Enkel- of dubbeltarief: Is nachtstroom goedkoper of niet?
Meer dan een miljoen huishoudens in Nederland maken gebruik van nachtstroom. Daarmee betaal je een lagere prijs voor je verbruikte elektriciteit 's nachts en in het weekend. Maar is een dubbeltarief of dal- en piektarief wel daadwerkelijk zoveel goedkoper? In welke situaties bespaar je en wanneer ben je beter af met een enkeltarief. En wat moet je verder nog weten over deze twee contractvormen?
Energie wordt almaar duurder. Het loont daarom de moeite kritische te kijken naar je eigen energieverbruik. Zo kun je bijvoorbeeld eens inventariseren welke
apparatuur je allemaal hebt en wanneer die apparaten aan staan. Je kunt ook overstappen naar een goedkopere energieleverancier. Of je gaat
bewuster met je thermostaat om. Een andere mogelijke manier om geld op je elektriciteitsrekening te besparen kan het gebruik van nachtstroom zijn. Dit wordt ook wel daltarief, of dubbeltarief genoemd.
Wat is daltarief of nachtstroom?
Het idee van een dubbeltarief is heel eenvoudig. Voor elektriciteit betaal je een verschillend tarief afhankelijk van het tijdstip. Bij de meeste aanbieders geldt het lage nachttarief door de week tussen elf uur 's avonds en zeven uur 's ochtends. Ook in het hele weekend geldt dit lage tarief. Dat is dan van vrijdagavond elf uur tot maandagochtend zeven uur. Daarnaast op feestdagen als Nieuwjaarsdag, tweede Paasdag, Koningsdag, Hemelvaartsdag, tweede Pinksterdag en de kerstdagen. De rest van de tijd geldt dan het hogere dagtarief. Bij een enkeltarief betaal je altijd hetzelfde voor je stroom. Enkeltarief wordt ook wel continutarief genoemd.
Waarom bestaan deze dubbele tarieven?
Nachtstroom is geïntroduceerd begin jaren zestig. De reden was toen da dat daarmee de belasting op het stroomnet beter verdeeld werd over 24 uur. Dit komt omdat de piekbelasting overdag was, maar het stroomnet 24 uur per dag beschikbaar is. Het stroomnet moet natuurlijk de hoogste pieken aankunnen. Dus door een beter verdeling, wordt die hoogste piek lager en kan er volstaan worden met minder capaciteit. Tegenwoordig weegt dat voordeel niet meer zo zwaar meer. Waar wat betekent dat dan voor de financiële voordelen voor de consument?
Hoe hoog zijn de elektriciteitstarieven?
Iedereen weet dat bij een dubbeltarief de nachtstroom goedkoper is en dat je daar je voordeel mee kunt doen. De keerzijde is echter dat het dagtarief juist hoger ligt dan bij een enkeltarief. Je moet dus met je nachtstroom al zoveel besparen, dat je de hogere kosten van jet stroomverbruik overdag compenseert. Daarna kun je dan beginnen met besparen. De daadwerkelijke kilowattuur tarieven variëren door de jaren en per aanbieder. In zijn algemeenheid kun je zeggen dat er zo'n 4 cent verschil zit tussen het hoge en het lage tarief. Een continutarief zit daar tussenin.
Is het dubbele tarief goedkoper dan een enkeltarief?
Voor veel mensen klinkt het idee van de dubbele tarieven ideaal. Door zelf bewust bepaalde zaken 's avonds en in het weekend te doen, betaal je minder voor je elektriciteit. Maar hoeveel goedkoper is het nu eigenlijk? De realiteit is dat de besparing in de praktijk vaak minder hoog is dan verwacht. Of zelfs duurder uitvalt.
Hoeveel kun je besparen?
Vanzelfsprekend moet je zoveel mogelijk van je stroomverbruik in de daluren zien te doen. Dan moet je toch al snel denken aan 40% van je stroomverbruik. Is dat minder, dan is de winst nihil, of het kost je zelfs meer. Bij 40% heb je op jaarbasis een voordeel van niet veel meer dan tien euro. Weet je 50% van stroom in de daluren te realiseren, dan bespaar je mogelijk rond de dertig tot veertig euro per jaar. Niet erg veel dus. Dat komt natuurlijk door het hogere dagtarief bij een dubbeltariefcontract. Maar ook doordat je energierekening ook een aantal vaste kosten bevat, die niet veranderen. De kilowattuur tarieven zijn daardoor maar een deel van de jaarafrekening. Voor deze berekeningen gaan we uit van een gemiddeld jaarverbruik van 3500 kWh.
