Energiekosten van je apparatuur: bedragen en berekeningen!

Met de almaar stijgende energieprijzen is het zaak je verbruik in de gaten te houden. Velen schrikt het echter af zich hier in te verdiepen. Veel mensen haken af bij termen als watt, kilowattuur en vermogen. Het gaat toch om de euro's die op de energierekening staan. Hoe kom je nu van een sticker op een apparaat waar 1000 watt op staat tot het bedrag dat je uiteindelijk mag afrekenen? Op je energie rekening voor elektriciteit wordt gesproken van kilowattuur, om aan te geven hoeveel energie je hebt verbruikt. Dit wordt ook wel afgekort met kWh, waarbij de h staat voor 'hour', het Engelse woord voor uur. Alle elektrische energie die je verbruikt wordt namelijk afgerekend in het aantal watts dat je per tijdseenheid hebt verbruikt. En bij kWh is dat het aantal uur dat je 1000 Watt hebt verbruikt. Dat lijkt misschien wat ingewikkeld, maar met een eenvoudig voorbeeldje wordt het al snel duidelijk.

Wat is een kilowattuur: een voorbeeld

Stel, je hebt een stofzuiger van 2000 Watt. Laat je deze een half uur op maximaal vermogen aan staan, dan heb je gedurende dat half uur 2000 watt (= 2 kilowatt) verbruikt. Een half uur lang 2 kilowatt verbruiken komt qua hoeveelheid energie op hetzelfde neer als 1 uur lang 1000 Watt verbruiken. Dus met een half uurtje stofzuigen heb je precies 1 kWh verbruikt. Een uurtje stofzuigen kost je dus 2 kWh.

Hoeveel kost een kilowattuur aan stroom?

Helaas kun je de hoeveelheid Kilowattuur niet zomaar verrekenen naar de hoeveelheid kosten die daarmee gepaard gaan. Dat komt omdat je energierekening uit meer bestaat dan alleen je verbruik. Daarbij zijn er tegenwoordig veel energie aanbieders die allemaal andere tarieven hanteren en verschillende vaste kosten. Gelukkig betekent dat niet dat er helemaal niets over te zeggen valt. Voor de volgende berekeningen hanteren we een kilowattuur prijs van 22 eurocent. Bij een jaarlijks verbruik van 3500 kWh is dat anno 2014 een redelijk uitgangspunt.

Een aantal rekenvoorbeelden

Om een idee te geven van het energieverbruik en de kosten, geven we je hier een aantal voorbeelden. Maar met bovenstaande informatie, kun je eenvoudig zelf de kosten bepalen van al je apparatuur. Let er dan wel op dat je weet hoeveel een apparaat daadwerkelijk verbruikt. Zoals gezegd is het maximale vermogen meestal niet het gemiddelde vermogen.

Stofzuiger
We gaan uit van een stofzuiger van 2000 Watt, die altijd op vol vermogen wordt gebruikt. Wanneer de stofzuiger twee uur per week gebruikt wordt, is dat een wekelijks verbruik van 4 Kilowattuur. Per week kost je dat dus 4 x 22 = 88 eurocent. Op jaarbasis is dat 0,88 x 52 = €45, 76. Maar stofzuig je maar één uur per week en heeft het apparaat een vermogen van 1500 Watt, dan wordt dat: 1,5 x 52 = 78 kWh, wat je dus 78 x 0,22 = €17,16 gaat kosten.

Een lamp laten branden

Een lamp voor niets laten branden is zonde van de energie. We hebben allemaal weleens meegemaakt dat we na het opstaan ontdekten dat we vergeten waren een lamp uit te zetten. Maar wat zoiets precies kost, kunnen we nu zo uitrekenen. We gaan uit van een 60 Watt gloeilamp. Stel dat de lamp acht uur heeft gebrand. Dat komt neer op 8 x 0,06 kWh, of 0,48 kWh. De kosten zijn dus 0,48 x 22 = 10,5 eurocent. Qua kosten stelt dat dus weinig voor. Een lamp vierentwintig uur lamp laten branden kost je dus 31,5 cent.

Een computer

In veel gezinnen staat een groot deel van de dag een computer aan. Het vermogen dat de computer opneemt hangt erg af, van wat er allemaal in en aan zit. Daarnaast zal een computer die niets staat te doen aanzienlijk minder energie verbruiken dan wanneer er een grafisch hoogstaand spel gespeeld wordt. Van dat laatste gaan we niet uit, dus nemen we een gemiddelde van 200 watt.
Heb je je pc gemiddeld iedere dag 10 uur aanstaan, dan verbruik je per dag dus 2 kWh. Op jaarbasis kost je dat 2 x 365 x 0,22 = €160 euro. Toch nog een aanzienlijk bedrag.

Een koelkast
De gemiddelde koelkast heeft geen hoog vermogen. Maar anders dan een stofzuiger, hangt een koelkast letterlijk altijd aan de stroom. Niet dat de koelkast ook continu het maximaal vermogen verbruikt. Maar de koelkast zal regelmatig aanslaan om de juiste temperatuur vast te houden. We gaan hier uit van een 170 cm hoge koelkast met een inhoud van zo'n 300 liter. Neem je dan een koelkast met een A++ energielabel, dan is het jaarverbruik ongeveer 116 kWh. Qua kosten is dat dus 116 * 0,22 = €25,52. Ter vergelijking: eenzelfde koelkast met een A+ energielabel neemt op jaarbasis 142 kWh, wat €31,24 kost. Je bespaart dus 6 euro per jaar door een koelkast te nemen met dat plusje extra in het energielabel.

Zelf het energieverbruik van je apparatuur bepalen

Je kunt eenvoudig zelf het energieverbruik van je apparatuur meten. Dit doe je met een zogenaamde energiemeter. Deze plaats je in het stopcontact en vervolgens plug je het apparaat weer in de energiemeter. De meter kan op die manier precies meten hoeveel elektriciteit er verbruikt wordt. Op die manier ontdek je precies hoe zuinig of verkwistend een apparaat is. De kosten van zo'n apparaatje variëren van tien tot dertig euro.

Lees verder

© 2014 - 2024 Manniel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Winst-en-verliesrekeningWinst-en-verliesrekeningEen winst-en-verliesrekening geeft een goed overzicht van de kosten en opbrengsten die een onderneming maakt. Wat is een…
Gemakkelijk besparen op energiekostenGemakkelijk besparen op energiekostenMet stijgende energiekosten, kan het besparen van energie of in ieder geval het besparen op de kosten van energie een aa…
Geld besparen op elektriciteit: energiezuinigGeld besparen op elektriciteit: energiezuinigEen gemiddeld huishouden verbruikt zo’n 3000 kWh per jaar aan elektriciteit, dat neerkomt op ongeveer 650 euro. Besparen…
Hoe stel ik een winst-en-verliesrekening op?Een onderneming stelt naast een balans ook regelmatig een winst-en-verliesrekening op bij het boekhouden. Dit is een ond…

Waarom crowdfunding als bedrijfsfinanciering?Waarom crowdfunding als bedrijfsfinanciering?Crowdfunding als methode voor bedrijfsfinanciering is anno 2014 populairder dan ooit. Welke andere vormen van bedrijfsfi…
De nadelen van crowdfundingDe nadelen van crowdfundingCrowdfunding wordt alom geprezen en gepresenteerd als de ultieme manier om kapitaal te creëren voor jouw ideeën en inves…
Bronnen en referenties
  • www.kieskeurig.nl
  • www.nuon.nl
  • http://houhetwarm.nl/energiebesparing/energieverbruik/
Manniel (221 artikelen)
Gepubliceerd: 02-11-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.