Geld verdienen met stichting Lira

De Lira is een stichting die opkomt voor het auteurswet. Stichting Lira staat vooral bekend door de leenvergoeding die jaarlijks wordt uitgekeerd. Dit is een bedrag dat je betaalt krijgt per uitlening van je boeken in de bibliotheek. Hoe werkt dit nou eigenlijk en waar kun je als auteur rekening mee houden?

Stichting Lira

Stichting Lira komt op voor het auteursrecht en heeft een bemiddelende rol voor de auteurs, freelancers en journalisten. Lira zorgt ervoor dat er geld wordt gebruikt voor het gebruiken van een tekst, zoals bijvoorbeeld in een bibliotheek (het uitlenen van een boek). Ook komt de stichting op bij het belang van een schrijver. Je kunt je gratis aanmelden bij deze stichting.

Uitleenvergoeding van de Lira

De uitleenvergoeding is een vergoeding die jaarlijks wordt uitgekeerd. Iedereen die zich heeft aangemeld bij de stichting ontvangt dit bedrag op zijn of haar rekening. Het geld wordt meestal aan het einde van het jaar uitgekeerd en sinds 2011 krijg je de overzichten digitaal in te zien.

Hoe hoog is de vergoeding?

Hoe hoog de vergoeding van Stichting Lira is, is heel moeilijk vooraf in te schatten. Dit is namelijk geheel afhankelijk van het aantal boeken dat wordt uitgeleend in de Nederlandse bibliotheken. Hoe meer boeken er worden verkocht aan de bibliotheken, hoe groter de kans is dat ze worden uitgeleend. Ook het genre en het aantal boeken kan bepalend zijn voor het aantal uitleningen. Sowieso wordt er een bepaalde som gemaakt voor de vergoeding, namelijk de volgende:

aandeel in % x aantal uitleningen x boekprijs x puntwaarde = bruto bedrag

Het aandeel in percentages is afhankelijk van je rol. Ben je de auteur van het boek, dan krijg je 100%. Een vertaler krijgt 70 procent van de vergoeding. De puntwaarde staat altijd bij de nota. De puntwaarde is bijvoorbeeld 0,0095063.
Stel je dus voor, je hebt een boek geschreven dat 10 euro kost en 300 keer is uitgeleend. De berekening is dan als volgt:

100%x300x10,00x0,0095063 = 28,5189

Je ontvangt dan dus 28,52 euro. Hoe meer boeken er dus worden uitgeleend, hoe hoger je vergoeding uiteindelijk kan worden.

Let op: de puntwaarde kan ieder jaar veranderen.

Kosten die worden afgetrokken

Over het totaalbedrag van je Lira-vergoeding worden nog administratiekosten berekend. Dit gaat om 10 procent over het hele bedrag. Over deze administratiekosten wordt ook nog eens btw van 19 procent verrekend. Deze kosten worden dus nog van je totaalbedrag afgetrokken.

Over welke periode krijg je de Lira leenrechtvergoeding?

De periode van de vergoeding loopt van juli tot juli. Je krijgt in december altijd het geld van het jaar voorafgaande. Het kan hierdoor soms even duren tot je werkelijk geld krijgt van je uitleningen. Stel dat je bijvoorbeeld een boek hebt dat in augustus is uitgekomen, dan krijg je daar in december geen geld meer voor en zul je moeten wachten tot het jaar erop.

Steekproeven

Stichting Lira informeert niet bij alle bibliotheken in Nederland naar de cijfers van de uitleningen, maar voert steekproeven uit. Dit betekent dat het aantal uitleningen hoger of lager kan uitvallen dan het echte cijfer.
© 2015 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Turkse Lira: geld, informatie, koersDe nieuwe Turkse Lira is er sinds 2008. Wanneer je een bezoek brengt aan Turkije zul je met deze munteenheid moeten beta…
Rijk worden met het schrijven van boekenDe succesverhalen van grote auteurs klinken fantastisch. Je schrijft een boek en het geld komt binnenrollen. Auteurs zoa…
Bankrekening in TurkijeBanken in Turkije bieden aantrekkelijke voorwaarden en vooral een aantrekkelijke rente op uw spaarrekening in Turkse Lir…
Hoge spaarrente in Turkije - vergelijkU wilt sparen met een spaarrekening of depositorekening in Turkije? Dan wilt u natuurlijk ook de hoogste rente! Helaas g…

Hoeveel voorschot krijg je van een uitgever?Hoeveel voorschot krijg je van een uitgever?Het is zo ver: je boek wordt gepubliceerd! En dat betekent dat je waarschijnlijk ook met een voorschot te maken krijgt.…
Veilig internetbankieren: waar moet je op letten?Miljoenen mensen maken tegenwoordig gebruik van internetbankieren. Met internetbankieren kun je snel en eenvoudig geld o…
Bronnen en referenties
  • www.lira.nl
Writingsuus (705 artikelen)
Gepubliceerd: 03-05-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.