Wat doe jij met een financiele meevaller?
Het kan iedereen wel eens in het leven voorkomen. Je hebt geluk waardoor je recht hebt op een niet gering bedrag. Maar wat doe je daarmee? Geef jij het in een keer uit of wees je verstandig en zet je het apart? Uiteraard is het de vraag of je openstaande rekeningen en schulden hebt, zodat daar voor een deel vanaf kunt zijn. Via welke wegen kun je een financiele meevaller krijgen en wat kun je ermee doen?
Financiele meevaller
Wat houdt het in?
De term houdt in dat er vanuit onverwachte hoek een kapitale opsteker komt, zodat jij meer mogelijkheden hebt. Het biedt je direct kansen om op financieel vlak concrete beslissingen te nemen, zodat jij in een betere situatie terecht kunt komen. Het is in dat geval ook verstandig dat je nadenkt over wat je ermee gaat doen. Direct weer uitgeven als je reeds schulden hebt lijkt minder gepast. Werk aan een duurzame situatie, zodat jij mogelijk langdurig van je
inkomen of het extra geld kunt profiteren. Op welke manier kan het je worden toegekend?
Waar komt een financiele meevaller vandaan?
Een financiele meevaller kan zomaar komen zonder dat je het verwacht. Ongeacht of de aanleiding van het
geld uit een goed of slecht bericht komt, het is voor jou de vraag wat je ermee gaat doen. Het kan je zomaar overvallen en dus moet je niet overhaast een besluit nemen. Waar kan het onder andere vandaan komen?:
Loterij
Je hebt meegedaan aan een landelijke loterij en je wint. Het kan zijn dat je persoonlijk een leuk bedrag wint of dat je met de straat in de prijzen valt.
Ontslagvergoeding
Het gaat niet goed met een bedrijf en dat leidt tot een onverhoopte ontslag. Normaal dient de werkgever wegens
contractbreuk jou een ontslagvergoeding te betalen. Dit wordt ook wel de gouden handdruk genoemd. Afhankelijk van hoe lang je arbeidsverleden is geweest, je inkomen en je leeftijd heb je recht op een bepaald bedrag.
Overlijden en erfenis
Onverwacht komt er binnen de familie iemand te overlijden en jij krijgt een deel van de erfenis. Je partner kan eveneens onverwacht komen te overlijden. Je hebt echter een overlijdensverzekering en dus kun je een deel daaruit verwachten. Heb je reeds een groot deel of alles van de hypotheek afgelost dan is het een meevaller.
Meerdere oorzaken kunnen ervoor zorgen dat je extra geld krijgt. Maar wat doe je er dan mee?
Denk goed na wegens de belasting
Al het geld dat rechtstreeks op je betaalrekening wordt gestort is direct opneembaar. Het wordt dan ook als inkomen beschouwd. Daardoor moet je over dat bedrag direct een hoog belastingtarief afdragen. En vaak is dat zonde van het geld. Krijg je met deze situatie te maken dan is het altijd verstandig te overwegen wat je met het kleine kapitaal doet. Voorkom dat je namelijk veel geld aan de
belastingdienst moet afdragen.
Heb je posten om op af te lossen?
Het is altijd goed om na te gaan welke leningen en schulden je nog open hebt staan. Dit heeft te maken met het feit dat rentekosten onnodige kosten zijn indien je geld hebt om de schulden af te lossen. Openstaande leningen zijn altijd relatief duur en dus doe je er goed aan om die weg te werken. Los af op je hypotheek, je persoonlijke lening of
doorlopend krediet, zodat jij daarna per maand meer geld overhoudt. Aflossen is namelijk een manier om in de toekomst te besparen.
Direct spenderen of bewaren als reservepot
Krijg je het geld op je
rekening gestort dan is het zeer verleidelijk om dat direct op te maken. Het is daarbij de vraag of dat verstandig is. Uiteraard is er niets op tegen dat je even met een korte vakantie er tussen uitgaat, echter dat hoeft niet te betekenen dat je alles moet opmaken. Gun jezelf een deel is prima, echter bewaar ook een deel voor later. Middels een spaarrekening heb je dan een leuk zakcentje achter de hand voor die momenten dat het even minder is. Bouw ook een reservepot op, zodat jij een geldelijke buffer hebt om toekomstige tegenslagen op te kunnen vangen.
Zijn er mogelijkheden voor bruto sparen?
Een manier om het bedrag voor later veilig te stellen is om het in een banksparen of
lijfrentepolis te laten storten. In dat geval heb je er geen recht meer op tot het moment, dat je de uitkeringsgerechtigde leeftijd hebt behaald. Er wordt dan geen belasting geheven, waarnaast het kapitaal met de jaren aanwast. Ook rente op rente is vrijgesteld. Op die manier heb je voor later een leuk aanvullend kapitaal. Let wel dat de belasting met de tijd door de politiek kan worden gewijzigd, zodat fiscale voordelen deels of geheel kunnen verdwijnen. Laat je altijd goed informeren naar de mogelijkheden aangaande bruto sparen.
Lees verder