Verwarming een graadje lager kunnen zetten

Verwarming een graadje lager kunnen zetten U kunt geld besparen en het milieu minder belasten door goed te letten op uw gasverbruik. Aan de andere kant wilt u niet in een koud huis zitten om op jaarbasis een paar euro’s te besparen. Door een combinatie van isolatie, oplettendheid en techniek kunt u zonder moeite energie besparen. U kunt energie besparen door de verwarming lager te zetten en vervolgens proberen te wennen aan een kouder huis. Dit neemt echter een groot deel van het wooncomfort weg. Het is namelijk niet prettig om in een te koud huis te moeten wonen. Door beter te letten op de verbruik in het huis op tijdstippen dat u niet thuis bent, kunt u al tientallen euro’s per jaar besparen.

Door eenmalige te investeren kunt u ook geld verdienen. Een cv ketel vervangen kost u rond de €1.200, maar door het hogere rendement, gaat u dit uiteindelijk terugverdienen.

Optimaal isoleren van het huis

U kunt in huis blijven stoken, maar als het huis niet goed geïsoleerd is, verliest het huis de warmte weer snel. Er zijn diverse maatregelen te treffen om een betere isolatie te krijgen. Eén van de belangrijkste is dakisolatie. De meeste warmte uit het huis gaat namelijk weer verloren door het dak. Andere vormen van isolatie zijn ook effectief, maar erg kostbaar. Het isoleren van de spouwmuur geeft ook een betere isolatie, maar daar moet u een bedrijf voor inschakelen, wat het weer duur maakt.

Thermostaat

Met een degelijke thermostaat, kunt u veel gasverbruik besparen. De verwarming hoeft uitsluitend aan te zijn als er iemand thuis is. U kunt thermostaten krijgen met een bewegingsmelder. Zodra er geen beweging meer in het huis is, zal de verwarming uit slaan. U kunt ook een thermostaat installeren die u goed kunt programmeren. U kunt de tijden per dag van de week instellen en op die manier kunt u het gasverbruik goed onder controle houden.

Dagelijks gaat u meestal rond hetzelfde tijdstip naar bed. In het weekend blijft u mogelijk iets langer op. De thermostaat kunt u af laten slaan een half uur voordat u op bed gaat. Een half uur voordat u gaat opstaan, laat u de verwarmingen weer aan gaan. Blijft u de hele dag weg, zet de verwarming dan op 15 graden. Zodra u thuis komt kunt u de thermostaat gelijk weer hoger zetten, en binnen een kwartier is uw huis weer redelijk op temperatuur.

Gordijnen en rolluiken

Door de overgordijnen dicht te doen, kunt u beter de warmte in het huis houden en de kou weren. Een nog betere manier is om rolluiken aan de buitenkant van het huis te plaatsen. Dit dient gelijk meerdere doelen. U kunt ’s nachts de kou beter buiten houden. In de hete zomermaanden kunt u de warmte buitensluiten, daarnaast zijn rolluiken ook nog inbraakwerend.

Een nadeel is weer dat het een dure oplossing is, maar in de wintermaanden gaat het u energie besparen, en in de zomer kunt u de temperaturen in uw huis verlagen.

Door bovenstaande tips in acht te nemen kunt u energie besparen zonder zeer grote bedragen te investeren of dat u moet verkleumen in uw huis.
© 2011 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe krijg ik mijn gasverbruik naar beneden?Waar wij eenvoudig op kunnen besparen is de energierekening. Het probleem hiermee is dat u het effect van de besparing n…
Verwarming een graadje lagerOp jaarbasis kunt u veel geld besparen door uw verwarming standaard één graadje lager te zetten. Het is echter niet de b…
Honderden euro's besparen op de verwarming van je huisHonderden euro's besparen op de verwarming van je huisHet verwarmen van je huis is een behoorlijke kostenpost: een gemiddeld huishouden is snel tussen de €1000 en €2000 per j…
Energierekening omlaag brengenEnergierekening omlaag brengenHet maandelijkse voorschot aan de energiemaatschappij neemt een grote hap weg van het besteedbaar inkomen. Door te bespa…

Uw loon bij ziekteUw loon bij ziekteRondom ziekte en arbeidsovereenkomst bestaan veel misverstanden. Veel mensen denken bijvoorbeeld dat ze in de ziektewet…
Wettelijke schuldsanering, stappenplanWettelijke schuldsanering, stappenplanWie zijn schulden niet meer kan betalen, bijvoorbeeld door verlies van baan en teruggang in inkomen, kan doorgaans een b…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 14-06-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.