nieuws uitgelicht

Houden banken geld te lang vast?

Houden banken geld te lang vast? Elk jaar rond feestdagen als Kerstmis en Pasen is er weer de irritatie dat het betalingsverkeer bij banken stilligt en winkeliers bijvoorbeeld pas 4 dagen na afrekening hun pinbetalingen krijgen bijgeschreven. De detailhandel loopt op die manier jaarlijks miljoenen euro’s aan rente-inkomsten mis omdat de bank in zo’n lang weekeinde geen transacties verwerkt.

Rekeninghouders lopen rente-inkomsten mis

Als klanten in een weekeinde met hun pinpas afrekenen, krijgen winkeliers en horeca-ondernemers de betrokken bedragen pas op maandag op hun rekening bijgeschreven. Door die vertraging loopt men vele euro's aan rente mis. De houder van de pinpas daarentegen wordt valutair (rentetechnisch) wel al belast voor zijn betaling op de dag dat de transactie plaatsvond.

Kenmerken van valutering

Bij buitenstaanders kan daardoor gemakkelijk de gedachte postvatten dat banken willens en wetens gelden achterhouden. Het roept ongewild herinneringen op aan het tot 2009 door banken gehanteerde systeem van valutering, een systeem dat banken de gelegenheid bood om gelden enkele dagen “gratis” onder zich te houden.

In de periode dat men nog halfmaandelijkse renteberekening op spaarrekeningen toepaste, kon die valutering zelfs heel extreme vormen aannemen. Wie bijvoorbeeld op de 14e van de maand geld van zijn spaarrekening opnam, kreeg over het opgenomen bedrag slechts rente vergoed tot de 1e van de betrokken maand. Tel uit je winst!

Pinbetalingen en bankoverschrijvingen blijven liggen

In april 2014 werd het probleem van de vertraagde bijschrijving van pinbetalingen in verband met het op handen zijnde lange Paasweekeinde weer eens nadrukkelijk onder de aandacht gebracht door de Branchevereniging Detailhandel. Het betalingsverkeer van de banken ligt dan immers 4 dagen stil: van Goede Vrijdag tot en met Tweede Paasdag. Voor bedragen die op donderdag digitaal worden afgerekend, wordt de winkelier pas op dinsdag gecrediteerd. Dat zelfde lot is trouwens de bankoverschrijving van de particulier beschoren: ook die blijft 4 dagen liggen.

Banken zijn niet met hun tijd meegegaan

Dat de activiteiten van banken tijdens (lange) weekenden stilligen, acht de belangenvereniging voor de detailhandel volstrekt niet meer van deze tijd. Een toenemend aantal winkeliers is tegenwoordig ook op zon- en feestdagen geopend. Daar komt bij dat het aantal pinbetalingen, mede op aandringen van de banken, in de voorbije jaren explosief is toegenomen. Consumenten betalen steeds minder met contant geld. Helaas is het bankwezen niet met deze trend meegegaan. Het betalingsverkeer wordt in de Europese Unie op vrijdagavond gestopt en wordt pas weer hervat op maandagmorgen.

Nederlandse banken afhankelijk van openingstijden ECB

De gezamenlijke Nederlandse banken herkennen zich evenwel niet in de kritiek van de detailhandel en beweren dat de gedwongen sluiting van het betalingsverkeer een gevolg is van Europese besluitvorming. Men kan alleen geld naar elkaar overboeken als de betalingssystemen van de Europese Centrale Bank (ECB) operationeel zijn. En die systemen zijn niet actief in het weekend en op Europese feestdagen, omdat met name Zuid-Europese staten erop tegen zijn dat er op zon- en feestdagen gewerkt wordt. We zullen ermee moeten leren leven in Nederland.

Betalingsverkeer op feestdagen

Alle interbancaire betalingen, ook die tussen Nederlandse banken onderling, worden tegenwoordig afgewikkeld via het ECB-systeem. Onze banken verwerken daarom wél transacties op nationale feestdagen die elders in Europa niet worden gevierd (Koningsdag en Hemelvaartsdag). Maar op 1 mei, Dag van de Arbeid in Europees verband, ligt ook het betalingsverkeer in Nederland plat.

Lees verder

© 2014 - 2025 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Openingstijden, betalingsverkeer banken: feestdagen 2020/'21Openingstijden, betalingsverkeer banken: feestdagen 2020/'21Zijn de banken open op de feestdagen in 2020/'21 en 2022 en wanneer dan wel? Voor die vraag staan we elke keer als de fe…
Openingstijden banken tijdens feestdagen 2020Openingstijden banken tijdens feestdagen 2020Tijdens feestdagen is het altijd weer even nadenken over welke instanties nu wel en niet geopend zijn. Zo is het bijvoor…
Efficiency in het betalingsverkeerEfficiency in het betalingsverkeerManieren van betalen brengen verwerkingskosten met zich mee. De ontwikkelingen in het betalingsverkeer zijn daarom in be…
Wat is valutering?Banken verdienen door overgeboekte bedragen een paar dagen vast te houden, terwijl het bedrag al afgeschreven is bij de…

Sociale zekerheid geldt ook voor ZZP-ersSociale zekerheid geldt ook voor ZZP-ersEr komen steeds meer ZZP-ers. Werknemers kiezen er om diverse redenen voor om zelfstandig verder te gaan. Er moet wel st…
Bijstandsuitkering en de Nederlandse taal beheersenBijstandsuitkering en de Nederlandse taal beheersenEen bijstandsuitkering is bedoeld voor mensen die geen inkomen hebben. De uitkering wordt verstrekt door de gemeente en…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • Bijdrage Dagblad De Limburger van 15 april 2014: "Na het weekend komt het geld".
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 18-04-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.