Hoe kun je geld verdienen met schrijven?

Hoe kun je geld verdienen met schrijven? Sommige mensen willen dolgraag geld verdienen met schrijven. Wanneer schrijven je hobby is en je daar graag je beroep van wilt maken, dan zijn er talloze opties om geld te verdienen met jouw schrijfwerk. Denk aan het schrijven van artikelen en boeken. Je kunt ook je geschreven stukjes verkopen. Wat voor een mogelijkheden zijn er nou eigenlijk precies?

Geld verdienen met schrijven

Wanneer je een passie hebt voor schrijven en het ook erg veel doet, zal je al snel merken dat de kwaliteit van je teksten steeds beter wordt. Misschien droom je ervan om van je hobby je beroep te maken. Het is zeker mogelijk om geld te verdienen met schrijven, maar je moet wel weten op welke manieren dit allemaal kan. Er zijn namelijk talloze manieren om geld te kunnen verdienen met jouw geschreven werk.

Geld verdienen met boeken schrijven

Een boek schrijven is toch wel waar de meeste mensen die graag schrijven van dromen. Om een boek te kunnen publiceren moet je wel eerst een uitgever vinden. Hier zijn verschillende opties voor: je kunt het regulier, dus door een echte uitgever laten publiceren of je doet het in eigen beheer. Het vinden van een reguliere uitgever is echter wel heel erg lastig, maar het voordeel is wel dat er veel meer promotie vanuit de uitgever wordt gedaan én dat het je verder geen geld kost. Bij eigen beheer kost het je meestal wel geld en daarnaast wordt het in de boekenwereld niet altijd gezien als iets goeds. Veel mensen zijn van mening dat boeken die in eigen beheer zijn gepubliceerd een slechtere kwaliteit hebben. Wanneer je een of meerdere boeken hebt geschreven en uitgegeven, kun je op meerdere manieren geld krijgen hiervoor:
  • Het voorschot dat je bij de meeste reguliere uitgevers krijgt;
  • De royalties per verkocht boek (daar wordt wel het voorschot vanaf getrokken);
  • De leenvergoeding in de bibliotheken.

De meeste betalingen bij boeken vinden jaarlijks plaats. Over eventuele vertalingen en verfilmingen worden afspraken met de uitgever gemaakt.

Artikelen schrijven

Artikelen schrijven kan ook geld opleveren. Dit kan zowel online als offline. Als je online artikelen schrijft, dan kun je deze zelf publiceren op een eigen website of bijvoorbeeld hier op InfoNu. Wanneer je dit doet, kunnen er advertenties bij geplaatst worden. Hoeveel je hiermee verdient is moeilijk te zeggen. Dit is namelijk zeer afhankelijk van het onderwerp en het aantal bezoekers. Doorgaans is het vooral belangrijk om een onderwerp te zoeken waar nog maar weinig over geschreven is, maar waar veel mensen wel graag meer over willen weten.

In opdracht schrijven

Het is ook mogelijk om in opdracht te schrijven. De opdrachtgever heeft dan een bepaald onderwerp waar je bijvoorbeeld over moet schrijven. De teksten die je schrijft in opdracht worden gebruikt voor zowel online als offline. In feite verkoop je in dit geval je eigen geschreven stukken en hier word je voor betaald. Er zullen opdrachtgevers zijn die teksten nodig hebben voor hun sites, maar je kunt bijvoorbeeld ook in opdracht werken voor een krant of tijdschrift. In de meeste gevallen wordt er betaald per woord of per uur. Wanneer je als freelancer of zzp’er werkt, bepaal je zelf je tarief. Let hierbij goed op dat de belastingdienst nog een groot gedeelte van je inkomsten wil hebben. Kijk dus goed hoelang je met een tekst bezig bent en wat voor jou een tarief is dat werkt. Veel tekstschrijvers vragen veel te weinig voor hun geschreven werk, waardoor ze uren aan het ploeteren zijn voor een bedrag dat niet veel hoger ligt dan het loon van een puber die in een supermarkt werkt ligt. Het is ook mogelijk dat je een baan in loondienst hebt en schrijft voor een bedrijf. In dat geval heb je een vast uurloon.

Gemakkelijk rijk worden?

Schrijven wordt regelmatig gezien als een gemakkelijke manier om snel rijk te worden. Zeker wanneer je eigen websites maakt en hier teksten met advertenties op plaatst. Houd er echter rekening mee dat dit soort zaken tijd nodig hebben. Het kan maanden duren tot een zoekmachine je teksten überhaupt oppakt. Ook de verdiensten van het schrijven van boeken wordt vaak erg onderschat. We kennen allemaal de succesverhalen van auteurs als J.K. Rowling en Stephen King, maar in de realiteit kan een groot gedeelte van de boekenauteurs niet eens leven van hun werk. Zij hebben vrijwel altijd een baan ernaast. Schrijven is dus zeker geen gemakkelijke manier om rijk te worden, maar het is wel degelijk mogelijk. Je moet er dan wel hard voor werken en je volledig inzetten.

Je schrijfstijl verbeteren

Als je geld wilt verdienen met schrijven, is het belangrijk om altijd open te staan voor verbeteringen. Volg cursussen, lees zelf ook heel erg veel en probeer jezelf altijd te verbeteren. Het is gemakkelijk om je eigen fouten over het hoofd te zien en daardoor telkens dezelfde fouten te maken. Hoe beter je teksten zijn, hoe gemakkelijker je er geld mee kunt verdienen. Zie het geld dat je in cursussen en workshops stopt dan ook als een investering, zodat je later gemakkelijk jouw doelen en dromen kunt waarmaken.

Lees verder

© 2016 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geld verdienen met artikelen schrijvenGeld verdienen met artikelen schrijvenGeld verdienen met artikelen schrijven op internet is voor iedereen. Je kunt dit in de vorm van een weblog doen, maar ve…
5 tips om geld te verdienen met internet5 tips om geld te verdienen met internetHoe fijn zou het zijn als je met internet geld kunt verdienen. Dat klinkt toch haast te mooi om waar te zijn? Nee, er zi…
Geld verdienen met je receptenVeel mensen plaatsen heerlijke recepten op internet. Er zijn vele websites waar deze kunnen worden geplaatst. Het is ook…
Geld bijverdienen en of geld verdienen met je hobbyGeld bijverdienen en of geld verdienen met je hobbyWat is er nu leuker om geld te verdienen met je hobby? Geld verdienen met je hobby is met behulp van het internet ook mo…

Thuiswonend kind en kostgeld: wanneer en hoeveelThuiswonend kind en kostgeld: wanneer en hoeveelWel of geen kostgeld betalen en hoe hoog het bedrag moet zijn heeft al menige felle discussie opgeleverd. Het verschil v…
VGBA: Verordening gedrags- en beroepsregels accountantsVGBA: Verordening gedrags- en beroepsregels accountantsDe VGBA is een 'principle based'-regelgeving, die inhoudt dat de accountant professionele oordeelsvorming toepast bij de…
Bronnen en referenties
Writingsuus (705 artikelen)
Gepubliceerd: 07-10-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.