Beleggen in aandelen of beleggingsfondsen

Beleggen in aandelen of beleggingsfondsen Met een spaarrekening weet je vrij nauwkeurig hoeveel rente je ontvangt. En ook dat je niet of nauwelijks risico loopt. Aandelen kunnen een hoger rendement opleveren. Maar omdat het risico hoger is kan het ook tegenzitten en kunt u een deel van uw vermogen, al dan niet tijdelijk, kwijtraken. U moet zich natuurlijk wel prettig blijven voelen als u belegt in aandelen of aandelen-beleggingsfondsen.

Hoger risico, maar op lange termijn waarschijnlijk ook een hoger rendement

Als u aandelen koopt, wordt u voor een stukje eigenaar van een bedrijf. De prestaties van het bedrijf komen tot uiting in de beurskoers van het aandeel en ook in de hoogte van het dividend dat uitgekeerd wordt.

Als het bedrijf goed draait kan er een interessant rendement gemaakt worden, maar als het bedrijf failliet gaat bent u uw geinvesteerde geld waarschijnlijk kwijt.

Het risico van beleggen in aandelen is dus groter dan dat van sparen. Maar op de langere termijn zal beleggen in aandelen waarschijnlijk wel een hoger rendement opleveren.

Keuze van de aandelen of beleggingsfondsen

U kunt aandelen van 1 bedrijf kopen, maar als dat failliet gaat is al uw belegde geld weg. Om het risico te spreiden is het daarom verstandig om in meerdere bedrijven te beleggen. Als u niet zelf bedrijven wilt volgen en aandelen wilt selecteren, kunt u ook investeren in aandelen-beleggingsfondsen.

Een aandelen-beleggingsfonds neemt u werk uit handen en volgt de beursgenoteerde bedrijven en economische ontwikkelingen op de voet. Op basis van de informatie die deze professionals vergaren wordt het beleggingsbeleid van het fonds bepaald.

Er zijn veel verschillende aandelenbeleggingsfondsen op de markt. De aandelen waarin belegd wordt kunnen wereldwijd en over diverse bedrijfstakken gespreid zijn, maar er zijn ook fondsen die zich richten op een bepaalde regio (bijvoorbeeld Zuid-Amerika, Europa of Japan) of op een bepaalde sector (bijvoorbeeld ICT of Financiele instellingen).

Hoe meer een beleggingsfonds zich richt op 1 sector of 1 regio, hoe groter het risico is. Als het in die bedrijfstak of in dat werelddeel economisch slechter gaat, wordt het tegenvallende rendement niet gecompenseerd door aandelen in beter lopende sectoren of landen. Het omgekeerde is natuurlijk ook waar: als de koersen in bijvoorbeeld India omhoog schieten, zal een India-fonds beter presteren dan een wereldwijd gespreid fonds. Zoals zo vaak geldt ook hier dat hoe hoger de kans op winst is, hoe hoger ook het risico is.

"In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst". Overal kom je deze uitspraak tegen. Maar omdat er een ruime keus aan beleggingsfondsen is, kan het toch raadzaam zijn om fondsen te kiezen die bewezen hebben het net zo goed of beter te doen als fondsen met een vergelijkbaar beleggingsbeleid. Een houvast hiervoor biedt de Morningstar rating. Hoe meer sterren (op een schaal van minimaal 1 tot maximaal 5) een fonds heeft, hoe beter het gepresteerd heeft.
Een ander punt om in de gaten te houden bij beleggingsfondsen is de kosten: beheerkosten en transactiekosten. Deze gaan ten koste van het beleggingsresultaat. Overigens zijn er ook kosten verbonden aan het aanhouden van een portefeuille met aandelen: de transactiekosten en het bewaarloon.

U kunt natuurlijk zelf de aandelen of fondsen uitkiezen waarin u wilt beleggen, maar uw bank zal hierbij ook graag een handje helpen.

Hoeveel geld gaat u op de beurs beleggen?

Het gaat er niet alleen om in welke aandelen of fondsen u eventueel gaat beleggen.
U moet ook kiezen welk bedrag of welk deel van uw vermogen belegd gaat worden.

Daarbij spelen onder andere een rol:
  • Hoeveel ervaring heeft u al heeft met beleggen?
  • Welk bedrag heeft u beschikbaar?
  • Kunt u het geld langere tijd missen of gaat u binnenkort bijvoorbeeld al een auto of huis kopen?
  • Is het geld straks hard nodig, bijvoorbeeld als aanvulling op uw pensioen ? Of is er geen man overboord als u een deel van het vermogen kwijtraakt?
  • Hoeveel risico durft u te lopen zonder nerveus te worden?

Tegenwoordig zijn banken verplicht om van hun klanten het beleggingsprofiel vast te stellen. Dat doen ze door u een vragenlijst te laten invullen waar bovengenoemde aspecten aan de orde komen. Dit geeft een indicatie van het soort belegger dat u bent. Vaak worden er voorbeeldportefeuilles gepresenteerd die bij uw beleggersprofiel passen. Als het percentage aandelen in zo'n advies naar uw smaak te hoog is, hoeft u dat natuurlijk niet star op te volgen.

De kans op een mooi rendement is aardig, maar uw nachtrust is belangrijker.

Lees verder

© 2007 - 2024 Marcel68, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleggingsfondsen vergelijken met MorningstarBeleggers in beleggingsfondsen hebben net als beleggers in aandelen een keus uit een enorm aantal beleggingsfondsen waar…
Waarom beleggen via beleggingsfondsen?Steeds meer mensen kiezen bij het beleggen voor beleggingsfondsen. Het beleggen via beleggingsfondsen biedt namelijk voo…
Beleggen in aandelen op de beursBeleggen in aandelen op de beursSparen bij een bank levert tegenwoordig nauwelijks geld op. Omdat beleggen in aandelen wel erg veel geld kan opbrengen,…
Wat zijn indexfondsen?Wat zijn indexfondsen? Wat zijn de voordelen en nadelen van indexfondsen en welke risico’s brengen deze beleggingsproduc…

De kleine belegger grijpt er op de beurs vaak naastDe kleine belegger grijpt er op de beurs vaak naastBeleggen is niet altijd even eenvoudig. Op de effectenbeurs gelden vele wetmatigheden, ook voor de kleine belegger, de b…
Beurscrash wederom in (oktober) 2021/'22?Beurscrash wederom in (oktober) 2021/'22?De oktobermaand en de beurs zijn geen gelukkige combinatie. De beurs gaat in golven, maar oktober is berucht. Er spelen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
Marcel68 (30 artikelen)
Laatste update: 01-06-2010
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.