Beleggen met fiscaal voordeel en weinig kosten

Beleggen met fiscaal voordeel en weinig kosten Vroeger bouwden zelfstandigen aan een oudedagspensioen via lijfrentepolissen bij verzekeraars. Helaas blijken sommige polissen woekerpolissen te zijn, waarbij teveel kosten werden ingehouden. Tegenwoordig kunt u ook een lijfrentevoorziening treffen bij banken via een geblokkeerde spaar- of beleggingsrekening, de zogenaamde bancaire lijfrente. Dan betaalt u minder kosten dan bij een verzekering.

Fiscaal voordeel

Uw inleg is fiscaal aftrekbaar in box 1. Het opgebouwde saldo wordt niet belast in box 3. U betaalt pas belasting (box 1) over de periodieke uitkeringen na uw pensionering, maar dan meestal tegen een lager percentage. Hoeveel u fiscaal mag aftrekken is afhankelijk van de jaarruimte als gevolg van een pensioentekort. Daarom is het fijn dat de hoogte van de inleg niet vast ligt, maar telkens weer aangepast kan worden.

Lage rente

De spaarrentevergoeding is thans heel laag. Daarom wordt beleggen weer interessanter. We maken tegenwoordig onderscheid in actieve en passieve fondsbeheerders. Indexfondsen of trackers zijn passief beheerde fondsen, die zo nauwkeurig mogelijk de markt volgen

Meer rendement

De rendementen van indexfondsen zijn dan ook bijna gelijk aan die van de markt en het risico is gespreid. De beleggings-resultaten van actieve fondsbeheerders zijn soms beter dan die van de passieve. Maar meestal slechts 1 enkel jaar en niet in een reeks van jaren. Als we een reeks van jaren bekijken is het netto rendement van passieve beleggingsfondsen meestal hoger dan de actieve fondsen. De verwachte opbrengst is afhankelijk van het soort fondsen dat gekozen wordt: aandelen, obligaties, vastgoed. De prognoses liggen tegenwoordig tussen de 4 en 7 % netto rendement. Er is één nadeel: bij bancaire beleggingsfondsen is de opbrengst is bijna nooit gegarandeerd.

Lage kosten

De laagste kosten maakt u dus met beleggen in indexfondsen of trackers. Omdat er geen dure fondsbeheerders voor u werken, zijn die kosten heel beperkt. De ingehouden kosten zijn daarbij hooguit 1 %, vaak nog minder. U betaalt echter apart voor het advies van de financieel adviseur, die u op weg helpt met het kiezen van de juiste bank en de juiste fondsen. Als u zelf naar verschillende banken gaat, kunt u ook zelf vergelijken en spaart u weer advieskosten uit.

Garanties

Natuurlijk heeft de ouderwetse lijfrentepolis ook voordelen, zoals garanties qua opbrengst en dekking bij arbeidsongeschiktheid en/of overlijden. Het gegarandeerde rendement kan 2,5 tot 3,5 % bedragen. En verzekeraars hebben afspraken gemaakt waardoor (eventueel) te hoog uitgevallen kosten toch gecompenseerd worden.

Zekerheden

Het risico van overlijden en/of arbeidsongeschiktheid kan meeverzekerd worden bij de traditionele lijfrentepolis. Een polis met een combinatie van dekkingen kan voordeliger zijn dan losse elementen, maar is wel complex. Soms is een losse overlijdensrisicoverzekering aan te bevelen, omdat die premies de laatste jaar wel 40 % gedaald zijn.

Ook de fiscale spelregels zijn in de loop der jaren diverse malen gewijzigd, zodat hulp van een deskundige broodnodig is.

Lees verder

© 2010 - 2024 Tekstbox, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De lijfrentepolisDe lijfrentepolisHier kun je vinden wat een lijfrentepolis is, welke fasen hij kent en waarom mensen een lijfrente afsluiten. Ook kun je…
Lijfrentepolis: Uitkering lijfrente bij vrijvallen koopsomLijfrentepolis: Uitkering lijfrente bij vrijvallen koopsomWat is een lijfrentepolis of koopsompolis? Hoe kun je met een lijfrentepolis werken aan maandelijkse aanvulling van je p…
Naar wie gaat de erfenis als u spaart via een bankNaar wie gaat de erfenis als u spaart via een bankHoe u spaart en bij wie u spaart kunnen direct bepalend zijn voor wie de erfenis krijgt en wat de bestemming van de tego…
Lijfrente, wat zijn de mogelijkheden bij lijfrenteLijfrente, wat zijn de mogelijkheden bij lijfrenteVoor wie enige tijd geleden een lijfrenteverzekering heeft afgesloten, komt het moment van uitbetaling van de uitkering…

Platina: beleggen in platinaPlatina: beleggen in platinaPlatina is als grondstof meer waard dan goud. Platina is een veelgevraagde grondstof en is tegelijkertijd zeldzaam. Plat…
De prijs van zilver zal stijgen in tijd van schaarsteDe prijs van zilver zal stijgen in tijd van schaarsteIn tijden van schaarste gaan de prijzen van producten en grondstoffen snel omhoog. Voor zilver is de verwachting dat we…
Tekstbox (12 artikelen)
Laatste update: 30-12-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.