Nog een hele uitdaging
In de praktijk is het nog niet zo eenvoudig om 50% van je stroomverbruik in de daluren plaats te laten vinden. Een groot aantal zaken neemt stroom, zonder dat je daar invloed op hebt. Denk bijvoorbeeld aan je koelkast en vriezer. En bij een daltarief vanaf elf uur 's avonds, zal je hele avond ook in het hogere tarief zitten. Televisies, computer, verlichting en een elektrische kookplaat als je die hebt. Veel van die zaken laten zich niet uitstellen. Wasmachine, droger en vaatwasser wel. Dat zijn dan ook de schoolvoorbeelden bij het promoten van het dubbeltarief. Echter nemen die drie apparaten gezamenlijk niet de helft van je stroomverbruik voor hun rekening. Een en ander hangt natuurlijk af, van hoe vaak je dit soort apparaten gebruikt. Daarbij is het natuurlijk ook van belang dit gebruik structureel in de daluren te doen. Je bent dan minder flexibel en levert een stuk gemak in.
De energiebedrijven kunnen ook rekenen
Het is ook niet zo vreemd dat je geen grote voordelen behaalt met het dubbele tarief. De energiebedrijven zijn ook niet gek en hebben de tarieven natuurlijk zo bepaald, dat ze niet een hoop geld mislopen. De nachtstroom kost hen ook minder. Daardoor kunnen ze dit aanbieden en een mogelijk voordeel bieden aan hun klanten. Hoe meer voordeel de klant pakt, hoe meer voordeel ze zelf ook krijgen, door de lager kostprijs van de stroom gedurende de daluren.
Overstappen naar dubbeltarief?
De vraag of je wel of niet moet overschakelen naar een dubbeltarief hangt erg van je eigen situatie af. Heb je al een dubbele meter die beide werken, dan kun je gemakkelijk je verbruik gedurende de piek- en daluren achterhalen. Op die manier zie je al snel hoe je stroomverbruik verdeeld is. Daarnaast kun je kijken welke zaken je gemakkelijk zou kunnen verplaatsen naar de tijdsperiode van het lage tarief, om daarmee de balans verder in je voordeel te brengen. Heb je nog geen dubbele meter, dan wordt het lastiger om op voorhand een zinnige uitspraak te doen. Het laten installeren van een dubbele meter kost al snel honderd euro of meer.
Voordeelgarantie van Essent
Essent heeft een service genaamd VoordeelGarantie, waarmee je als klant het beste van twee werelden krijgt. Essent heeft dat zelf blijkbaar ook ontdekt, want je kunt nu niet langer meer gebruik gaan maken van VoordeelGarantie. Alleen klanten die dit al hebben, kunnen hier van blijven profiteren. Het idee is erg eenvoudig; Bij de jaarafrekening rekent Essent welk tarief goedkoper voor jouw situatie is: enkel of dubbel. Het goedkoopste tarief wordt gehanteerd, zodat je altijd het voordeligst uitkomt.
Een dubbele meter
Om van dubbeltarief gebruik te kunnen maken, heb je een dubbele meter in je meterkast nodig. Heb je die nog niet, dan moet je rekenen op de nodige extra kosten. Aan de andere kant betekent een dubbele meter niet automatisch dat je ook een dubbeltarief hebt. Het komt vaak voor dat huishoudens wel een dubbele meter hebben, maar toch een contract voor enkeltarief hebben. Dit heeft menigeen op het verkeerde been gezet. Beide meters werken namelijk wel, de een overdag, de andere ''s nachts. Beide meterstanden worden ook apart doorgegeven, maar worden door de energieleverancier gewoon bij elkaar opgeteld.
Nachttarief of avondtarief?
In sommige gevallen gaat het lage tarief al om negen uur 's avonds in. Dit is afhankelijk van je regio en de aanbieder. Dit wordt vaak het avondtarief genoemd. Je pakt dan dus twee uur extra laag tarief op een dag. Helaas snappen de energieleveranciers dat ook en hebben ze in die regio's de tarieven iets minder aantrekkelijk gemaakt ter compensatie. Toch kan dit avondtarief wel interessant zijn, want die twee extra uurtjes zijn wel op een praktisch tijdstip. Namelijk op moment dat de meeste gezinsleden thuis zijn en nog niet slapen. Denk aan lampen die branden, en televisies of computers die aan staan. Maar ook een wasmachine, droger of vaatwasser kunnen laten draaien vanaf negen uur is een stuk praktischer dan pas om elf uur.
Lees verder