Goud nog steeds een goede belegging

Goud nog steeds een goede belegging De euro verkeert in de ernstigste crisis sinds zijn invoering. Beleggers vluchten massaal in goud. Het edelmetaal is duurder dan ooit. Maar is goud kopen nog wel de moeite waard op een moment dat de prijs omhoog schiet als nooit tevoren? Wat zijn de voordelen, wat zijn de risico's?

De goudprijs heeft nog steeds potentie om te stijgen

Ondanks de nu al bereikte recordhoogten, gaan veel analisten er nog steeds vanuit dat de prijs van goud zal blijven stijgen. De behaalde recordniveau´s dateren immers nog uit de jaren tachtig. Zou men daarin echter de inflatie verdisconteren, dan ligt het "all-time-high" voor een ounce goud bij 2300 dollar. We zijn dus nog ver verwijderd van een topnotering.

Maar wat betekent dat voor u? Moet u nú nog overwegen om goud te kopen? En zo ja, hoeveel? En hoe kom je überhaupt aan dat metaal?

Goud kopen: met munten en staven de crisis doorstaan

"Goud is de barometer van de financiële markten" heeft Alan Greenspan ooit gezegd. Als deze wijsheid van de voormalige baas van de Amerikaanse centrale bank klopt, dan is het met de gezondheid van de markten in de eurozone momenteel slecht gesteld. Goud is immers nog nooit zo duur geweest als nu .

Goud behoudt altijd waarde

De schuldencrisis in diverse lidstaten, de angst voor een zwakker wordende euromunt en de angst voor inflatie, het zijn allemaal factoren die grote en kleine beleggers ertoe aanzetten om goud te kopen.

In tijden van financiële crisis, als papiergeld aan waarde dreigt te verliezen, vluchten beleggers in de als meest veilige van alle veronderstelde waarden. Weliswaar is ook goud als gevolg van speculatie onderhevig aan sterke prijsschommelingen, maar in tegenstelling tot de meeste valuta, aandelen of certificaten is goud een schaars goed, dat altijd waarde zal behouden.

Vuistregel: beleg 10% van uw portefeuille in goud

Bij vermogens van enige omvang hanteren beleggingsexperts vaak als vuistregel om ongeveer tien procent van de portefeuille in goud aan te houden. Daaraan heeft ook de eurocrisis niets veranderd. En mocht goud nog geen deel uitmaken van uw portefeuille, laat u zich dan niet afschrikken door de hoge prijzen van het moment. Weliswaar bevindt zich de prijs van het edelmetaal nu op een recordhoogte maar de goudprijs heeft volgens analisten nog steeds potentie om te stijgen. Wie daartoe in staat is, moet dus zeker bijkopen. Wat uiteraard niet wil zeggen dat men dan maar zijn hele vermogen in goud beleggen] moet.

Bedenk wel dat de goudprijs erg kan fluctueren

Goud is erg speculatief en als belegger zul je moeten afwegen welke mate van zekerheid je verkiest. De goudprijs kan immers op elk moment weer een duikvlucht maken. Om die reden moeten op zekerheid ingestelde beleggers beter voorzichtig in goud beleggen.

Aankoop van goud betekent ook dat je afziet van andere inkomsten zoals potentiële koerswinst bij de handel in aandelen. Goud is niet bepaald een vermogensobject dat snel in waarde toeneemt door succesverhalen van bedrijven. Wie dus uit is op snel gewin en hoge dividenden is met goud niet echt gediend. Anderzijds wordt goud door veel beleggers als een soort verzekering beschouwd.

Beleggen in gouden munten gaat gepaard met hoge opslagen

Wie eenmaal besloten heeft om een bepaald percentage van zijn vermogen in goud te beleggen, moet vervolgens kiezen in welke vorm hij het edelmetaal wil kopen: prefereert u munten, baar goud, belegt u in een goudfonds of wilt u misschien zelfs een aandeel in een goudmijn verwerven?

In principe geldt, hoe kleiner de coupure, hoe groter het verschil tussen aankoop- en verkoopprijs. Bij aankoop van goud in muntvorm moet u een fikse opslag betalen, die u eerst door waardevermeerdering moet terugverdienen voordat u er zelf beter van wordt als de goudprijs stijgt.

