nieuws uitgelicht

Ook zonder accijns en btw heeft Nederland de duurste benzine

Ook zonder accijns en btw heeft Nederland de duurste benzine Dat de benzineprijzen in Nederland hoger liggen dan in omringende landen zal bijna niemand meer verbazen. De reden is dat Nederland meer accijns en btw over de kale benzineprijs heft dan in andere landen. Maar juli 2008 blijkt ook dat de kale brandstofprijs, dus zonder accijns en btw, in Nederland hoger ligt dan in andere landen in Europa. De reden is onduidelijk: zijn de kosten voor een pomphouder hoger of is er te weinig concurrentie? De politiek lijkt in ieder geval wakker geworden. De oorzaak dat Nederland zulke hoge brandstofprijzen heeft, in vergelijking met andere landen, is door alle accijns en de btw die op benzine en diesel wordt geheven.

Benzineprijzen

In juli 2008 kwamen de cijfers naar buiten van het onderzoek dat de Europese Commissie heeft gedaan naar de kale benzineprijzen, zonder accijns en btw, in landen die behoren tot de Europese Unie. Daaruit blijkt dat de prijzen van kale benzine in Nederland acht eurocent hoger ligt dan het gemiddelde in andere Europese landen. Het grootste verschil in de benzineprijs is tussen Nederland en Zweden: 14 eurocent per liter.

De resultaten van het onderzoek:

LandKale prijs 1 liter Euro 95, zonder accijns en btw (in euro's)
Nederland 0,75
Italië 0,71
Malta0,70
Griekenland0,70
Cyprus0,70
België0,69
Luxemburg0,69
Denemarken0,68
Spanje0,68
Portugal0,67
Hongarije0,66
Tsjechië0,66
Polen0,65
Letland0,65
Litouwen0,65
Finland0,65
Slovenië0,65
Duitsland0,64
VK0,64
Frankrijk0,64
Oostenrijk0,64
Estland0,64
Slowakijke0,63
Roemenië0,63
Ierland0,63
Zweden0,61
Bulgarije0,61

Politiek

De resultaten van het onderzoek hebben in Nederland, terecht, gezorgd voor onrust onder politieke partijen. VVD, PvdA, ChristenUnie en PVV eisen dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) opnieuw onderzoek doet naar de brandstofprijzen. De partijen vermoeden namelijk dat er in Nederland te weinig concurrentie is tussen de benzinepompen onderling, waardoor de prijzen kunstmatig hoog worden gehouden.

De NMa ziet een nieuw onderzoek niet zitten, aangezien zij al in 2005 een scan hebben gedaan naar de benzinemarkt en er toen niks bijzonders uitkwam. Bovendien is er sindsdien weinig veranderd.

Benzinemarkt

De NMa dringt aan op een ander systeem van veilingen, waardoor nieuwe partijen makkelijker toegang krijgen tot de benzinemarkt in Nederland. CDA, VVD en SP willen eventueel grote maatschappijen uit gaan sluiten van deze veilingen.

Maar volgens United Consumers kan die acht cent per liter ook op andere manier verklaard worden. Misschien zijn de kosten van de Nederlandse pomphouder hoger vanwege precariorechten en OZB die je in Nederland moet betalen. Ook de distributiekosten kunnen hier hoger liggen, omdat onze tankstations relatief klein zijn en daardoor vaker bevoorraad moeten worden.

Wat de werkelijke reden dan ook mag zijn, voor iedereen die het nog duidelijk was: in Nederland betaal je de hoofdprijs voor benzine. Dat geldt zowel voor de kale benzineprijs als de benzineprijs inclusief accijns en btw. Het is tijd dat de politiek daar iets aan gaat doen.

Dit kunnen zijn doen door te kijken waar het verschil van 8 eurocent vandaan komt. Nog beter kunnen zij kijken naar hun beleid van accijns en daar bovenop nog eens btw. Het feit dat Nederland hierin koploper is, rechtvaardigt de vraag of onze regering niet is doorgeschoten in het heffen van deze belastingen.
© 2008 - 2020 Jour, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De benzineprijsDe benzineprijsHet autorijden wordt door het stijgen van de benzineprijs steeds duurder. Het is echter niet alleen de olieprijs die inv…
Benzineprijs door accijns hoogBenzineprijs door accijns hoogBrandstof is duur aan de pomp in 2020, het valt bijna altijd tegen. Hoe duur is dat eigenlijk? De benzineprijs, brandsto…
Hoe worden onze brandstofprijzen bepaald?Hoe worden onze brandstofprijzen bepaald?De hoogte van de brandstofprijzen wisselen nogal eens. Zijn de prijzen hoog? Dan horen en zien we hierover veel in het n…
Waarom is de benzine in Nederland zo duur?Waarom is de benzine in Nederland zo duur?Waarom is de benzine in Nederland zo duur? En waarom is die prijs niet altijd hetzelfde? De prijs van de benzine in Nede…

Hoe solide zijn de banken in NederlandHoe solide zijn de banken in NederlandWat is de rating en kredietstatus van uw bank, wat is de kredietstatus van Nederland en andere EU landen volgens S&P? Ve…
Algemene voorwaarden bij aankoop van een productDe meeste bedrijven maken gebruik van algemene voorwaarden. Als u met deze bedrijven een overeenkomst sluit, zoals bijvo…

Reageer op het artikel "Ook zonder accijns en btw heeft Nederland de duurste benzine"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Stan, 23-09-2011 15:35 #9
Dit zal liggen aan de winstmarge's of kosten van bv. shell of de eventueel hogere inkoopprijzen van basisbrandstoffen (kan me niet voorstellen). In vergelijking met oostblok landen zal ook kwaliteit van de brandstof een rol spelen, misschien is de oostblok brandstof wel meer vervuild.

