Houd de kredietbeoordelaars maar in de gaten

Houd de kredietbeoordelaars maar in de gaten De kredietbeoordelaars, de krediet rating agencies en rating bureaus als Standard & Poors, Moody's en Fitch dreigden de schuld van de hypotheekcrisis in de VS te krijgen en af en toe krijgen ze de schuld van het te snel downgraden van de kredietwaardigheid van enkele landen in Europa en de Verenigde Staten. Ze zouden soms te traag hebben gereageerd op een afnemende kredietwaardigheid en dan weer te snel om zo kritiek te voorkomen. Maar wat is de taak van een kredietbeoordelaar?

Een kredietbeoordelaar moet aangeven hoe solide bedrijven en financiële producten zijn


De kredietbeoordelaars S&P en Moody’s, en de rating AAA tot C- en D

Houd de kredietbeoordelaars maar goed in de gaten. Krediet beoordelaars als Standard & Poors en Moody’s publiceren namelijk regelmatig hun beoordelingen van de kredietwaardigheid van een bepaalde uitgevende instelling of financieel instrument. Met deze ratings wordt aangegeven hoe groot de kans is dat financiële verplichtingen niet kunnen worden nagekomen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van gedetailleerde rating schalen. De beoordeling wordt weergegeven in een aantal symbolen, zoals A, B, C of D en varianten daarop. A is het hoogste, D het laagste. Zo is AAA, Triple A, de rating voor de allerhoogste krediet waardering. Dat is voor een bedrijf zeer belangrijk. Overigens liet ook kroonprins Willem Alexander bij de geboorte van de derde dochter met voorletter A, blij te zijn met zijn triple A status. In Nederland heeft bijvoorbeeld ook de Rabobank een dubbel A- status. Dat was eerder een triple AAA status. Een bedrijf met de letter D is wantbetaler, default.

Wat is het belang van hoge rating voor een bedrijf?

Het belang van een hoge rating is groot. Het leidt tot een goedkopere financiering. Het is evident dat een hoge rating een bedrijf veel geld kan schelen. Niet voor niets worden bedrijven op de beurs vaak afgestraft wanneer hun rating om een of andere reden wordt verlaagd. Bovendien wordt bij krediet verstrekkingen vaak vastgelegd dat bij wijziging van de rating moet worden overgegaan tot beëindiging van een krediet. Soms volgt een versnelde schuldaflossing of een andere voor het bedrijf nadelige wijziging van de kredietvoorwaarden.

Wat is het belang van een hoge rating voor een product?

Ook financiële producten krijgen een rating mee. Het zal duidelijk zijn dat de waarde van dergelijke ratings analoog zijn aan de waarde van een hoge rating voor een bedrijf. Als een product een hoge rating heeft, is er normaliter minder risico en kan het relatief goedkoop worden doorverkocht. Zo geredeneerd zouden hypotheek producten uit bijvoorbeeld de subprime hypotheekmarkt van de VS een lage rating moeten krijgen.

Wat zijn derivaten?

Om toch van de subprime leningen af te komen maakten de banken nieuwe derivaten, afgeleide producten. Dit waren pakketten waarin wat goede en minder goede leningen zaten. Deze derivaten kregen eveneens een rating mee. Naar het nu lijkt vaak te hoog, waardoor een koper meer risico nam dan hij aan de rating kon af lezen.

Onderzoek van kredietbeoordelaars

Blind vertrouwen op kredietbeoordelaars lijkt niet zo verstandig. Zo kreeg de hypotheekcrisis en schuldencrisis uit 2008, waarvan we in 2020 nog steeds niet hersteld zijn, een nieuwe wending. Banken wezen naar de kredietbeoordelaars. Die zouden te laat ratings omlaag hebben bijgesteld en zelfs soms te hoge ratings hebben afgegeven. In 2020 is er de coronacrisis, weten we dan zeker dat de rating van de kredietbeoordelaars nu wel juist zijn. Sommigen zeggen dat de beurzen in 2020 wel erg hoog staan. Wordt vervolgd dus.

Solide banken met hoge krediet rating

Om te bepalen hoe solide en betrouwbaar banken zijn, zijn er meerdere maatstaven ontwikkeld. Sommige zeer ingewikkeld, andere vrij overzichtelijk. Het meest gebruikt worden de ratings en de Tier 1 ratio. Het is een manier om aan te geven hoe solide een bank of andere financiële instelling is. Een goede ontwikkeling dus. Ook de stress tests die met enige regelmaat worden uitgevoerd, moeten meer vertrouwen in het financiële systeem geven en dop tijd de vinger op de zere plek kunnen leggen. Die zere plekken zijn er zeker, corona is daar mede debet aan, een aantal landen heeft sinds de krediet crisis nauwelijks hervorm. De schuldenlast is in vele gevallen alleen maar groter geworden. Banken moet vrezen voor meer slechte leningen in 2020. Dat zijn leningen die nooit zullen worden terugbetaald en kunnen worden afgeschreven.

Slot ratingbureaus

De ratingbureaus moeten vooral hun werk kunnen doen bij het bepalen van de kredietwaardigheid van bedrijf, product of land. Dan zijn de politici gewaarschuwd dat er wat gebeuren moet. Maar of dit in voldoende mate gebeurt en is gebeurd ondervinden we meestal pas als het te laat is.
© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe solide zijn de banken in NederlandHoe solide zijn de banken in NederlandWat is de rating en kredietstatus van uw bank, wat is de kredietstatus van Nederland en andere EU landen volgens S&P? Ve…
De drie beste spaartipsDe drie beste spaartipsIedereen lijkt op zoek te zijn naar een zo hoog mogelijke spaarrente. Sinds het omvallen van Icesave letten spaarders oo…
Hoe beoordelen banken kredietaanvragen?Hoe beoordelen banken kredietaanvragen?Bij het beoordelen van kredietaanvragen stelt de bank als geldgever een goede kredietwaardigheid als voorwaarde. Hoe bet…
Slechte kredietwaardigheid vermindert kansen op kredietSlechte kredietwaardigheid vermindert kansen op kredietKredietwaardigheid speelt op internationaal economisch en financieel gebied een belangrijke rol. Denk maar aan de invloe…

Een achtergestelde deposito: meer risico en meer spaarrenteEen achtergestelde deposito: meer risico en meer spaarrenteEen spaardeposito met meer risico geeft mogelijk ook een heel hoge spaarrente wilt. Als u uw geld wat langer kunt wegzet…
De financiële bom is in handen van ChinaDe financiële bom is in handen van ChinaDe schuldenberg van de VS is inmiddels immens te noemen. China beschikt over schatten aan financiële reserves en investe…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 22-06-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.