rating van ING, Rabobank, ABN Amro, Leaseplan bank en SNS Bank. Overigens volgt Moody's niet alle banken in ons land:

BankRating
RabobankAa2
ABN AMROA2
INGA2
FortisAa3 *)
Friesland BankA2
AEGONA2
Garanti BankBaa1
ArgentaBaa1
NIBCBaa1
SNS BankBaa2
LeaseplanbankBaa2
Alfa Bank (moederbedrijf AT Bank)Ba1
DHBBa2
Credit EuropeBa2
Anadolu Bank AS (moederbedrijf Anadolubank)B1
Yapi Kredi AS (moederbedrijf Yapi Kredi)B1
_____________
*) per 3 oktober 2008 is de situatie gewijzigd, omdat het Nederlandse deel door de Nederlandse overheid is overgenomen.

Rating S&P 2016, kredietstatus S&P:

  • Rabobank: A+;
  • ABN Amro: A;
  • ING bank: A-;
  • Van Lanschot Bankiers BBB+;
  • SNS Reaal BBB-.

Op 1 februari 2013 is SNS Reaal volledig in handen van de Staat gekomen.

Wat zegt kredietbeoordelaar Fitch

Ook Fitch heeft ratings, maar volgt de Nederlandse instellingen in mindere mate dan Moody’s en heeft zijn eigen codering ontwikkeld:

BankRating
RabobankAA-
AEGONAA
INGAA-
ABN AMROA+
SNS BankA+
Van LanschotA-
Friesland BankA-
Garanti BankBB
NIBCBBB
_______________
De kwaliteit van een instelling loopt bij Fitch af naar een middenkwaliteit van AAA via AA+ naar BBB-. Risicovol zijn de BB+ tot aan C.

Rating van landen als Nederland, Frankrijk, Griekenland, Spanje, Ierland en Duitsland

Bijna de gehele EU is afgewaardeerd bij Standard & Poors, van AAA naar AA+ of lager, met uitzondering van ondermeer Nederland en Duitsland. Op 1 januari 2016 waren de ratings voor een aantal Europese landen als volgt bij Moody's en Fitch:

Kredietwaardigheid Europese landen, kredietstatus EU landen, kredietstatus Nederland:

landMoody'sFitch
NederlandAaaAAA
DuitslandAaaAAA
EngelandAaaAAA
FrankrijkAaaAA1
IerlandBa1BBB+
BelgiëAa3AA
SpanjeBaa3BBB
ItaliëBaa2BBB+
PortugalBa3BBB+
GriekenlandCaa3CCC

Griekenland is omlaag in rating gegaan, gegeven de steun vanuit de EU. Volgens S&P zijn in Griekenland de ergste problemen nog niet achter de rug.

Tier-1 ratio

Een andere manier om naar de buffers, soliditeit en solvabiliteit van een bank te kijken is de Tier-1 ratio. De Tier-1 ratio is de verhouding tussen het garantievermogen van de bank, dat wil zeggen aandelen en eeuwigdurende, achtergestelde obligaties, en de naar risico gewogen activa, dat wil zeggen de verschafte kredieten en beleggingen gewogen naar risico's als kredietwaardigheid. Kortweg gaat het dus om het kernkapitaal van een bank als percentage van het risicogewogen balanstotaal. De ratio voor enkele banken in het tweede kwartaal 2015 (halfjaarcijfers):

Tier 1 ratio bankenratio %
ING12,4%
Rabo BANK12,9%
ABN AMRO13,3%
SNS12,2%
Van Lanschot12,5%
Friesland Bank (nu Rabo bank)9,5%
NIBC14,9/%
Argenta16%
Credit Europe11%

Slot

De ministers willen de banken verplichten om hun kernkapitaal uitgedrukt met de tier 1 minimaal te verhogen naar 9 procent. Alle banken uit bovenstaande lijst voldoen daar al aan. Anderzijds geldt, zoals ik aangaf, altijd nog de bescherming van de Nederlandse bank voor banken met een volledige Nederlandse bankvergunning. En dat zijn de meeste van deze banken. Uitzondering: de Belgische Centrale Bank is in eerste instantie verantwoordelijk voor het spaartegoed bij Argenta. Wie meer zekerheden wil, spreidt zijn geld in voldoende mate over meerdere banken en kiest voor de zekerheid een bank met een volledige Nederlandse garantiestelling. Er is keuze genoeg.

