Thermostaat lager zetten 's nachts: Goedkoper of juist niet?
Voor veel mensen een concrete vraag: Bespaar je energie wanneer je 's nachts een lagere temperatuur instelt? En hoe ver kun je daarin gaan? Kost het niet nog veel meer geld om daarna het hele huis weer warm te stoken? Bovendien sta je dan 's ochtends op in een koud huis. Wat is wijsheid in deze tijd van stijgende energierekeningen, energielabels en isolatietechnieken?
Om met de deur in huis te vallen: het is altijd goedkoper om de verwarming terug te draaien. Om je huis op bijvoorbeeld twintig graden te houden, kost een bepaalde hoeveelheid energie. Je verwarming zal regelmatig aanslaan om de gewenste temperatuur vast te houden. Laat je je huis echter afkoelen, stel tot vijftien graden, dan zal je het huis weer moeten opwarmen tot die twintig graden. De energie die dat kost is gelijk aan de warmte die verloren is gegaan tijdens het afkoelen. Echter een huis gedurende acht uur op die twintig graden houden kost meer energie. Het is immers simpelweg gemiddeld warmer gedurende diezelfde periode. Die warmte wordt door je verwarming geproduceerd.
Veelgemaakte denkfout
Een denkfout die veel mensen maken is dat er geredeneerd wordt als volgt: "Warmte die al in het huis aanwezig is moet je niet kwijtraken". Maar in werkelijkheid werkt dat niet zo. Die warmte raak je hoe dan ook kwijt. De snelheid waarmee je die warmte kwijtraakt, is afhankelijk van hoe goed je woning geïsoleerd is. En natuurlijk van het temperatuurverschil tussen binnen en buiten. Maar na verloop van tijd zal de warmte weglekken. Het is zelfs erger. Want grotere temperatuurverschillen wisselen sneller hun warmte met elkaar uit. Dus wanneer het warmer in het huis is, zal er in verhouding meer warmte verloren gaan, dan wanneer het kouder is.
De kachel 's nachts maar uitzetten?
Moet je dan de kachel helemaal uitzetten 's nachts of wanneer je er niet bent? Dat is niet altijd een goed idee. In de eerste plaats kom je natuurlijk op een gegeven moment wel weer in je huis. Hoe lager de temperatuur, hoe langer het zal duren, voordat het huis weer op een aangename temperatuur zit. Ook dat is weer afhankelijk van hoe snel de warmte verloren gaat. Is je huis relatief slecht geïsoleerd, dan zal ook het opwarmen van je woning langer duren. Uiteindelijk hebben we verwarming in ons huis, vanwege het comfort. En wanneer je 's ochtends eerst urenlang in de kou moet zitten, bereik je natuurlijk het tegenovergestelde van dat comfort.
Hoe laag moet de thermostaat?
Hoe laag je je thermostaat dus wilt zetten, is vooral afhankelijk van hoe snel de woning weer op temperatuur is. En hoe erg dat voor jou en je medebewoners is. Het beste kun je daar gewoon eens mee experimenteren. Er zitten grote verschillen tussen huizen, dus een algemene regel is moeilijk te geven. Is je woning erg goed geïsoleerd dan zal je merken dat je in een nacht niet zo veel warmte zal verliezen. Vaak maar enkele graden. Bij andere woningen kan dat wel vijf tot tien graden zijn. Overigens geldt wel dat wanneer je heel veel warmte kwijt raakt 's nachts, het verstandig is eens te kijken naar manieren om je woning beter te isoleren. Dat kan je veel geld besparen.
Hoe lager hoe beter?
Als je er puur financieel naar kijkt, kun je je thermostaat wel op 5 graden zetten. Hoe kouder het daardoor wordt, hoe meer je bespaart ten opzichte van een hogere gekozen temperatuur. Toch is het niet verstandig het al te koud te laten worden. En niet alleen vanwege het gebrek aan comfort. Met temperaturen ver beneden de vijftien graden moet je oppassen. Je kunt daardoor last van vocht krijgen. Schimmels vinden dergelijke temperaturen fijn. Te lang of te vaak zulke lage temperaturen is daardoor niet verstandig. Een goede ventilatie helpt wel enigszins dat tegen te gaan, maar bij de meeste woningen voorkom je daar niet alles problemen mee.
Vloerverwarming 's nachts lager zetten
Wanneer je vloerverwarming hebt, moet je je thermostaat niet veel lager zetten. Vloerverwarming werkt erg langzaam. Dat betekent dat je vloer maar langzaam afkoelt. Maar ook dat het opwarmen langer zal gaan duren. Aanbevolen is je thermostaat maximaal enkele graden terug te zetten. Ook hiervoor geldt, dat je gerust zelf eens kun experimenteren om er zodoende meer gevoel bij te krijgen.
De juiste tijdstippen kiezen
Het terugzetten van je thermostaat moet je op een slim moment doen. Veel mensen doen dat wanneer ze op bed gaan. Maar in veel gevallen is het handiger om dat al wat eerder te doen. In de meeste woningen zal in het eerste uurtje de temperatuur nog niet noemenswaardig dalen. Dan bespaar je dus extra energie door de temperatuur al eerder terug te schroeven.
Om die reden is het handig om een programmeerbare thermostaat te hebben. Er zijn allerhande modellen met verschillende mogelijkheden. Voor veel mensen is het handig is om in ieder geval voor het weekend en door de week een ander programma te kunnen kiezen. Of bijvoorbeeld per dag. Het grote extra voordeel dat dit biedt, is dat je de thermostaat automatisch ook weer hoger kunt laten zetten. Zodat je 's ochtend of na je werk niet in een koud huis komt, maar dat er al een aangename temperatuur heerst. Dit kost in principe natuurlijk extra energie. De gemiddelde temperatuur over de hele dag, zal immers hoger liggen. Maar een beetje comfort is ook wat waard. Bovendien kun je daardoor de temperatuur nog lager laten dalen wanneer je er niet bent. En dankzij zo'n thermostaat vergeet je ook nooit de temperatuur te verlagen, voordat je op bed gaat.
Thermostaat een graadje lager?
Wanneer je graag energie wilt besparen, is het ook de moeite waard om eens bewust na te denken over hoe warm het eigenlijk in je huis moet zijn. Dit is uiteraard erg persoonlijk. Maar misschien kun je gemakkelijk wennen aan een halve of hele graad minder. Eventueel trek je een dikkere trui aan. Je kunt op die manier behoorlijk besparen. Of je kunt bijvoorbeeld de temperatuur overdag lager hebben, dan in de avond. Veel mensen zijn overdag actief bezig en blijven daardoor warmer. Pas als ze 's avonds stil op de bank zitten, is die temperatuur van twintig graden of meer nodig. Ook hiervoor kan een programmeerbare thermostaat uitkomst bieden.
Conclusie
Een lagere temperatuur kiezen bespaart je energie. De vraag is hoe ver je daarmee wilt gaan. Dit is een persoonlijke afweging en je mogelijkheden hangen sterk af, van hoe goed je woning geïsoleerd is. En natuurlijk je medebewoners. Daarbij wil je wel dat op de juiste momenten wel dat het aangenaam warm is. Een programmeerbare thermostaat kan hierin veel gemak bieden. Een goede tip hierin is om domweg zelf wat te experimenteren. Daarbij geldt dat hoe lager de temperatuur hoe meer je bespaart. Maar ga niet te laag, want je wilt geen vocht- of schimmelproblemen creëren.
Lees verder