Waarom beleggen via beleggingsfondsen?

Steeds meer mensen kiezen bij het beleggen voor beleggingsfondsen. Het beleggen via beleggingsfondsen biedt namelijk voordelen ten opzichte van het zelf en rechtstreeks beleggen. Beleggen vergt veel kennis en ervaring om het goed te kunnen doen. Ook voor ervaren beleggers neemt het grote risico’s met zich mee. U hebt kans op een hoog rendement, maar u kunt ook flinke verliezen leiden. Hierin verschilt het beleggen in aandelen en beleggingsfondsen niet van elkaar.

Wat is een beleggingsfonds?

Een beleggingsfonds is als het ware een beleggingsinstelling. Zij investeren het geld van de deelnemers in het fonds. Door deel te nemen in een beleggingsfonds krijgt u als het ware participaties in het fonds.

Voordelen beleggingsfondsen

Expertise

Een beleggingsfonds is samengesteld door deskundige fondsbeheerders, tenminste hier moet u vanuit gaan. Door te beleggen in de fondsen maakt u als het ware gebruik van de expertise van de fondsbeheerders. Dit is echter niet gratis. U betaalt hiervoor kosten, waaronder beheerkosten die ongeveer tussen de 1 en 1,5% bedragen.

Gemak

De beleggingsfondsen worden actief beheerd. U hoeft niet dagelijks te kijken in hoeverre u uw mandje met aandelen moet wijzigen. U kiest eenmalig een beleggingsfonds waar u in wilt beleggen en u heeft er verder geen omkijken naar.

Lagere kosten

Indien u maandelijks een bedrag opzij wil zetten in beleggingen, dan kunt u het beste kiezen voor beleggingsfondsen in plaats van aandelen. Voor het storten van geld in uw beleggingsfonds wordt namelijk lagere kosten aan aankoopkosten gerekend in vergelijking met het aankopen van aandelen. Storten in beleggingsfondsen kost ongeveer tussen de 0,3 en 0,5%. Het nadeel van beleggingsfondsen is weer dat er meerdere kosten worden gerekend gedurende de looptijd, zoals beheerskosten.

Spreiding

Indien u wilt gaan beleggen in aandelen moet u over een flink vermogen beschikken om het geld te kunnen spreiden over meerdere sectoren, landen en bedrijven. Het is gevaarlijk om uitsluitend te beleggen in bijvoorbeeld één bedrijf. De ontwikkeling van uw vermogen is dan volledig afhankelijk van dat ene bedrijf. Zou dat bedrijf omvallen, dan wordt u in uw vermogen zwaar getroffen.

Dynamisch

Beleggingsfondsen passen de portefeuille steeds aan. Op basis van kennis kunnen ze mutaties doorvoeren in bijvoorbeeld de sectoren waarin belegd gaat worden. Hierin moet u echter wel vertrouwen op de kennis van de fondsbeheerders.
© 2009 - 2020 Juul, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Beleggingsfonds kiezen - TipsBeleggingsfonds kiezen - TipsDe Nederlandse belegger kan kiezen uit duizenden beleggingsfondsen. Door het grote aantal fondsen is het lastig om het j…
Biedt een beleggingsfonds meer veiligheid voor de belegger?Door deel te nemen in een beleggingsfonds kunnen particuliere beleggers hun portefeuille spreiden, zonder dat zij daarbi…
Wat zijn indexfondsen?Wat zijn indexfondsen? Wat zijn de voordelen en nadelen van indexfondsen en welke risico’s brengen deze beleggingsproduc…

De risicopremie op aandelenDe risicopremie wordt gedefinieerd als het verschil in totaalrendement (“total return”) van aandelen versus obligaties.…

Reageer op het artikel "Waarom beleggen via beleggingsfondsen?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Juul
Gepubliceerd: 14-03-2009
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Schrijf mee!