De prijs van zilver zal stijgen in tijd van schaarste

De prijs van zilver zal stijgen in tijd van schaarste In tijden van schaarste gaan de prijzen van producten en grondstoffen snel omhoog. Voor zilver is de verwachting dat we te maken krijgen met schaarste en daarmee met een prijsverhoging. Wanneer dit precies zal zijn is niet vast te stellen omdat dit sterk samen hangt met de behoefte aan zilver. Reeds van oudsher was zilver een belangrijk betaalmiddel. Er werd betaald met zilverlingen. Thans is zilver niet alleen een betaalmiddel maar wordt het ook gebruikt in talloze producten. Er is steeds meer zilver nodig terwijl er minder beschikbaar komt.

De historie van zilver

Vroeger werd zilver gezien als "het goud van de kleine man." Zilver is een edelmetaal waar sieraden van gemaakt kunnen worden maar ook munten die als betaalmiddel dienen. De schepen van de VOC voerden op hun reizen naar Azië dan ook gesloten kisten mee met daarin goud en zilver. Vanaf de zestiende eeuw kon Europa over veel zilver beschikken omdat het uit Zuid Amerika werd aangeleverd door de Spanjaarden. We kennen de zilveren rijksdaalder maar ook de stuiver en het dubbeltje met een hoog zilvergehalte.

Export van geld en goederen

De export van geld en edele metalen bedroeg in het midden van de zeventiende eeuw een waarde van een half tot een miljoen gulden. Dit nam toe tot 6 miljoen gulden per jaar. In het midden van de zeventiende eeuw haalde men ook zilver uit Japan. En wie kent niet het verhaal van Piet Hein die de zilvervloot veroverde op de Spanjaarden in 1628. Met het zilver werd in deze jaren de aankoop betaald van specerijen en stoffen uit de West. Rond 1800 is men in Nederland gestart met het maken van siervoorwerpen van zilver. Een van de inzendingen op de eerste Wereldtentoonstelling in Londen in 1851 was van de Nederlandse Zilversmid Van Kempen. Rond deze tijd ging men ook in Europa zilveren bestek produceren.

Zilverlingen

In veel literatuur kan men lezen hoe vroeger betaald werd in Zilverlingen. Het was een wettig betaalmiddel en veel mensen spaarden dan ook zilveren munten voor de toekomst van de kinderen. Zilveren sieraden zijn altijd geliefd bij zowel jongeren als ouderen en zij behouden hun waarde.

De prijs van zilver in tijd van schaarste

De verwachting is dat de prijs van zilver als gevolg van schaarste zal stijgen. Zilver wordt gebruikt in vele producten zoals bij fotografie, maar ook bij zonnepanelen, componenten voor computers etc. Omdat zilver slechts in kleine hoeveelheden wordt gebruikt loont het zich niet om het te recyclen. Dit is een belangrijke reden waarom experts denken dat de prijs van zilver op den duur meer in evenwicht zal komen met die van goud. Want zilver zal steeds schaarser zal gaan worden. Zilver kan men immers niet produceren en het is een delfstof. De mijnen zullen uitgeput raken op de lange duur. Wanneer we bedenken dat in China en in India samen zo'n 3 miljard mensen wonen voor wie de verwachting bestaat dat hun koopkracht in de komende jaren geleidelijk zal gaan toenemen dan laat zich raden dat zilver hierbij een veel gebruikte grondstof zal zijn. Als de vraag naar zilver zal blijven stijgen dan zal dit tot prijsverhoging gaan leiden. Wanneer dit zal zijn is niet vast te stellen omdat de economie schommelingen vertoont. De productie is niet steeds op hetzelfde niveau en veel hangt af van de vraag naar producten waar zilver bij is gebruikt. Tevens speelt de koopkracht van de mensen een rol.

Hoe kan men in zilver beleggen

Het beleggen in zilver kan gezien worden als een goede bescherming van een deel van het kapitaal wat men bezit tegen inflatie en monetaire crisis. Het beleggen in zilver kan op diverse manieren. Men kan kiezen voor de aanschaf van zilverbaren. Dit zijn repen samengesmolten zilver die voor een bepaalde prijs aangekocht kunnen worden. Vooral in Europa is deze fysieke vorm van beleggen in zilver populair geworden.Ook kan men kiezen voor het beleggen in zilveren munten die men kan aankopen bij de Zilvergoudwinkel.

Beleggen in zilveren munten

Een goede mogelijkheid is het beleggen in zilveren munten. Het voordeel van deze vorm van beleggen is dat men de munten in tijden van oorlog of crisis altijd als betaalmiddel kan gebruiken, hetgeen met zilveren baren lastiger is. Het BTW tarief over deze belegging wordt berekend volgens de marge-regeling. Dit komt omdat munten de status van wettig betaalmiddel hebben.
Goede voorbeelden van zilveren munten zijn:
  • De Silvereagle
  • Canadese Maple Leaf
  • Kookaburra
  • Lunar munten

Aandelen in zilvermijnen

Vanzelfsprekend kan men aandelen kopen in zilvermijnen. Ofwel men kan beleggingsproducten kopen die gerelateerd zijn aan zilver. Te denken valt dan aan Turbo's en certificaten. Dit vereist wel een grondige kennis van deze beleggingsproducten. Omdat zilver erg volatiel is kan dit voor mensen met gedegen kennis en ervaring veel winst opleveren. Men dient zich echter vooraf heel goed te laten voorlichten over de risico's die deze producten met zich meebrengen. Voor de belegger met een defensieve houding die belegt op langere termijn geven de experts een goede winstverwachting.
© 2010 - 2024 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zilver inkoop & verkoop  de zilverprijsZilver inkoop & verkoop de zilverprijsGeld verdienen met zilver kan heel eenvoudig zijn. De zilver inkoop en zilver verkoop doet goede zaken. Het oude zilver…
Beleggen: de zilveren rijksdaalder kopen en verkopenBeleggen: de zilveren rijksdaalder kopen en verkopenDe zilveren rijksdaalder is een interessant beleggingsobject. Dit geldt zowel voor verzamelaars als voor beleggers. Somm…
Zilver met welk zilvergehalte koopt u?Zilver met welk zilvergehalte koopt u?Fysiek zilver is een gewild edelmetaal en de zilverprijs is harder gestegen dan de goudprijs. Hoe herkent u wat voor zil…
Zilverprijs, beleggen in zilverZilverprijs, beleggen in zilverWat is vandaag de koers, de grafiek en actuele prijs van het zilver? Zoals goud is ook zilver een edelmetaal dat beperkt…

Beleggen met fiscaal voordeel en weinig kostenBeleggen met fiscaal voordeel en weinig kostenVroeger bouwden zelfstandigen aan een oudedagspensioen via lijfrentepolissen bij verzekeraars. Helaas blijken sommige po…
Goud nog steeds een goede beleggingGoud nog steeds een goede beleggingDe euro verkeert in de ernstigste crisis sinds zijn invoering. Beleggers vluchten massaal in goud. Het edelmetaal is duu…
Bronnen en referenties
  • Uit kenniscentrum VOC
  • http://www.edelmetaal.nu/beleggen-in-edelmetaal.html
Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 03-09-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.