Veiliger beleggen met Lifecycle fondsen

Veiliger beleggen met Lifecycle fondsen Wie belegt in aandelen en obligaties weet dat de koersen kunnen schommelen. Soms zijn er heel scherpe dalingen zoals in 2001 en 2008. Nu is het mogelijk om het risico aan te passen aan uw lifecycle, ofwel uw levensfase. Automatisch!

Aandelen

De koersen van aandelen kunnen flink schommelen. Op de Nederlande beurs zijn de aandelen in 2008 wel 50 % minder waard geworden door de kredietcrisis. In 2001 en 2002 kelderden de aandelenkoersen als gevolg van terroristische aanslagen. Toen met 20 en nog eens 30 %. In de tussenliggende jaren waren positieve rendementen te zien: + 30 % in 2005 en + 42 % in 2009. Over een periode van 30 jaar gemeten was het rendement op Nederlandse aandelen toch boven 10 %.

Obligaties

Bij obligaties is het koersrisico kleiner. Want leningen aan overheden en grote bedrijven worden meestal wel afbetaald. De koersen reageren wel op renteschommelingen. Over het algemeen dalen de obligatiekoersen als de rente op de kapitaalmarkt stijgt. In 2008 was het rendement op Nederlandse obligaties + 11 %, terwijl de aandelenkoersen 50 % daalden. In 2001 en 2002 trad een soortgelijk effect op. Over een periode van 30 jaar gemeten hebben obligaties in Nederland ruim 7 % rendement opgeleverd.

Mixfondsen

Daarom wordt aanbevolen om de risico's te spreiden over verschillende soorten beleggingen: aandelen en obligaties. Maar ook vastgoed en liquiditeiten (spaarvormen). Daarnaast is het aan te raden om een regionale spreiding aan te brengen, want als de ene regio slecht presteert, gaat het in de andere regio wellicht beter. Ook verstandig is te spreiden over verschillende sectoren. Momenteel scoren grondstoffen beter dan ICT-bedrijven. Dat bereikt u met een mixfonds. Ze zijn er in diverse soorten en maten. De beleggingsverhouding ligt binnen een bepaalde bandbreedtë. Bijvoorbeeld 40-50 % aandelen, 30-40 % obligaties en 10-20 % liquiditeiten. De fondsbeheerder kan accenten veranderen op basis van zijn of haar actuele inzicht.

Beleggingsprofiel

Als u gaat beleggen via een beleggingsfonds, wordt vooraf getoetst hoeveel kennis en ervaring u heeft. En hoe u emotioneel reageert op wisselende rendementen. Iemand met een defensief profiel, krijgt dan een fonds aangeboden met het accent op obligaties, bijvoorbeeld 60-70 %. Terwijl een offensieve belegger slechts 20-30 % obligaties krijgt aangeboden en 70-80 % aandelen. Uw profiel hoort periodiek aangepast te worden na financiële gebeurtenissen, zoals een erfenis of een prijs in de loterij.

Lifecycle fondsen

Daarnaast is het belangrijk om het risico af te bouwen naar mate u ouder wordt. Het zou heel vervelend zijn geweest als u in 2008 64 jaar oud was en uw pensioenkapitaal volledig in aandelen was belegd. Dan was uw pensioen in een paar maanden tijd de helft minder waard geworden. Beter is het om langzamerhand de aandelen in te ruilen voor obligaties, zodat u aan het eind van de looptijd veel minder risico loopt. Dat kunt u zelf regelen, maar lifecycle fondsen doen dat automatisch voor u.

Pensioenen

Veel werknemers hebben een pensioenregeling, waarbij zij zelf het beleggingsrisico lopen. Alleen de premie wordt toegezegd en er wordt geen resultaat beloofd. Sinds 2008 zijn pensioenverzekeraars verplicht om lifecyclefondsen op te nemen in hun pakket. De verwachte opbrengst is dan wel lager dan bij een traditioneel mixfonds, maar het is wel veiliger. En u heeft er geen omkijken naar.

Vrij beleggen

Het laatste nieuws is dat lifecycle fondsen ook beschikbaar zijn gesteld bij gewone beleggingsrekeningen, die niet gekoppeld zijn aan pensioen of hypotheek. Dat noemen we vrij beleggen in box 3. We wachten nu nog op indexfondsen (met extra lage kosten) binnen lifecycle structuren, maar dat zal nog wel even duren.

Lees verder

© 2011 - 2024 Tekstbox, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleggen met risicospreidingBeleggen met risicospreidingVoor veel beleggers is het interessant om voor een beleggingsfonds te kiezen, omdat er zo een betere risicospreiding ger…
Beleggen: BeleggingsfondsBeleggen: BeleggingsfondsBeleggen, steeds actueler. Als je wilt gaan beleggen komt daar wel vanalles bij kijken. Wat dacht je bijvoorbeeld van al…
5 Tips voor veilig en minder risicovol beleggenAls je wilt gaan beleggen is het verstandig om je goed voor te bereiden en te weten hoe alles in zijn werk gaat op de be…

Platina: beleggen in platinaPlatina: beleggen in platinaPlatina is als grondstof meer waard dan goud. Platina is een veelgevraagde grondstof en is tegelijkertijd zeldzaam. Plat…
De prijs van zilver zal stijgen in tijd van schaarsteDe prijs van zilver zal stijgen in tijd van schaarsteIn tijden van schaarste gaan de prijzen van producten en grondstoffen snel omhoog. Voor zilver is de verwachting dat we…
Tekstbox (12 artikelen)
Laatste update: 26-01-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.