Lees verder

© 2008 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spaarrente Credit EuropeSpaarrente Credit EuropeDe Credit Europe Bank, CE, biedt heeft in 2021 voor u een spaarrekening zonder voorwaarden. De internet spaarrekening ku…
Spaarbank: waarop letten bij het sparen?Spaarbank: waarop letten bij het sparen?Waar moet u zeker op letten bij het sparen en het openen van een spaarrekening. Voor welke spaarbank kiest u? Zie enkele…
Spaarbank, de AnadolubankSpaarbank, de AnadolubankDe Anadolubank staat in 2020 in de top van banken met veilig sparen tegen een hoge spaarrente. Op een spaardeposito krij…
Rabobank biedt spaarrente van 8% en hogerRabobank biedt spaarrente van 8% en hogerDe Rabobank biedt een hoge spaarrente als global player in de wereld en is een super veilige bank. De gemiddelde Nederla…
Ook zonder accijns en btw heeft Nederland de duurste benzinenieuws uitgelichtOok zonder accijns en btw heeft Nederland de duurste benzineDat de benzineprijzen in Nederland hoger liggen dan in omringende landen zal bijna niemand meer verbazen. De reden is da…
Reacties

J. Th G. Vaessen, 06-03-2014
Wat betekend Baa1? Reactie infoteur, 06-03-2014
Beste J. Th G. Vaessen,
Moody's hanteert codes om aan te geven hoe solide een bank is. Baa1 is de beste waardering in de B categorie en de achtste vanaf de top, de triple A.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ben, 20-12-2013
Beste mensen,

Ik heb een financiering gebasseerd op de 3maands euribor. Ik heb zojuist een brief ontvangen van de INGbank, dat de opslag op het tarief wordt gewijzigd in 2.51%. Dit was bij aanvang 5 jaar geleden nog 1.2%. Dit jaar betaalde ik een opslag van 1.71%. Een onderdeel van de motivering van de ING luid; De nieuwe opslag houdt rekening met de omstandigheden op de geldmarkt. Zijn die zoveel slechter geworden? Ik dacht dat het juist allemaal wat rustiger en beter ging. Kan iemand mij hier een zinnige verklaring voor geven.

Met vriendelijke groet,

Benny Cohen Reactie infoteur, 20-12-2013
Beste Ben,
Eind 2008 was de 3 maands euribor een stuk hoger dan nu (http://tinyurl.com/kqywwv6).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

