Lijfrentepolis: Uitkering lijfrente bij vrijvallen koopsom
Wat is een lijfrentepolis of koopsompolis? Hoe kun je met een lijfrentepolis werken aan maandelijkse aanvulling van je pensioen? Hoe kun je het beste jouw koopsompolis of lijfrentepolis laten uitkeren, wanneer die vrijvalt? Wat is lijfrente en hoe kun je lijfrente laten uitkeren? In dit artikel worden de meest gestelde vragen over de koopsom, koopsompolis, lijfrentepolis en lijfrente op een eenvoudige manier beantwoord. Is een koopsompolis of lijfrentepolis nou een woekerpolis of juist niet?
Wat is een lijfrentepolis, koopsom of koopsompolis?
Een lijfrentepolis of koopsompolis is een soort kapitaalverzekering, waarbij je premie inlegt om aan het einde van de looptijd van de verzekering een bepaalde som geld opgebouwd te hebben. Bij een koopsom of koopsompolis leg je één keer een groot bedrag in. Bij een lijfrentepolis betaal je niet eenmalig een premie maar "spaar" je iedere maand een vast bedrag. Maar het doel van een koopsompolis of een lijfrentepolis is exact hetzelfde: Je spaart voor een moment in de toekomst een bepaald eindkapitaal bij elkaar. De premie, die je betaalt voor een lijfrentepolis of koopsompolis kun je aftrekken van de inkomstenbelasting.
De premie, die je inlegt wordt door de bank of financiële instelling belegd op de beurs. Je kunt kiezen voor een veilige variant, waarbij je eindkapitaal gegarandeerd is maar ook voor een meer flexibele variant met wat meer risico maar waarschijnlijk een behoorlijk veel hoger rendement op de einddatum van de lijfrentepolis of koopsompolis.
Wat is een uitkering in lijfrente precies?
Wanneer jouw lijfrentepolis of koopsom aan het einde van de looptijd vrijvalt, kun je daar een maandelijkse uitkering of lijfrente voor krijgen. Iedere maand krijg je voortaan een bedrag uitgekeerd, zodat je inkomen of pensioen per maand hoger wordt en je een extra zakcentje hebt om van te leven.
Wanneer je een lijfrentepolis hebt afgesloten en die valt vrij dan kun je in principe wisselen van bank of verzekeraar. Wanneer je een lijfrentepolis of koopsom hebt afgesloten is het interessant om te bekijken welke bank of andere financiële instelling jou het beste aanbod kan doen.
De premie, die je betaalt is aftrekbaar van de belasting maar over de lijfrente die je in de toekomst ontvangt moet je wel belasting betalen. Omdat je bij pensioen minder gaat verdienen, zal die belasting echter relatief lager zijn dan wanneer je op dit moment belasting zou moeten betalen over hetzelfde bedrag. Eigenlijk is vermogensopbouw via een lijfrentepolis of koopsompolis dus een lucratieve manier van fiscaal interessant sparen. Sparen via een dergelijk product levert een stuk meer vermogensaanwas op dan sparen via een traditionele spaarrekening.
Hoe kun je de lijfrente van een koopsompolis of lijfrentepolis laten uitkeren?
Voor het laten uitkeren van de lijfrente op een koopsom of lijfrentepolis zijn er verschillende mogelijkheden:
- Oudedagslijfrente (betaalt iedere maand een vast bedrag tot aan eventueel overlijden)
- Lijfrente voor eerder stoppen met werken (overbrugt de tijd tussen eerder stoppen met werken en pensioengerechtigde leeftijd)
- Lijfrente met een tijdelijke uitkering (voor extra inkomen net na je pensioen om bijvoorbeeld leuke dingen te kunnen gaan doen)
Is een lijfrentepolis of koopsompolis altijd een woekerpolis?
Er zijn aanbieders geweest, die veel te hoge kosten rekenden voor een koopsompolis of lijfrentepolis. Wettelijk is nu bepaald dat de totale kosten niet meer mogen bedragen dan 3,5%, waarbij 2,5% gezien wordt als een redelijk percentage aan kosten op dit type beleggingsverzekering. Wanneer de kosten binnen de marge blijven, is er geen sprake van een woekerpolis. Oriënteer je goed bij verschillende aanbieders van lijfrentepolissen en koopsompolissen om vast te stellen waar je het beste aanbod krijgt en vergeet niet om ook de kosten te vergelijken om een verstandige keuze te kunnen maken.
Reactie
J. Koning, 18-05-2011
Wat gebeurt er met een koopsom wanneer de inlegger voortijdig overlijdt en er geen andere begunstigden zijn benoemd, maar er zijn wel erfgenamen?
Reactie infoteur, 02-04-2012
Geachte heer of mevrouw Koning, dit is helemaal afhankelijk van de voorwaarden van de koopsom in kwestie. Binnen een koopsom is altijd dan wel opgenomen dat er bij overlijden wordt uitgekeerd of dat dat niet het geval is. Ik raad u aan de specifieke voorwaarden bij afsluiting na te gaan bij uw bank. Als er wordt uitgekeerd bij overlijden, gaat het opgebouwde kapitaal naar de erfgenamen van de overledene. Met vriendelijke groet, sterretje999