Ter illustratie: bij een munt die ongeveer een tiende van een troy ounce goud weegt (dus ongeveer drie gram), hoort een opslag van bijna 27 procent. De goudprijs moet dus minimaal 27 procent stijgen voordat u zelf winst boekt. En omgekeerd geldt: als de goudprijs zakt, vergroot de hoge opslag uw verlies. De hoge opslag maakt aankoop van dergelijke kleine munten derhalve zeer onaantrekkelijk.

Goudstaven als aantrekkelijk alternatief

Goudstaven zijn een aantrekkelijk alternatief. Bij staven van 100 gram betaalt u met 2 tot 3 procent een duidelijk lagere opslag. Ze worden dan ook steeds meer als een serieuze belegging beschouwd. Overweegt u dus een grote investering, dan zou een 100-grams staaf heel interessant kunnen zijn. Die kost momenteel ongeveer 3.200,-.

Goudstaven kunnen worden aangeschaft via uw bank. In de regel moet men klant zijn bij de bank waar men het goud wil kopen. Overigens kwam het wel eens voor dat men goudstaven met goedkopere zware metalen kunstmatig zwaarder maakte, maar dat waren incidenten. Met goudstaven kunt u, in tegenstelling tot munten, sneller winst maken omdat u niet zo'n hoge opslag hoeft goed te maken.

Extra kosten voor de opslag van goud

Houd er ook rekening mee dat aan de opslag van goud extra kosten verbonden zijn. Want érgens moet u met uw schat toch heen, ervan uitgaande dat u die niet onder een vloerplank of onder uw hoofdkussen wil verstoppen.

Gespecialiseerde bedrijven rekenen bij een tegenwaarde van 30.000 al gauw meer dan 200,- aan bewaarkosten. Maar vanaf zo'n 60,- kunt u bij een bank naar keuze ook al een kluisje huren. Voor de inhoud zult u er dan wel een passende verzekering moeten bijsluiten.

Aandelen van goudmijnen als belegging

Wie van exotisch en riskant houdt, is niet alleen aangewezen op goudbelegging in munten of baren. Hij kan ook inzetten op bedrijven die zich bezighouden met goudwinning door aandelen van die bedrijven te kopen. Bij goudmijnen is het risico wel zeer hoog. In de meeste gevallen is immers onduidelijk wanneer de betrokken mijn goud oplevert en hoeveel. Informatie daarover door de mijnexploitant is in de regel maar moeilijk te controleren want maar weinig analisten zullen naar Afrika afreizen om zich een eigen beeld daarover te vormen. Natuurlijk is de scherp gestegen goudprijs ook een positieve factor voor deze ondernemingen. Maar wie daarin investeert moet zich toch bewust zijn van de hoge risico's.
© 2010 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het verkopen van goudHet verkopen van goudSteeds meer mensen verkopen hun goud. Eén van de redenen daarvoor is de hoge goudprijs. Door de kredietcrisis zijn steed…
Goud & wie in de wereld heeft het meeste goudGoud & wie in de wereld heeft het meeste goudGoud kan steeds meer waard worden door een toenemende vraag naar goud. Dat geldt voor uw gouden sieraad, maar ook voor d…
Goud als beleggingGoud als beleggingWie in goud wil beleggen heeft heel wat mogelijkheden. Voor de doorsneebelegger vallen goudstaven van 12,5 kg uiteraard…
Goud en gouden sieraden verkopenGoud en gouden sieraden verkopenCash geld krijgen voor gouden sieraden is eenvoudig, er is niets moeilijks aan en dat maakt goud interessant. Maar wat i…

De prijs van zilver zal stijgen in tijd van schaarsteDe prijs van zilver zal stijgen in tijd van schaarsteIn tijden van schaarste gaan de prijzen van producten en grondstoffen snel omhoog. Voor zilver is de verwachting dat we…
Rendement op kantorenRendement op kantorenOp de kantorenmarkt wordt de afgelopen jaren een wisselend rendement behaald, blijkt uit onderzoek van de IPD (Investmen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Dawnfu, Pixabay
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 20-01-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.