Tips: besparen op vaste lasten

Tips: besparen op vaste lasten Vaste lasten moet iedereen betalen. Vaak zien mensen deze kosten als stabiel en vast, of wel kosten waar niets aan te veranderen valt. Toch is dit niet helemaal waar, zelfs op vasten lasten kan men zo een tientallen tot wel honderden euro's per jaar besparen. Hieronder vind je tips om te besparen op vaste lasten.

Besparen op verwarmingskosten

Tegenwoordig heeft bijna ieder huishouden een verwarming en wordt daar ook regelmatig gebruik van gemaakt. Opletten op welke temperatuur de verwarming staat kan helpen om geld te besparen op de vaste lasten!

Zet de temperatuur in de nacht op 15 graden of lager

Geld besparen op verwarmingskosten kan door de temperatuur in de nacht op 15 graden te zetten. Veel mensen denken dat het geen zin heeft om de temperatuur in de nacht lager te zetten, omdat het opwarmen van de verwarming in de ochtend dan veel meer energie kost. Toch kost dit minder energie dan wanneer de verwarming de hele nacht op een hogere temperatuur staat. De verwarming in de nacht op 15 graden of nog lager te zetten, kan zo een 70 euro per jaar opleveren. Als je daarnaast de verwarming een uur voordat iedereen naar bed gaat uitdraait kan nog zo een 20 euro worden bespaard op de vaste lasten.

Zet als er niemand thuis is de verwarming op 15 graden of lager

Als er niemand thuis is overdag zet de temperatuur van de verwarming dan fors omlaag. De meeste mensen zetten de temperatuur van de verwarming wel wat omlaag, maar om echt te besparen is het raadzaam de temperatuur op 15 graden of nog lager te zetten. Door de temperatuur van de verwarming standaard laag te zetten als er niemand thuis is, kan wel zo een 100 euro per jaar worden bespaard.

Draai de verwarming uit in ruimtes waar niemand is

Vaak zijn veel ruimtes in een huis ongebruikt, terwijl deze wel de hele dag verwarmd worden. Verwarmen van deze ruimtes is zonde van de energie en daarmee zonde van het geld. Door de verwarming in ongebruikte ruimtes uit te draaien kan fors geld bespaard worden. Denk aan zo een 100 tot 200 euro per jaar. Wel is het belangrijk om te zorgen dat deze ruimtes goed zijn afgesloten, omdat het anders juist meer energie gaat kosten. Zorg dat er geen tochtkieren onder bijvoorbeeld de deur zitten.

Zet de temperatuur van de verwarming standaard een graadje lager

Door de temperatuur standaard een graad lager te zetten (dus bijvoorbeeld op 19 graden in plaats van 20 graden) kan zo een 75 euro per jaar worden bespaard. Een paar dikke warme sokken en standaard een trui of vest aan als je thuis bent, zorgen ervoor dat je gewoon aangenaam kunt vertoeven in je eigen huis.

Besparen op water

Water is iets wat we dagelijks gebruiken. Wanneer er echter gelet wordt op het waterverbruik kan dat tientallen euro's per jaar schelen. En zo bespaar je op je vaste lasten. Hieronder vind je een aantal tips hoe je zuinig met water kunt zijn.

Een andere douchekop

Er zijn verschillende soorten douchekoppen. Een daarvan is een waterbesparende douchekop. Als je deze douchekop gebruikt in plaats van een normale douchekop scheelt dit zo een 50 euro per jaar.

Korter onder de douche

De meeste mensen douchen elke dag en hebben eigenlijk geen idee hoe lang ze onder de douche staan. Probeer eens wat korter te douchen. Een paar minuten minder onder de douche kunnen voor een besparing van 50 euro zorgen. Met behulp van een wekker kun je de douchetijd afstellen. Ook handig als je kinderen hebt die graag lang onder de douche staan.

Trek de stekker eruit!

In elk huishouden zijn tegenwoordig een hele boel energieverbruikende apparaten te vinden. Denk aan de televisie, computer, wasmachine, droger enz. Door de stekker uit het stopcontact te halen als deze apparaten niet gebruikt worden kan wel tot 100 euro per jaar bespaard worden. Met name het televisiekastje is een energievreter. Trek de stekker er dus uit als de televisie niet aanstaat!

Vervang oude of kapotte apparaten door een zuinige versie

Er zijn talloze modellen van bijvoorbeeld koelkasten of wasmachines op de markt. Deze machines verschillen in energiezuinigheid. Als er een apparaat vervangen moet worden kies dan voor de meest zuinige versie. Hierdoor bespaar je tientallen euro's per jaar. En een lager energieverbruik, betekent besparen op je vaste lasten!
© 2014 - 2024 Lola90, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kleine besparingen hebben geen zinKleine besparingen hebben geen zinBesparen door iets goedkopere merken boodschappen te kopen heeft weinig effect. Consumenten focussen zich teveel op de k…
Besparen op uw maandlastenBesparen op uw maandlastenU kunt op veel verschillende manieren geld besparen. De meest effectieve manier is om de maandlasten te drukken.
Besparen van geld op energieBesparen van geld op energieHet is natuurlijk aantrekkelijk om geld te besparen op je maandelijkse kosten aan energie. Vaak wordt geadviseerd om nie…
Hoe krijg ik mijn energierekening omlaag?Hoe krijg ik mijn energierekening omlaag?Effectief besparen doet u door te besparen op de maandelijks terugkomende lasten. Door een paar tips in acht te nemen, k…

Bankrekening openen in MarokkoBankrekening openen in MarokkoHet is relatief eenvoudig om een bankrekening te openen bij een bank in Marokko. Steeds meer Nederlanders kiezen daarvoo…
Huishoudboekje: weet hoe je moet budgetteren!Huishoudboekje: weet hoe je moet budgetteren!Geen overzicht hebben over je inkomsten en uitgaven is misschien wel de belangrijkste oorzaak van geldtekort en/of schul…
Bronnen en referenties
  • Het groene boekje van de ABN Amro
  • Milieucentraal.nl
Lola90 (43 artikelen)
Gepubliceerd: 09-10-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.