Wat is valutering?

Banken verdienen door overgeboekte bedragen een paar dagen vast te houden, terwijl het bedrag al afgeschreven is bij de opdrachtgever. Door deze truc bij alle overboekingen toe te passen verdienen banken jaarlijks tientallen miljoenen extra door te valuteren. Per november 2009 is valutering verboden. Niet alle banken valuteren door overschrijvingen een paar dagen later uit te voeren. Eén van de banken die het wel doet is de ABN Amro. De meeste particulieren zullen zich er niet zo druk over maken omdat de meeste overboekingen kleine bedragen betreffen, maar de zakelijke klanten hebben er meer problemen mee. Zij schrijven vaak grotere bedragen over, waar ze dus rente-inkomsten over mislopen. Daarnaast is het ook een probleem voor bedragen die op korte termijn voldaan moeten worden. Het duurt onnodig lang voordat bedragen bij de ontvanger binnen komen. De banken proberen extra te verdienen door valutering. Door standaard bedragen langer vast te houden beschikt de bank over extra kapitaal, namelijk de bedragen die onderweg zijn.

Verdiensten door valutering

Dagelijks zijn er vele miljoenen euro’s onderweg van de ene bankrekening naar de ander. In 2007 heeft verzekeringsactuaris Edard Bastiani een Stichting opgericht om het valuteren tegen te gaan. De Stichting Bankrente ging de strijd aan met de ABN Amro om inkomsten uit het valuteren terug te krijgen. Een rechtzaak hierover heeft hij verloren. Hij legt zich volgens een artikel in de Telegraaf hier niet bij neer en wil nog nadere stappen gaan ondernemen tegen de bank. Volgens zijn berekening heeft alleen al de ABN Amro sinds 2002 €5,5 miljard verdient aan valutering. Indien ook de overige banken worden meegerekend zal het volgens zijn schatting gaan om ongeveer €20 miljard.

Is valutering legaal?

Volgens de Ministerie van Financiën is het gewoon één van de prijsinstrumenten die banken tot hun beschikking hebben. De NVB (Nederlandse Vereniging van Banken) stelt dat de meeste banken inmiddels niet meer valuteren en zij begrijpen de kritiek die de klanten hebben. Per november 2009 komt hier dus een einde aan. De afschaffing wordt veroorzaakt door Europese regelgeving om betalingsverkeer binnen Europa te vereenvoudigen.

Datum van verwerken van de overschrijving

Zodra u de bank een opdracht geeft om een bedrag over te boeken naar een ander bankrekeningnummer schrijft de bank de betaling binnen één werkdag af van uw rekening, dit is de boekingsdatum. Vanaf dat moment is het bedrag verdwenen van de bankrekening van de betaler. Door valutering blijft het bedrag vanaf dat moment één of een paar dagen zweven tussen twee bankrekeningen. Door één dag de bedragen vast te houden bij de afschrijving, en op de bijschrijving ook één dag te pakken, beschikt de bank twee dagen extra over het bedrag.

Waarom valuteren banken?

Banken verdienen weinig aan betaalrekeningen. De laatste jaren gaan ze er steeds meer geld voor vragen en schroeven zijn de service terug. De banken voeden de klanten op om steeds meer zelf via het internet te doen en bankfilialen sluiten. Banken proberen de kosten gedeeltelijk te drukken door onder andere hoge kosten te rekenen voor roodstand en door valuteren. Banken als Rabobank, Triodos Bank en de Postbank (toen deze nog bestond) valuteerden niet. Nu het niet meer is toegestaan moeten ook de andere banken alternatieve inkomsten zoeken.
© 2009 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Banken, goedkoop bankieren en betalenBanken, goedkoop bankieren en betalenEen goedkope betaalrekening graag, want het leven is al duur genoeg. Goedkoop bankieren en betalen zo fijn zijn. U kunt…
Houden banken geld te lang vast?nieuws uitgelichtHouden banken geld te lang vast?Elk jaar rond feestdagen als Kerstmis en Pasen is er weer de irritatie dat het betalingsverkeer bij banken stilligt en w…
Geld overmaken buitenlandGeld overmaken buitenlandGeld overmaken naar het buitenland kan binnen de eurozone nu al zonder kosten met de BIC-code en het IBAN-nummer van de…

Inflatie in historisch perspectiefInflatie in historisch perspectiefSamen met werkloosheid is inflatie ongetwijfeld een van de belangrijkste sociaal-economische kwalen. Inflatie of stijgin…
Er rust een grote druk op tweeverdienersEr rust een grote druk op tweeverdienersTegenwoordig is het noodzakelijk om beide te werken om een redelijk huis te kunnen kopen. Mensen met kinderen en twee dr…
Bronnen en referenties
  • Telegraaf.nl
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 15-09-2009
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.