Wat zijn indexfondsen?

Wat zijn indexfondsen? Wat zijn de voordelen en nadelen van indexfondsen en welke risico’s brengen deze beleggingsproducten met zich mee? Kenmerkend aan indexfondsen is passief beheer, risicospreiding en lage kosten.

Wat zijn indexfondsen?

Een indexfonds (tracker of etf) volgt de aandelen van een bepaalde index. Er wordt vaak een mandje beleggingen gekocht dat de index nabootst. Het indexfonds heeft de beleggingen daadwerkelijk in bezit. De manager van het fonds (een geavanceerd computerprogramma) koopt alle aandelen die in de door jou gewenste index zitten in de juiste verhouding. Als de index van samenstelling verandert, corrigeert het computerprogramma dat direct.

Een indexfonds of een tracker is te koop bij de bank, een beleggingsfonds of beursmakelaar. Niet alle aanbieders bieden indexfondsen aan. Andere financiële producten leveren namelijk meer geld op.

EFT

Indexfondsen worden door hun makers meestal Exchange Traded Funds (ETF’s) genoemd.

Gevaren van indexfondsen

Complexe derivaten kunnen tot veel ellende leiden. Beleggers in indexfondsen lopen vaak zonder het te weten grote risico’s. Zij zijn zich niet bewust van de gevaren van ETF’s, omdat de voorlichting vaak onduidelijk en onvolledig is.

Verschil indexfondsen en beleggingsfondsen

Indexfondsen verschillen op een aantal punten van andere beleggingsfondsen. Indexfondsen hebben als doel hetzelfde rendement te behalen als een bepaalde beursindex . Beleggingsfondsen daarentegen proberen de index te verslaan.

Passief beheer indexfondsen

Een ander verschil is dat indexfondsen passief worden beheerd. Er wordt nauwelijks in gehandeld. Andere beleggingsfondsen worden actief beheerd: er worden voortdurend effecten gekocht en verkocht door de beheerder van het fonds.

Lagere kosten indexfondsen

Indexfondsen hebben lagere kosten dan beleggingsfondsen die actief worden beheerd. De totale kosten bedragen maximaal 0,5% per jaar, tegenover 1,5% tot 2% bij actieve beleggingsfondsen. Daarnaast zijn indexfondsen transparanter. Ze geven een volledig overzicht van de totale kosten.

Voordelen indexfondsen

Meer rendement.

Indexfondsen behalen over het algemeen een beter rendement dan actief beheerde beleggingsfondsen. Dat is een logisch gevolg van de lage kosten en van het feit dat beurskoersen moeilijk te voorspellen zijn.

Risicospreiding:

Indexfondsen beleggen in een groot aantal aandelen en obligaties. Door deze brede spreiding brengt beleggen in indexfondsen minder risico’s met zich mee dan beleggen in individuele effecten of actief beheerde beleggingsfondsen.
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleggingsfonds kiezen - TipsBeleggingsfonds kiezen - TipsDe Nederlandse belegger kan kiezen uit duizenden beleggingsfondsen. Door het grote aantal fondsen is het lastig om het j…
Waarom beleggen via beleggingsfondsen?Steeds meer mensen kiezen bij het beleggen voor beleggingsfondsen. Het beleggen via beleggingsfondsen biedt namelijk voo…
Beleggen in een beleggingsfonds: de kosten zijn torenhoogBeleggen in een beleggingsfonds: de kosten zijn torenhoogWie zijn bank vraagt wat hij met zijn geld moet doen, krijgt vaak te horen dat beleggen in een beleggingsfonds het beste…

Liquiditeitsratio’s - fundamentele analyseIn een eerder artikel zijn de solvabiliteitsratio en rentabiliteitsratio aan de orde gekomen. In dit artikel zullen een…
Bronnen en referenties
  • Telegraaf
  • Rabobank
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 14-05-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.