J. J. Blok, 19-05-2013
Nederlandse banken veilig? Nou vergeet het maar. Onbetrouwbaar zijn ze gewoon. Alles wat gezegd wordt over veilig etc. etc. kan je hier gewoon vergeten. De banken zijn van de staat hier. En de staat is onbetrouwbaar dus conclusie. Zet uw geld veilig bij u zelf weg in een kluis of oude sok. Daar is het veilig.
Ik zie het zelf. Ik moet een half miljoen ontvangen en dat is al een week weg. En de een geeft de ander de schuld. Nee hoor! Dat is het niet. Maar men heeft zoveel regels dat men door de regels niets meer kan doen.
Mijn mening is gewoon weg halen uw geld op welke rekening dan ook. De staat is de grootste dief en die dief beheert u. Nou bij mij niet meer want ik hef gewoon hier alles op. En ga mijn geld wel veilig in het buitenland zetten waar het veiiger is dan hier op moment. Gek gezegd een griek is nog niet zo gek als hij er uit ziet. Die weet geld te investeren en die wint iedere 7 jaar het vermogen waar hij gelijk weer de investeringen mee ingaat. Dus die verdienen geld. Behalve de staat zelf daar die leverd net zo als wij hier fors in. Omdat de griek zelf slimmer is dan de staat en zet het liever geinvesteerd weg dan hij een cent aan de staat weg geeft. Want iedere staat gooit het gewoon over de balk heen. Zo is het eenmaal altijd geweest. Reactie infoteur, 19-05-2013
Beste J. J. Blok,
De Nederlandse staat heeft een rating van triple A.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jager, 08-03-2013
L.S.,
Wat is de rating van Bank ten Cate in Amsterdam?
Ik kan dat nergens vinden.
M vr Gr Reactie infoteur, 08-03-2013
Beste Jager,
Klopt, niet elke bank heeft een officiële rating.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Robert, 11-01-2012
Ik heb de volgende vragen:
1. Geldt de garantiestelling ook voor kleine ondernemingen (BV's)?
2. Ik heb gehoord dat de garantie bij de Rabobank vele malen hoger is, omdat de afzonderlijke banken garant staan voor elkaar. Zelfs al zou je je spaargeld hebben staan op één bankrekening. Weten jullie of dit klopt? Reactie infoteur, 11-01-2012
Beste Robert,
1. De garantiestelling geldt ook voor een zakelijke rekening als aan een aantal aanvullende voorwaarden is voldaan:

http://www.zakelijk.infonu.nl/zakelijk/25504-is-zakelijke-rekening-ook-veilig-bij-faillissement-bank.html

2. Bij de Rabobank heeft u meermalen de garantiestelling als u bij meerdere vestigingen uw geld hebt staan. U moet daarvoor dus bij meerdere banken van de Rabobank een rekening openen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Otto, 06-01-2012
Ik overweeg de Garanti bank of NIBC voor een termijn deposito (wellicht een fix flex) echter ik schrik van de lage ratings. Op dit moment zou ik eerder kiezen voor NIBC vanwege de tier 1 ratio: van de Garanti bank is deze onbekend? Reactie infoteur, 06-01-2012
Beste John,
De tier 1 ratio van de Garantibank als geheel (inclusief Nederlands hoofdkantoor) was in 2010 ruim 14%. Voor 2011 is dat nog niet bekend gemaakt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Henk Vrijsen, 27-11-2011
Bedankt voor de reactie van Zeemeeuw.
Toch 'n vraag. Stel dat je vermogen groter is als 100K Euro en je hebt dit in z'n geheel gestald bij de ABN-AMRO, is het dan toch verstandig om te spreiden, ook al kost dat rente inkomsten over 2011? Maw wat is het risico van een default van de ABN-AMRO bij een verwachtte breack up van de Euro.? Reactie infoteur, 27-11-2011
Beste Henk Vrijsen,
Een break-up van de euro raakt alle banken. ABN AMRO is niet alleen van de staat, maar ook een systeembank. Volgens de huidige inzichten zal de staat ABN AMRO nooit laten vallen. Maar als het zeer barre tijden worden, weet niemand het meer zeker. Onder druk wordt alles vloeibaar. Spreiden is altijd veiliger, maar de vraag is dan waar het surplus te stallen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Henk Vrijsen, 26-11-2011
Leuk artikel.
Toch 'n vraag /opmerking. Waarom staat de ABN-AMRO niet in het Tier1 ratio overzicht.
Is de ABN -AMRO nu echt de veiligste bank van Nederland doordat ze volledig staatseigendom zijn?. Maw, kan de ABN-AMRO wel failliet of omvallen indien de Euro crises onverhoopt toch uit de hand loopt, of gaat de ABN-AMRO alleen maar failliet als de Nederlandse staat in een default komt? Reactie infoteur, 26-11-2011
Beste Henk Vrijsen,
Wie alleen op de ratings af gaat, ziet dat ABN AMRO niet altijd het hoogste staat. Maar een staatsbank gaat eigenlijk alleen failliet als de staat failliet gaat of als de staat niet bereid is om de schulden te betalen. ABN AMRO heb ik toegevoegd aan het lijstje.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Henk van Ewijk, 19-10-2011
Hoe zit het met de actuele rating van Staalbankiers en die van Achmea.
Hoe zijn die en waar kan ik die vinden?
Moet je voor Staalbankiers die van Achmea aanhouden? Reactie infoteur, 19-10-2011
Beste Henk van Ewijl,
Helaas worden niet alle banken en instellingen van een rating voorzien. Ook Staalbankiers als onderdeel van Achmea niet. Achmea is weer onderdeel van Eureko, waarvan de Rabobank weer een groot aandeelhouder is:

