Goud, koop goud: waarom eigenlijk?

Goud, koop goud: waarom eigenlijk? Goud kopen en verkopen, in goud beleggen, het is niet moeilijk en kan in onzekere tijden zeer verstandig zijn. Het is vooral de kunst om goud op het juiste moment te kopen en tegen de goede prijs, is een stuk lastiger. Goud kopen kan op vele manieren. Koop goud om de goede redenen. Goud is aantrekkelijk als een veilige haven, als buffer tegen inflatie of natuurlijk om winst mee te maken. De goudprijs heeft de grens van de 2.000 dollar per ounce ruim doorbroken. Sommigen sluiten een verdere stijging van de goudprijs naar 5.000 dollar niet uit, maar wanneer zal dat zijn? Oud goud en gouden sieraden inleveren levert veel geld op. Hoeveel karaat goud koopt u?

Goudprijs bij inkoop en verkoop van goud

Goud is nog meer een speculatief product dan sommigen denken. Goed inspelen op ontwikkelingen op de goudmarkt kunnen forse rendementen genereren. Andere redenen zoals geopolitieke onrust, aanslagen en waardevastheid blijken geen goede argumenten te zijn. Als er sprake is van een samenhang, dan blijkt die vaak zeer kortstondig te zijn. Er is immers ook veel speculatie in goud. Snel geld stapt dan in en uit.

Waardevastheid van het goud

Een van de mythes is de waardevastheid van het goud. Welnu in 1980 maakte de goudprijs per troy ounce een top van 850 dollar. Als u sindsdien de inflatie meetelt, ontstaat er een goudprijs van 2.120 dollar. Deze koers werd in 2020 bijna bereikt. Een juiste timing is uiteraard belangrijk.

Een zwakke dollar en sterke euro

Een zwakke dollar blijkt een belangrijke motor voor een oplopende goudprijs in dollars. Volgens Goldman Sachs liep de goudprijs sinds 1998 in 91% van de gevallen gelijk op met een mandje belangrijke valuta, waaronder Australische- en Canadese dollar, de euro en de yen. Bekijk dus altijd ook de waarde van de goudprijs in onze eigen valuta, de euro. De euro is begin 2014 1,37 dollar waard, begin 2020 is dit 1,12 dollar en halverwege 2020 ongeveer 1,18.

Gouden sieraden en oud goud verkopen

U kunt goud kopen, maar ook gouden sieraden of oud goud tegen een aantrekkelijke prijs verkopen. De waarde van uw goud is afhankelijk van de zuiverheid. Vaak is goud gemengd met een ander metaal. Bij gouden sieraden is daarom een merkteken aangebracht dat aangeeft hoeveel echt goud u in handen hebt:
  • 8 karaat is 33,3% puur goud.
  • 14 karaat goud is 58,5% puur goud met merkteken 585.
  • 18 karaat goud is 75,0% puur goud met merkteken 750.
  • 20 karaat goud is 83,3% puur goud.
  • 21 karaat goud is 87,5% puur goud.
  • 22 karaat goud is 91,6% puur goud.
  • 24 karaat goud is 99,9% puur goud.

Waarde van goud

100% puur goud komt u nauwelijks tegen, omdat dat een te zacht materiaal is. Het betekent ook dat als u een gouden armband van 15 karaat hebt en u ziet een advertentie waarin u 33 euro per gram puur goud wordt aangeboden, u even moet gaan rekenen. Stel de armband weegt 20 gram, dan bezit u 20 maal 58,5% puur goud, ofwel 11,7 puur goud. En dat heeft dan een waarde bij deze goud opkoper van 11,7 maal 33 euro, ofwel 386 euro.

De goudvoorraad

De goudprijs maakt wat rare sprongen, maar de trend is vele jaren bullish. Reden daarvoor blijkt voor de beperkte goudvoorraad te zijn en de toenemende vraag in de wereld. Goud blijkt steeds moeilijker te delven, waardoor verwerkingskosten verder oplopen. In Zuid Afrika zijn de goudmijnen bijna leeg aan het raken, terwijl de vraag naar goud alleen maar stijgt.

De centrale banken

Vlak ook niet de rol van de centrale banken uit. Ze beschikken over aanzienlijke voorraden en kunnen de prijs fors drukken met een extra aanbod van goud. Nogal wat landen hebben geld nodig en dan is een extra verkoop van goud een snelle en eenvoudige extra bron van inkomsten. Maar als ze meer reserves willen, zal dat de goudprijs verder doen stijgen.

Slot

Al met al heeft het goud behoorlijke speculatieve trekken die u met derivaten zoals de turbo's kunt bespelen. U kunt van de goudprijs ook eenvoudig profiteren door fysiek goud aan te kopen via het internet of door te kiezen voor de relatief goedkope fysiek goud trackers. Genoeg mogelijkheden om met goud dus geld te verdienen. Turbo's maken het mogelijk om ook als de prijzen zakken, mooie rendementen te maken.
© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goud & wie in de wereld heeft het meeste goudGoud & wie in de wereld heeft het meeste goudGoud kan steeds meer waard worden door een toenemende vraag naar goud. Dat geldt voor uw gouden sieraad, maar ook voor d…
Goud, de goudvoorraden en de goudprijsGoud, de goudvoorraden en de goudprijsDe goudprijs is afhankelijk van de goudvoorraad, speculatie en economische onzekerheid. Hoeveel goud is er eigenlijk nog…
In goud handelen: CFD's kopen en verkopenIn goud handelen: CFD's kopen en verkopenIn goud handelen en geld verdienen met beleggen in CFD's? De handel in goud is vooral aantrekkelijk voor wie de goudprij…
Goud kopen voor gevorderden en beginnersGoud kopen voor gevorderden en beginnersU wilt alles weten over goud kopen en verkopen voor beginners en gevorderden. Waar kunt u goud kopen, tegen welke waarde…
Basel 2, 3 en 4, nieuwe kapitaaleisen voor bankenBasel 2, 3 en 4, nieuwe kapitaaleisen voor bankenNieuwe kapitaaleisen voor de banken, maar waarom en hoe luiden die? Vanaf 1 januari 2008 trad Basel 2 in werking. Het ge…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 28-11-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.