De kleine belegger grijpt er op de beurs vaak naast
Beleggen is niet altijd even eenvoudig. Op de effectenbeurs gelden vele wetmatigheden, ook voor de kleine belegger, de belegger met minder vermogen. Helaas is het zo dat de kleine belegger pas koopt op de beurs als de top weer voorbij is en uitstapt, wanneer de koopjes voor het oprapen liggen. Het is triest maar de kleine belegger maakt vaak de verkeerde keuzes. Wat u moet u vooral wel doen om een goede belegger te zijn die rendement maakt en die profiteert van een hoge AEX?
Campinghausse beleggen op de beurs
Super investeerders die een markt kunnen maken en breken, weten wanneer ze op de beurs moeten in- en uitstappen. De kleinere particuliere belegger is daarmee vergeleken toch vaak het sukkeltje van de klas. Iedereen kent de camping hausse van een paar jaar terug. De bomen leken tot in de hemel te groeien, beursorders waren bijna niet aan te slapen. Zelfs vanuit de camping werd gretig gespeculeerd. De camping hausse was geboren. Even later, vlak na World Online, viel alles in duigen.
De kleine particuliere belegger op de effectenbeurs
De kleine particuliere belegger is voor de beurs uiterst interessant, omdat vele kleintjes hele grote bedragen maken. Grote beleggers en banken hebben baat bij een opgaande beurs. Het vertrouwen bij de kleine belegger neemt toe en daarmee de transacties en de bijbehorende opbrengsten. Zo wordt een Wall of Fear beklommen, waarbij negen van de tien keer de kleine belegger aan het kortste eind trekt. Het vreemde is nu, dat zich dit periodiek blijft herhalen. We leren er dus niets van. Sterker nog, ook centrale banken werken hier aan mee door de professionele risiconemers te redden. De particulier heeft meneer Draghi van de ECB nog niet aan de deur gehad om ook goedkoop geld van deze bankpresident te krijgen.
Euronext: de AEX op de effectenbeurs
Op de Amsterdamse effectenbeurs werd met beurs introducties van vooral hedge funds ongeveer 10 miljard dollar opgehaald. Dit gebeurde grotendeels via de kleine particuliere belegger. Enkele voorbeelden:
- KRR. Haalde 4 miljard euro op. Uitgiftekoers van 25 euro, nu rond de 20 euro. Dus -20%,
- Carlyle Capital. Haalde een paar honderd miljoen op. Uitgiftekoers was 19 euro, nu rond 14 euro. Dus -25%.
- Volta Finance van het Franse concern AXA. Haalde 300 miljoen euro op. Koers: -25%.
- Blackstone in de VS. Dit opkoop fonds haalde ruim 4 miljard dollar op. Van de openingskoers van 31 dollar is nu nog maar 23 dollar over. Dus wederom -25%.
Particuliere belegger let op uw saeck
De indruk bestaat dat het spel op de beurs steeds harder wordt. Enorme bedragen flitsen over de wereld. De indruk bestaat dat er aan touwtjes wordt getrokken om beurzen zo veel mogelijk in opgaand vaarwater te houden. Zo ook bij de hypotheekcrisis in de VS. De indruk bestaat dat sommige beleggers toch veel beter worden geïnformeerd dan anderen. Bedrijven komen en gaan en wisselen eenvoudig van outfit om weer iets nieuws op te zetten. Allemaal waar, maar de particulier is dan toch vaak de verliezer. Bij hem gaat het vaak om pensioengeld dat niet moet worden verspeeld. Maar diezelfde particulier wil het onderste uit de kan, zonder te weten hoe die kan gevuld is. Want dat weten hooguit de grote jongens. En dat nu geeft ongelukken. Koop wanneer de effectenbeurs laag staat en verkoop bij een vooraf gestelde hogere koers.
Slot
Laat u als kleine belegger vooral niet gek maken. Ook niet op de camping. Win eerst een goed advies in.