http://www.financieel.infonu.nl/geld/9929-de-rabobank-de-rabo-bank-heeft-veel-invloed-in-nederland.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Dr G. Th J. Fabius, 15-09-2011
U geeft een mooi overzicht. Waarbij bij mij de volgende vreagen naar boven komen:
1 Hoe komt het dat de NIBC bank een rating krijgt van Baa1, terwijl U een ratio % opgeeft van 6,6 %?
2 Loop ik op dit moment veel risico met de perpetual obligatie SNS 11,25% en is
er een kans dat dividend dit jaar woredt gepasseerd? De koers is de laatste tijd
sterk omlaag gegaan
Met dank voor Uw eventuele reactie en vriendelijke groet, Theo Fabius Reactie infoteur, 16-09-2011
Beste Dr G. Th J. Fabius,
1. U bedoelt 16,6%. Het zijn allemaal verschillende maatstaven die verschillende dingen meten en samen een totaalbeeld geven van de bank. Het liefste heb ik op alle punten in de matrix een hoge score, maar dat lukt niet altijd.
2. De eeuwigdurende obligatie is altijd risicovol, omdat die in de meeste gevallen achtergesteld is. De laatste tijd zien we vooral een vlucht naar zekerheid en dus ook weg van perpetuals. Toch kunnen perpetuals een uitstekende investering zijn, omdat de rente op dit waardepapier hoog is.
3. Over het eerste halfjaar 2011 is € 44 miljoen winst gemaakt. De core tier-1 ratio is momenteel gestegen naar 8,4%. Dat de bank het dividend zal passeren, ligt niet voor de hand, calamiteiten daargelaten.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Henny Lechanteur, 08-12-2009
Als ik een beoordeling moet geven over de banken in het algemeen krijgen ze ruim onvoldoende. Het is niet alleen moeilijk om geld op te halen maar ook om te storten. Op dit moment wordt iedereen min of meer gedwongen om internet te bankieren. Op dit moment zijn de betalingspakketten praktisch kosteloos. Maar in mijn ogen verandert dit vlug, zodra de meerderheid voor internet bankieren heeft gekozen. En wat dan als je verschillende banken hebt. Dan wordt het weer een probleem want dan zullen de meesten een keuze moeten maken voor een bank en een betalingspakket. Meerdere banken en betalingspakketten worden dan vrij duur. Zou het niet verstandiger zijn om een betalingspakket in te voeren zodat niet iedereen met zijn geld gaat schuiven naar de uiteindelijk door hun gekozen bank. Datzelfde zal ook gebeuren als de overheid de garantieregeling gaat wijzigen. Juist vanwege die garantieregeling is het interessant om je vermogen over diverse banken te spreiden. 1 betalingssysteem voor alle banken en dat onder toezicht van de ECB zou toekomstige problemen van banken zoals door mij aangegeven mogelijk kunnen voorkomen. Reactie infoteur, 08-12-2009
Beste H. Lechanteur,
Dank u wel voor uw reactie. Om een spaarrekening bij een andere bank te openen is in ieder geval een tegenrekening nodig. Met 1 tegenrekening zijn zo vele spaarrekeningen te openen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Kees, 09-07-2009
Van Lanschot wordt niet genoemd in het Moody's rating overzicht. De huidige S&P rating is A. Is er een reden voor dat deze bank niet vermeld worden bij Moody's? Zijn de ratings van Moody's ook de S&P ratings in één overzicht beschikbaar?
Vriendelijke groet, Kees Reactie infoteur, 09-07-2009
Beste Kees,
Helaas voor ons volgt Moody's niet alle banken. Ook bijvoorbeeld de DSB Bank niet en de Aegon Bank.

