Hoe kun je aflossen op een openstaande schuld?

Hoe kun je aflossen op een openstaande schuld? De ene lening is de ander niet en dus zijn er verschillende soorten van aflossing. Ga je een leencontract aan dan is praktisch altijd omschreven hoe er moet worden afgelost. De bank of geldverstrekker geeft je een lening in de verwachting dat het met rente en aflossen compleet retour komt. Die afspraken worden schriftelijk vastgelegd, zodat beide partijen weten wat de onderlinge verplichtingen zijn. Hoe wordt normaal afgelost op de openstaande schuld?

Beste manier van aflossen


Persoonlijke leningen

Het aangaan van een persoonlijke lening wordt altijd aangegaan op basis van een looptijd voor bepaalde tijd, waarbij gedurende de looptijd wordt afbetaald. De leningnemer heeft daarbij de keus uit het lineair of annuïtair aflossen. Lineair aflossen gaat met dezelfde portie per maand, terwijl bij annuïtair aflossen de maandelijkse kosten constant zijn bestaande uit een deel rente en een deel aflossing. Via deze weg weten de partijen altijd dat de persoonlijke lening zonder twijfel terugkomt. Neem contact met jouw bank op om te weten hoeveel geld jij kunt lenen.

Doorlopende kredieten

Een doorlopend krediet is een verkapte vorm van een persoonlijke lening. Er wordt op basis van het inkomen bepaald hoeveel financiële ruimte de geldlener heeft, zodat een kredietruimte wordt toegekend. Die financiële ruimte kan door de geldlener te allen tijde worden aangewend, waarbij de volgende uitgangspunten gelden:
  • De lener bepaalt zelf wanneer geld wordt opgenomen;
  • De lening kan zolang als de geldlener dat wenst worden opengelaten. Hoge lening zonder aflossing betekent dan simpelweg langdurig rentelasten;
  • Er kan volgens een zelfstandig plan worden afgelost. Dit kan per maand in gelijke delen maar ook op het moment dat het financieel uitkomt;
  • Is de lening afgelost dan blijft het beschikbare doorlopende krediet bestaan. Wordt er niets opgenomen dan betaalt men geen rente. Ieder moment kan de geldlener besluiten om wederom een geldlening aan te gaan door krediet op te nemen.

Deze manier van lening geeft de geldlener veel ruimte om te beslissen binnen het eigen financiële plaatje.

Hypotheekleningen

Een speciale categorie vormen de hypotheekleningen. Deze worden aangegaan voor de lange termijn. Aflossen kan voor alsnog op verschillende manieren. Ten aanzien van het aflossen is het uitgangspunt dat er minimaal vijftig procent tijdens of na looptijd wordt afbetaald. Daartoe zijn de volgende aflossingsmethoden:

Verzekerings- of beleggingshypotheek

Bij een verzekeringshypotheek wordt in een polis iedere maand een bedrag gestort, zodat kapitaal wordt opgebouwd. Bij de beleggingshypotheek is de inleg binnen de hypotheek gekoppeld aan de ontwikkeling van bepaalde aandelen en beleggingsstrategieën.

Banksparenhypotheek

Een deel van het bruto inkomen wordt kapitaal gespaard, waarnaast ook rente op rente onbelast is. Op einde looptijd is er exact de hypotheekschuld opgebouwd als kapitaal.

Annuïteiten- en lineaire hypotheek

Dit lost gedurende de looptijd af zoals eerder is beschreven. Grote voordeel van deze twee hypotheken is dat een deel van de rentekosten van de belasting weer kunnen worden afgetrokken. Oftewel er is sprake van een deel teruggave door de fiscus.

Tot dusver zijn voornamelijk de eerste twee minder betrouwbaar gebleken, omdat enerzijds niet inzichtelijk is geweest, waartoe de inleg werd besteed en anderzijds kapitaal te weinig groei bleek te hebben. Een groeiende aandelenmarkt werkt gunstig maar een snel dalende aandelenmarkt neemt ook weer snel ingelegd kapitaal weg. Meer betrouwbaar zijn de banksparen, de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek.

Helderheid bij aflossen is van belang

Ga je een lening of een hypotheek aan dan is het altijd noodzaak dat je precies weet waar je voor betaalt. Je wilt namelijk niet na looptijd met een enorme schuld achterblijven, omdat het verkozen leen- of hypotheekproduct niet aan de gestelde verwachtingen voldoet. Ga voor zekerheid of ga voor garanties. Zorg ervoor dat er altijd structureel aan aflossen wordt gewerkt, zodat je maandelijkse schuldenlast afneemt danwel dat je geen restschuld na looptijd overhoudt. Bescherm jezelf door goed na te denken over welk type lening of hypotheek je neemt, omdat je er bij problemen nog langdurig last van kunt blijven houden. Communiceer daarbij ook rechtstreeks met de bank zonder tussenpersoon, omdat tussenpersonen op een deel provisie uit zijn, wat jou uiteraard extra gaat kosten.

Lees verder

© 2012 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kun je de maandelijkse rentelast berekenen?Hoe kun je de maandelijkse rentelast berekenen?Sluit je een persoonlijke lening of hypotheek af, dan moet je werken aan rente en aflossing. Meerdere leningsvormen resu…
Hypotheek versneld aflossenHypotheek versneld aflossenDe huidige crisis zorgt voor veel onzekerheid. Vooral bij huiseigenaren. Zij weten niet wat verstandig is. Wel of niet h…
Verschil maand- en jaarrente bij lineair en annuïtairVerschil maand- en jaarrente bij lineair en annuïtairBij het afsluiten van een hypotheek met de mogelijkheid van renteaftrek, moet u voor de lineaire of annuïtaire hypotheek…

Een doorlopend krediet blijft vaak geld kostenEen doorlopend krediet blijft vaak geld kostenAls u vanwege plotselinge, onverwachte uitgaven een paar maanden erg krap zit, lijkt een doorlopend krediet een goede op…
Ikano bank: krediet van IkeaIkano bank: krediet van IkeaWie zijn woning graag leuk en goedkoop wil inrichten, koopt bij de Zweedse warenhuisketen Ikea. En mist men de benodigde…
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 20-03-2019
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.