Overstappen van energieleverancier: denk aan het vastrecht!
Het lijkt soms wel alsof we overspoeld worden met reclames goedkope energieleveranciers. Voor de meeste huishoudens geldt dat de energierekening een aanzienlijk deel van de maandlasten zijn. Het ligt dus voor de hand om voor een goedkope leverancier te gaan. Maar niet alles is altijd wat het lijkt. Zo is het ook met de energierekening. Let op het vastrecht!
De kosten van energie lopen alleen maar op. En anders dan vroeger zijn er tegenwoordig veel verschillende aanbieders. Het is daarom interessant om eens kritisch te kijken naar je eigen abonnement/aanbieder en een overstap te overwegen. Je kunt je er mogelijk honderden euro's per maand mee besparen. Helaas is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan.
De energierekening is een samengestelde nota
De energierekening is namelijk niet alleen maar een eenvoudige euro per gebruikte energie eenheid. Stel je elektriciteitsverbruik is 3000 Kwh per jaar. Je totaalrekening is dan niet een simpele vermenigvuldiging met de kWh-prijs. En ook bij de gasrekening speelt dat mee. De leveringstarieven is dat gedeelte van de rekening die je betaalt op basis van je verbruik. In geval van gas dus een prijs per kubieke meter en bij stroom een prijs per Kilowattuur. Met deze leveringstarieven wordt het meest geadverteerd. Het andere deel van de totaalrekening zit in het vastrecht.
Wat is het vastrecht
Het vastrecht is een verzamelpost van verschillende bedragen. In de basis is het vastrecht een vast bedrag dat je per periode aan de leverancier betaalt voor het leveren van de energie. Deze periode kan een maand, kwartaal of een jaar zijn. Ook het transport van de energie zit hierbij in. Maar er vallen nog meer zaken onder het vastrecht. Dit kan per aanbieder verschillen. Denk bijvoorbeeld aan de huur van de energiemeter, administratiekosten, onderhoudskosten en dergelijke.
De hoogte van het vastrecht verschilt per leverancier
De hoeveelheid vastrecht die je in rekening gebracht wordt is niet bij iedere aanbieder hetzelfde. Sterker nog, de verschillen kunnen behoorlijk oplopen. Het verschil tussen de leveranciers met de hoogste en de laagste vastrechtkosten kunnen wel oplopen tot honderd euro op jaarbasis. De aanbieders met hoge vastrecht-kosten voeren vaak aantrekkelijke energietarieven. Daar adverteren ze lustig mee en zo proberen ze nieuwe klanten te trekken.
Het totaalplaatje
Het is echter niet zo dat je per definitie leveranciers met een hoog vastrecht moet mijden. Zeker niet. Het betekent alleen maar dat je even goed moet kijken naar het totaalplaatje. En dat vergeten veel mensen. En eerlijk is eerlijk. De leveranciers in kwestie helpen daar ook niet echt bij. Maar je moet dus naar de totale kosten op jaarbasis kijken. Pas dan kun je een goede afweging maken. Vooral aanbieders met een hoog vastrecht worden aantrekkelijker naarmate je meer energie verbruikt. De component vastrecht wordt dan namelijk kleiner op de totale rekening.
Laat je dus niet al teveel leiden door leuke reclamecampagnes, snelle jongens aan je deur of telefonische verkopers. Doordat sommige bedrijven de vastrecht-kosten hoger maken, kunnen ze immers die lagere energieprijs bieden. Opletten dus. Helaas is vastrecht nu eenmaal een gegeven waar je mee te maken krijgt als je je gaat verdiepen in je energierekening. En wanneer je aanbieders gaat vergelijken, op moment dat je een overstap overweegt.
Overstappen van energieleverancier?
Overstappen van energieleverancier is een optie die je zeker moet onderzoeken. Dat laatste is voor veel mensen ook meteen het grootste struikelblok. Het moeten uitpluizen van wie de goedkoopste is en wat er in de kleine lettertjes staat schrikt menig consument af. Begrijpelijk, maar jammer. Er valt best wat geld te besparen door de zaak eens op een rij te zetten en een goedkopere aanbieder te nemen.
Hoe groot is het risico bij een overstap
De risico's van een overstap zijn niet zo groot. Natuurlijk, er kan altijd iets mis gaan. Maar in de praktijk valt dat nogal mee. De kans dat je echt zonder energie komt te zitten is in ieder geval minimaal. Het overstappen van de ene naar de andere leverancier vindt plaats op een datum. De meterstand op dat moment is van belang voor beide bedrijven. Voor je voormalige aanbieder om je eindafrekening op te kunnen maken. En die meterstand is natuurlijk het startpunt voor de nieuwe leverancier. De energielevering zal ononderbroken blijven. Bij een overstap van telefoon- televisie- of internetleverancier wil dat nog wel eens anders gaan.
Eénjarig contract of voor meerdere jaren?
Daarnaast is het verstandig altijd voor een éénjarig contract te gaan. Dan zit je maximaal voor een jaar vast, mocht de nieuwe leverancier niet bevallen. Maar nog belangrijker: je kunt na een jaar weer een overstap maken, als dat voordeliger voor jou uitpakt. Op die manier blijf je flexibel en kun je altijd de goedkoopste optie nemen. Contracten van meerdere jaren worden ook aangeboden. Maar of dat goedkoper blijkt te zijn is altijd afwachten. Voorspellen wat de energieprijzen precies gaan doen, is niet te voorspellen. Maar wanneer je tevreden bent over je aanbieder en je zeker weet dat je een goede prijs betaalt, dan zou je voor een dergelijk contract kunnen gaan. Het voordeel is in ieder geval dat je voor meerdere jaren klaar bent en je niet meer in de materie hoeft te verdiepen!