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jan, 20-04-2009
Ik schrik van deze ratings. Ik zie hier dus dat credit europe een slechtere rating heeft dan NIBC bank? en deze bank heeft al forse problemen… Ik wilde net een rekening openen bij credit europe omdat ik NIBC niet vertrouwde. Maar of dit een verstandige keuze is betwijfel ik nu… Reactie infoteur, 20-04-2009
Beste Jan,
1. Credit Europe heeft een mooie winst gemaakt, maar Moodys heeft zo zijn aarzelingen bij de lange termijn verplichtingen.
2. Credit Europe valt gewoon onder de garantie van de Nederlandsche bank tot een maximum van 100.000 euro per persoon.
3. Bij NIBC is de Tier-1 ratio mooi.
4. MoneYou is zelfstandig onderdeel van ABN AMRO met een eigen garantie van de Nederlandsche Bank en geeft 4,5% rente.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Henri Geelhoedt, 18-04-2009
Ik heb bij de "rating" gemist de Ohra Bank (van Delta Lloyd). Waar staat die bank? Reactie infoteur, 18-04-2009
Beste Henri Geelhoedt,
Delta Lloyd wordt niet door Moodys of Fitch gevolgd met een rating.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Harry, 05-01-2009
Hoe is het met de credit europe bank gesteld op dit moment? Reactie infoteur, 06-01-2009
Beste Harry,
In het artikel staat de momenteel meest actuele openbare info. Credit Europe Bank NV valt onder de garantie van De Nederlandsche Bank, dat wil zeggen een garantie van maximaal 100.000 euro per persoon bij deze bank. Bovendien is de rente er aantrekkelijk.

Zie ook het artikel:

http://financieel.infonu.nl/sparen/19980-spaarbank-spaarrente-credit-europe-525.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Lex, 14-11-2008
Ik zie dat u in uw lijst 'te pas en te onpas' ratings van moederbanken plaats bij een aantal ' kleine buitenlandse banken' welke in feite zelfstandige nederlandse NV's zijn (zie statutaire zetel van hetzelfde register als waar u in een aantal reacties naar verwijst).

Deze banken zijn naar mijn weten niet actief in aandelen, obligatisch of lange termijn financieringen (kapitaalmarkt) en kunnen dus ook geen rating hebben!

Deze kleine nederlandse handels/spaar banken hebben hun activiteiten in de geldmarkt (korte termijnfinancieringen waarbij de kredietwaardigheid van de afnemer goed kan worden ingeschat) en daarvoor bestaat geen rating. Reactie infoteur, 14-11-2008
Beste Lex,
U moet twee dingen onderscheiden:
1. De bankvergunning van een bankinstelling, zelfstandig NV, in Nederland en daarmee samenhangend de garantiestelling van maximaal 100.000 euro,
2. De ratings die door de ratingbureaus en niet door mij, aan deze instellingen worden gekoppeld. Daarbij kijkt men ook naar het moederbedrijf en zelfs het land van herkomst. En niet voor niets: toen het met Icesave mis ging, keek men snel naar moederbedrijf Landsbanki en vervolgens naar IJsland zelf. Dit alles bepaalt de kredietwaardigheid van een instelling. Vandaar de systematiek bij de ratings. Overigens kan daardoor de rating van een kleinere buitenlandse bank ook lager uitvallen dan strikt noodzakelijk zou zijn. Wellicht doelt u daarop.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Toos, 13-11-2008
Op 17 september reageert u naar Victorho dat DSB bank vermoedelijk geen rating bij Moody's heeft omdat DSB Bank niet beursgenoteerd is. Volgens mij is de Frieslandbank ook niet beursgenoteerd, maar heeft wel een rating bij Moody's? Reactie infoteur, 13-11-2008
Beste Toos,
Moody's volgt DSB vooralsnog niet. Zie ook de reactie van 13-10 (vraag F. Windmeijer).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