Auke de Boer, 01-05-2011 18:36 #8
De overheid is nooit in overtreding natuurlijk. Zij zijn de wet, en zullen altijd het grensje opzoeken van wat de burger accepteert. Zolang hier dus niet teveel op gereageerd wordt, zal het gewoon zo blijven. Te makkelijk geld voor de overheid.

Jfk, 16-06-2009 08:53 #7
De resultaten van het onderzoek lijken me nu wel weer de moeite waard om onder de aandacht van de Nederlandse overheid (en dan vooral het ministerie van Financiën), de benzinemaatschappijen, Anwb en vooral De PERS gebracht te worden.

Wat worden we toch uitgeknepen als belastingbetaler. En dan worden we ook nog bedonderd door BTW te betalen over accijns. Bah, ik heb hier geen woorden voor.

Warbout, 07-02-2009 14:41 #6
Dat de productiekosten in Nederland zo hoog (door de scheidende directeur vande Veer van Shell zouden deze zelfs de laatste 4 jaar zijn verdubbeld) zijn alleen voorbeelden van het toeberekenen van kosten. In het vakjargon genoemd: creatief boekhouden. Vroeger toen ik bij de concurrent werkte maakte wij nooit winst vanwege het belastingregiem In Nederland en werden er topwinsten gemaakt in USA.Kijkt men naar de recente prijs van dieselolie(gasolie fractie) ca 90 Eurocent, waarvan de productiekosten eigenlijk hoger liggen dan van benzine, dan zou de reeele prijs aan de pomp even boven de 1,0 Euro liggen. Natuurlijk in ogenschouw genoemen dat we ook het gestolen kwartje van Kok terugkrijgen. Een bewijs hiervan is tevens het grote prijsverschil tussen het noorden en het westen van het land van 10 Eurocent, terwijl de prijs in het noorden hoger zou moeten liggen vanwege extra transport- en depotopslag.Het waarom er geen aktie door de regering wordt ondernomen is eenvoudig te beantwoorden: waar heeft onze vice premie gewerkt en welke commissaris bij Shell "" bewaakt"" de belangen van ons consumenten.

Rdv, 28-10-2008 00:54 #5
Belasting over belasting heffen is verboden. Staat in de Nederlandse grondwet. Dus btw over accijns heffen is verboden! De overheid is dus al heel lang in overtreding.

Frans van Gelder, 23-09-2008 10:59 #4
Beste lezers, ben het eens met de meeste ingezonden brieven, maar laten we eerlijk zijn wat doen we er aan als consument? helemaal niks en wat doet de anwb hetzelfde niets dus we zullen een keer actie moeten ondernemen en uit onze zomerslaap wakker geschut moeten worden en onze melkkoe de auto een keer 1 of 2 dagen moeten laten staan, en actie voeren in combinatie met de vervoerssector door de wegen te blokkeren zoals eerder door deze is gebeurt, maar blijkbaar hebben we het zo slecht nog niet, want we blijven rijden en ook gewoon betalen en slapen rustig verder en er gebeurt niets, LATEN WE IN ACTIE KOMEN.

Gerard, 09-09-2008 10:02 #3
Ik word er helemaal niet doodziek van. Ik vind het lastig maar ben me bewust van het feit dat de overheid ons allemaal is. M.a.w. als de overheid het geld uit de accijnzen op brandstof niet had dan zou er op andere zaken meer belasting moeten worden geheven. De overheid, wij met elkaar dus, is verantwoordelijk voor o.a. kwaliteit van wegen, kwaliteit van lucht, mobiliteit in het algemeen, verkeersveiligheid en gedeeltelijk de kosten die voortkomen uit onveiligheid, handhaving door politie van de regels in de mobiliteitssfeer en zo kan ik nog wel even doorgaan. Voor al die dingen is gewoon geld nodig. De Nederlandse overheid (burgers) heeft jarenlang meer geld uitgegeven dan ze binnen kreeg, hoezo te zwaar belasten van de burgers. Van een organisatie als de BOVAG verwacht ik meer inzicht en diepgang dan zomaar botweg demagogisch demonstreren tegen willekeurig elke accijns die de overheid heft.
Ik ben overigens gewoon een normale burger die ook aan de pomp veel geld kwijt is maar ik kijk ook naar wat ik daarvoor krijg, een prima en veilig wegennet, prima openbaar vervoer en veilige omstandigheden. Kijk eens over de grenzen heen en zie bijvoorbeeld in andere Europese landen hoe ze daar tol heffen op de meestal kwalitatief mindere wegen dan in Nederland. Stop met zeuren en als je dan toch een vergelijking wil maken doe het dan ook goed en eerlijk.

Witte Tonnie, 14-08-2008 20:04 #2
Het is toch om doodziek van te worden die benzine prijzen in Nederland.

Hypotheekinfo (infoteur), 25-07-2008 12:08 #1
Als de prijs voor het feitelijk produkt 0,75 bedraagt, dan legt de overheid daar 0,82 bovenop. De overheid ontvangt dus meer dan de bedrijfskolom. Hoe durft de politiek het dan in het hoofd te halen om anderen te critiseren dat zij te hoge prijzen rekenen? Het is werkelijk te schandalig voor woorden. Daarbij is het ook nog eens een lose flodder. De NMA zicht niet voor niks geen heil te zien in een onderzoek als - weer de overheid zelf - via een gammel veilingsysteem concurrentie langs de snelweg nagenoeg onmogelijk maakt.

Infoteur: Jour
Laatste update: 06-03-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Reacties: 9
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.
Schrijf mee!