nieuws uitgelicht

Ook zonder accijns en btw heeft Nederland de duurste benzine

Ook zonder accijns en btw heeft Nederland de duurste benzine Dat de benzineprijzen in Nederland hoger liggen dan in omringende landen zal bijna niemand meer verbazen. De reden is dat Nederland meer accijns en btw over de kale benzineprijs heft dan in andere landen. Maar juli 2008 blijkt ook dat de kale brandstofprijs, dus zonder accijns en btw, in Nederland hoger ligt dan in andere landen in Europa. De reden is onduidelijk: zijn de kosten voor een pomphouder hoger of is er te weinig concurrentie? De politiek lijkt in ieder geval wakker geworden. De oorzaak dat Nederland zulke hoge brandstofprijzen heeft, in vergelijking met andere landen, is door alle accijns en de btw die op benzine en diesel wordt geheven.

Benzineprijzen

In juli 2008 kwamen de cijfers naar buiten van het onderzoek dat de Europese Commissie heeft gedaan naar de kale benzineprijzen, zonder accijns en btw, in landen die behoren tot de Europese Unie. Daaruit blijkt dat de prijzen van kale benzine in Nederland acht eurocent hoger ligt dan het gemiddelde in andere Europese landen. Het grootste verschil in de benzineprijs is tussen Nederland en Zweden: 14 eurocent per liter.

De resultaten van het onderzoek:

LandKale prijs 1 liter Euro 95, zonder accijns en btw (in euro's)
Nederland 0,75
Italië 0,71
Malta0,70
Griekenland0,70
Cyprus0,70
België0,69
Luxemburg0,69
Denemarken0,68
Spanje0,68
Portugal0,67
Hongarije0,66
Tsjechië0,66
Polen0,65
Letland0,65
Litouwen0,65
Finland0,65
Slovenië0,65
Duitsland0,64
VK0,64
Frankrijk0,64
Oostenrijk0,64
Estland0,64
Slowakijke0,63
Roemenië0,63
Ierland0,63
Zweden0,61
Bulgarije0,61

Politiek

De resultaten van het onderzoek hebben in Nederland, terecht, gezorgd voor onrust onder politieke partijen. VVD, PvdA, ChristenUnie en PVV eisen dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) opnieuw onderzoek doet naar de brandstofprijzen. De partijen vermoeden namelijk dat er in Nederland te weinig concurrentie is tussen de benzinepompen onderling, waardoor de prijzen kunstmatig hoog worden gehouden.

De NMa ziet een nieuw onderzoek niet zitten, aangezien zij al in 2005 een scan hebben gedaan naar de benzinemarkt en er toen niks bijzonders uitkwam. Bovendien is er sindsdien weinig veranderd.

Benzinemarkt

De NMa dringt aan op een ander systeem van veilingen, waardoor nieuwe partijen makkelijker toegang krijgen tot de benzinemarkt in Nederland. CDA, VVD en SP willen eventueel grote maatschappijen uit gaan sluiten van deze veilingen.

Maar volgens United Consumers kan die acht cent per liter ook op andere manier verklaard worden. Misschien zijn de kosten van de Nederlandse pomphouder hoger vanwege precariorechten en OZB die je in Nederland moet betalen. Ook de distributiekosten kunnen hier hoger liggen, omdat onze tankstations relatief klein zijn en daardoor vaker bevoorraad moeten worden.

Wat de werkelijke reden dan ook mag zijn, voor iedereen die het nog duidelijk was: in Nederland betaal je de hoofdprijs voor benzine. Dat geldt zowel voor de kale benzineprijs als de benzineprijs inclusief accijns en btw. Het is tijd dat de politiek daar iets aan gaat doen.

Dit kunnen zijn doen door te kijken waar het verschil van 8 eurocent vandaan komt. Nog beter kunnen zij kijken naar hun beleid van accijns en daar bovenop nog eens btw. Het feit dat Nederland hierin koploper is, rechtvaardigt de vraag of onze regering niet is doorgeschoten in het heffen van deze belastingen.
© 2008 - 2024 Jour, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De benzineprijsDe benzineprijsHet autorijden wordt door het stijgen van de benzineprijs steeds duurder. Het is echter niet alleen de olieprijs die inv…
Benzineprijs door accijns hoogBenzineprijs door accijns hoogBrandstof is duur aan de pomp in 2021, het valt bijna altijd tegen. Hoe duur is dat eigenlijk? De benzineprijs, brandsto…
Hoe worden onze brandstofprijzen bepaald?Hoe worden onze brandstofprijzen bepaald?De hoogte van de brandstofprijzen wisselen nogal eens. Zijn de prijzen hoog? Dan horen en zien we hierover veel in het n…
Waarom is de benzine in Nederland zo duur?Waarom is de benzine in Nederland zo duur?Waarom is de benzine in Nederland zo duur? En waarom is die prijs niet altijd hetzelfde? De prijs van de benzine in Nede…

Hoe solide zijn de banken in NederlandHoe solide zijn de banken in NederlandWat is de rating en kredietstatus van uw bank, wat is de kredietstatus van Nederland en andere EU landen volgens S&P? Ve…
Algemene voorwaarden bij aankoop van een productDe meeste bedrijven maken gebruik van algemene voorwaarden. Als u met deze bedrijven een overeenkomst sluit, zoals bijvo…
Jour (127 artikelen)
Laatste update: 06-03-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.