T. van Iperen, 13-11-2008
Bestaat er ook een rating inzake (Nederlandse) systeem relevante banken? Reactie infoteur, 13-11-2008
Beste T. van Iperen,
1. Het begrip systeembank is wat beladen, omdat over dergelijke banken is gesteld, dat de Staat ze nooit zal laten omvallen. Keiharde criteria hiervoor zijn er niet. Bovendien raken banken steeds meer verweven.
2. Maar we mogen wel aannemen dat in ieder geval de systeembanken door de ratingbureaus worden gevolgd, omdat ze tot de kerninfrastructuur van het bankwezen horen. Omgekeerd wil een rating niet zeggen dat het hier momenteel om een systeembank gaat.
3. Systeembanken zijn denk ik in ieder geval: ING/ Postbank, SNS Reaal, Rabobank, Fortis en ABN AMRO.
4. Ik heb er inmiddels ook een artikel aan gewijd:

http://financieel.infonu.nl/geld/27596-veilig-sparen-is-uw-bank-een-veilige-systeembank.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Wietse, 07-11-2008
Kan iemand mij uitleggen waarom Friesland bank met een Tier ratio van 12,4% een lagere rating (A2) krijgt dan de Rabobank, terwijl de Rabobank (AAA) een Tier ratio heeft van 11,2%? Reactie infoteur, 08-11-2008
Beste Wietse,
Zowel bij kredietbeoordelaar Moody's als Fitch scoort De Friesland Bank minder dan de Rabo Bank. Zij beoordelen instellingen breder dan aan de hand van alleen de Tier ratio.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Lucas, 04-11-2008
Is er iets bekend over de rating/ betrouwbaarheid van het Luxemburgse Advanzia (dagelijks opvraagbare spaarrekening tegen 6%), en over de soliditeit van het Luxemburgse garantiefonds? Is de situatie vergelijkbaar met die van de IJslandse Landsbanki? Reactie infoteur, 04-11-2008
Beste Lucas,
Een rating van Advanzia is niet bekend bij Moody's of Fitch. Een belangrijk verschil met Landsbanki is dat IJsland geen EU land is. Luxemburg heeft, doordat het wel een EU land is, de rating Aaa (net zoals Nederland).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

F. H. Wijma, 16-10-2008
Op de diverse vergelijkingssites staat de NIBC bovenaan wat betreft de rentes die geboden worden. In de media verschijnen de laatste tijd allerlei berichten dat de NIBC behoorlijk last heeft gehad van de kredietcrisis en zelfs omver gegaan zou zijn. Hoe valt dit te rijmen met het feit dat NIBC nog steeds vrolijk hoge rentes aanbiedt op haar website? Is die spaarbank nog wel te vertrouwen? Reactie infoteur, 16-10-2008
Beste F.Wijma,
1. Het is duidelijk dat NIBC geld nodig heeft, en bereid is een hoge rente te bieden. Zie ook het artikel over NIBC:

http://financieel.infonu.nl/geld/24405-spaarrente-nibc-direct-start-bij-525.html

2. Mocht het met NIBC toch fout gaan, dan valt het wel volledig onder het depositogarantiestelsel van Nederland met een maximale vergoeding van 100.000 euro. Wie onder dit maximum blijft loopt dus in wezen niet veel risico.

3. Het is wel zo dat de afwikkeling door De Nederlandsche Bank enige maanden kan duren, een periode waarin u niet bij uw geld kunt.

