Beleggingsfondsen vergelijken met Morningstar

Beleggers in beleggingsfondsen hebben net als beleggers in aandelen een keus uit een enorm aantal beleggingsfondsen waaruit zij kunnen kiezen. Hoe kan je er voor zorgen als belegger in beleggingsfondsen dat je door de bomen het bos nog kan zien? De fondsenwijzer en vergelijker van morningstar kan hier uitkomst bieden.

Asset categorieën beleggingsfondsen

Fondsen kunnen ingedeeld worden in verschillende categorieën. Allereerst is het belangrijk om te bepalen in welke asset categorieën je wilt gaan beleggen om het vergelijken van de verschillende fondsen makkelijker te maken. Je kan uiteraard ook zonder deze eerste onderverdeling gaan vergelijken, maar het beeld dat je dan krijgt zal niet helder zijn. Vergelijk je bijvoorbeeld alle fondsen over het 3 of 5 jarig behaald rendement dan vergelijk je dus ook obligatiefondsen in Australische dollars met wereldwijd beleggende aandelen fondsen. Het zal dan niet gek zijn als er een exotisch emerging markets fonds bovenaan komt te staan. Door eerst een onderverdeling te maken in bijvoorbeeld aandelen, vastgoed, obligaties en themafondsen maak je het jezelf makkelijker en ook duidelijker voor jezelf.

Morningstar beleggingsfondsen vergelijker

Als je voor jezelf de juiste verdeling in de verschillende asset categorieën hebt bepaald dan kan je binnen een categorie gaan vergelijken. Het beeld dat je dan krijgt van de fondsen is veel duidelijker, je vergelijkt dan bijvoorbeeld verschillende grondstoffen fondsen of verschillende fondsen die in Europese bedrijfsobligaties beleggen zodat je geen appels met peren meer vergelijkt. Op de website van Morningstar kunt u een goede vergelijking maken en kiezen uit een groot aantal fondsen om te vergelijken.

Selectie criteria beleggingsfondsen

Er kan op verschillende zaken worden vergeleken, denk daarbij aan de volgende posten:

Kosten

Ook wel total expense ratio (TER) genoemd, wat staat voor de totale kosten die moeten worden betaald om in dat betreffende fonds te mogen beleggen. Vergeet niet dat deze TER een groot verschil in rendement kan maken. Zeker bij bijvoorbeeld obligatiefondsen kan dit een groot verschil maken omdat daar over het algemeen het rendement al wat lager is dan in bijvoorbeeld een Emerging Markets fonds, een hoge TER kan dan betekenen dat er van dat lage rendement niets over blijft.

Rendement

Het rendement is waar de meeste beleggers naar zullen kijken. Pas wel op, er is niet voor niets de oude beurswijsheid "rendementen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst". Als er naar rendementen gekeken wordt is het aan te raden te kijken naar de meerjarige rendementen, zoals de 5 of 10 jarige rendementen. Als beleggingsfondsen jaar op jaar een bovengemiddeld rendement hebben behaald dan zegt dat toch iets over de kwaliteit van het fonds. Dit zou kunnen betekenen dat de fondsbeheerder zijn toegevoegde waarde laat blijken door jaar op jaar de markt te verslaan of dat het fonds ook in de mindere beurstijden winst weet te behalen of in ieder geval minder verliest dan andere fondsen.

Morningstar rating

Morningstar heeft ook een eigen rating, deze werkt door middel van een sterren score, hoe hoger het aantal sterren hoe beter het fonds. Deze morningstar rating kijkt naast het rendement ook naar het risico en de kosten van een bepaald beleggingsfonds.

Beleggingsfondsen portefeuille bijhouden

Nadat er een beleggingsfondsen portefeuille is opgestart is het natuurlijk belangrijk deze ook bij te houden. Dat kan zijn door veranderingen te brengen in de asset categorie verdeling. Vaak wordt er voor gekozen om hoe dichter men bij de pensioenleeftijd komt hoe minder in aandelen en meer in obligaties te beleggen. Dit om te voorkomen dat men met 1 jaar voor het pensioen een groot verlies te verduren krijgt omdat er nog te veel in aandelen belegd wordt. Een goede stelregel hiervoor is de uitkomst van 100 min uw leeftijd. Als u 60 bent dan belegt u dus nog 40% in aandelen en 60% in obligaties. Daarnaast is het belangrijk om niet alleen naar het rendement van uw portefeuille te bekijken maar ook te kijken aar de fondsen in uw portefeuille en hoe vergelijkbare beleggingsfondsen het hebben gedaan. Heeft u bijvoorbeeld een beleggingsfonds in uw portefeuille dat steeds achterblijft in vergelijking met vergelijkbare beleggingsfondsen dan is het raadzaam om deze positie te heroverwegen en wellicht in te ruilen voor 1 van de beter presterende fondsen.
© 2011 - 2025 Obama, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Duurzaam of ethisch beleggen, mogelijkheden en dilemma'sDuurzaam of ethisch beleggen, mogelijkheden en dilemma'sVeel beleggers willen hun geld graag in duurzame of ethische fondsen kwijt. In een onderzoek van de Vereniging van Effec…
Binck Fundcoach, beleggen in fondsen en ETF'sBinck Fundcoach, beleggen in fondsen en ETF'sMet Binck Fundcoach heb je een platform waarmee je gemakkelijk in beleggingsfondsen en ETF's kunt handelen. De website v…
VanEck Morningstar Developed Markets Dividend LeadersVanEck Morningstar Developed Markets Dividend LeadersDe VanEck Vectors Morningstar Developed Markets Dividend Leaders UCITS ETF is een ETF die investeert in beursgenoteerde…
Beleggen in aandelen op de beursBeleggen in aandelen op de beursSparen bij een bank levert tegenwoordig nauwelijks geld op. Omdat beleggen in aandelen wel erg veel geld kan opbrengen,…

Beursgoeroe: Ad Nooten van ADN BeursanalyseBeursgoeroe: Ad Nooten van ADN BeursanalyseAd Nooten is een zelfstandige trader. Hij is begonnen met beleggen op de AEX als hobby voordat hij er voor koos om van h…
Platina: beleggen in platinaPlatina: beleggen in platinaPlatina is als grondstof meer waard dan goud. Platina is een veelgevraagde grondstof en is tegelijkertijd zeldzaam. Plat…
Bronnen en referenties
  • www.morningstar.nl
Obama (15 artikelen)
Gepubliceerd: 11-01-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.