4. Er zijn voldoende andere banken in ons land. Bijvoorbeeld Moneyou (=ABN AMRO) met 5,1%.
Zie het artikel:
http://financieel.infonu.nl/geld/25032-spaarrente-moneyou-bedraagt-minimaal-51.html

Maar zo zijn er meer. Keuze genoeg, voor wie voldoende spreiden wil.

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

K. J. Laenen, 16-10-2008
Hoe kom ik te weten of de A.S.N. bank een volledige nederlandse garantie stelling heeft? Reactie infoteur, 16-10-2008
Beste K.J. Laenen,
Dat kunt u nagaan in het register van De Nederlandsche Bank. Daaruit blijkt dat sparen bij de ASN Bank N.V., handelsnaam ASN Bank, onder het Nederlandse depositogarantiestelsel valt.

Zie ook het artikel:

http://financieel.infonu.nl/geld/10018-banken-de-asn-bank.html

Met vriendelijke groet,
Zeemeeuw

F. Windmeijer, 13-10-2008
Ik mis de rating van de DSB bank, is hier een speciale reden voor dat deze er niet in voorkomt? Reactie infoteur, 13-10-2008
Beste F. Windmeijer,
Correct, de DSB Bank wordt niet door Moody's gevolgd, maar dat geldt voor meer banken in de wereld. De reden is mij niet bekend, en misschien komt de rating op een later moment alsnog. De DSB Bank valt natuurlijk wel gewoon onder het Nederlandse garantiestelsel.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jeroen, 09-10-2008
Is het niet mogelijk om alle Nederlandse aanbieders op de spaarmarkt aan de lijst toe te voegen? Aan wel of niet aan de beurs genoteerd zijn kan het niet liggen, want Aegon staat er bijv. niet tussen - terwijl die ook actief zijn met spaarproducten - en Rabobank is niet aan de beurs genoteerd. Reactie infoteur, 09-10-2008
Beste Jeroen,
Dit zijn de banken in Nederland, die van Moody's een rating hebben meegekregen. Daar staat bijvoorbeeld Aegon Bank niet tussen.

Met vriendelijke groet,
Zeemeeuw

Frank, 04-10-2008
Waarom staat de rating van de Friesland Bank hier niet bij? Reactie infoteur, 04-10-2008
Beste Frank,
Ik heb De Friesland Bank aan de lijst toegevoegd.
Met vriendelijke groet,
Zeemeeuw

Leon Engels, 03-10-2008
Het hierboven geplaatst overzicht over de ratings van de nederlandse financiele instellingen is helder en duidelijk. Kunt u mij zeggen op welke site ik dit kan vinden? Ergens anders op uw site zag ik dat icesavebank inmiddels flink gezakt was in de beoordelingen. Alvast bedankt voor uw reactie. Reactie infoteur, 04-10-2008
Beste Leon Engels,
Informatie vindt u ondermeer via moodys.com
Met vriendelijke groet,
Zeemeeuw

Gordel van Smaragd, 28-09-2008
Er staat in dit bericht een onjuistheid: 'Per persoon en PER REKENING is daardoor 20.000 euro helemaal gegarandeerd en de tweede 20.000 euro voor 90%.' Dit is niet juist. Het is: per persoon PER INSTELLING, dus ongeacht hoeveel rekeningen je daar hebt lopen. Dat is nogal een verschil! Zie website De Nederlandse Bank. www.dnb.nl/over-dnb/veelgestelde-vragen/vragen-over-banken/dnb148053.jsp Reactie infoteur, 28-09-2008
Beste Gordel van Smaragd,

Het is nog preciezer aan te geven dan u nu doet: het geldt per instelling met bankvergunning. Sommige instellingen horen namelijk tot hetzelfde moederbedrijf, zonder dat ze alle een bankvergunning hebben.

Voor een verdere verduidelijking verwijs ik u graag naar het volgende artikel:

http://financieel.infonu.nl/geld/25256-bankencrisis-veilig-sparen-bij-een-grote-of-een-kleine-bank.html

Met vriendelijke groet,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 04-05-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.