Platina: beleggen in platina

Platina: beleggen in platina Platina is als grondstof meer waard dan goud. Platina is een veelgevraagde grondstof en is tegelijkertijd zeldzaam. Platina is zo gewild omdat het pas bij zeer hoge temperaturen gaat smelten. Ook kost het veel geld om een kleine hoeveelheid te werven. De koers van platina is in tien jaar verviervoudigd. Daarom beleggen veel mensen in platina. Dit kan op verschillende manieren. Platina is een veelgevraagde grondstof. Het is een van de meest duurzame en zeldzaamste grondstoffen ter wereld. Platina is erg zeldzaam, omdat het maar op een paar plaatsen ter wereld wordt gedolven. In totaal wordt 99 procent van de wereldvoorraad van platina gedolven in vijf verschillende landen. Driekwart van het platina wordt gedolven in Zuid-Afrika, dus dit land heeft het grootste deel van de wereldmarkt in handen. De andere landen zijn Rusland, de Verenigde Staten, Canada en Zimbabwe. Om één ounce (31,1 gram) platina te delven moet er minstens tien ton erts uit de grond worden gehaald. Dit duurt in totaal 8 weken.

Platina werd waarschijnlijk het eerst gebruikt door de Indianen, de eerste bewoners van Amerika. Dit werd duidelijk uit geschriften van de Italiaan Julius Caesar Scaliger. Dit was een humanist die het huidige Mexico en Panama omstreeks 1500 bezocht. Hij ontdekte daar het materiaal platina dat onmogelijk gesmolten kon worden. De Spanjaarden gaven het de naam platino. Dit betekent zilvertje en ze spraken dit met minachting uit. Ze zagen namelijk platina als een afvalstof dat ze vonden tussen het gedolven zilver. Pas halverwege de achttiende eeuw kreeg de stof meer aandacht omdat ze werd meegenomen door de Spaanse astronoom Antonio de Ulloa. Die nam het op een schip mee terug naar Spanje, maar dit schip werd door Spanje ontdekt. Het lukte de Brit Charles Wood in 1741 platina te isoleren.

Functie van platina

Platina wordt veel gebruikt in juwelen. Ook wordt het gebruikt in apparatuur waarbij het nodig is dat de stof hoge temperaturen kan doorstaan. Dan valt bijvoorbeeld te denken aan vliegtuig- of raketmotoren. Fijn poederplatina doet ook dienst als katalysator. Ook wordt het in de industrie vaak gebruikt als temperatuursensor. Platina gaat namelijk pas smelten bij temperaturen van 1800 graden Celsius. Als laatste worden kleine hoeveelheden platina ook gebruikt in medicijnen tegen bepaalde vormen als kanker, zoals prostaatkanker en leukemie.

De koers van platina

De koers van platina is de afgelopen tien jaar verviervoudigd. De koers schommelde altijd stabiel rond de 400 dollar, maar was aan het einde van 2010 bijna 1600 dollar. Er zijn verschillende redenen voor de stijging. De eerste wordt het steeds meer gebruikt en zijn landen zich veel meer bewust geworden van de schaarste die er is. Ten tweede zijn er steeds meer speculanten op de markt gekomen die de prijs van platina verder hebben opgedreven. Zij hopen te gaan cashen op het moment dat de koers van platina haar hoogste punt heeft bereikt.

Beleggen in platina

Steeds meer bedrijven en particulieren zijn daarom gaan beleggen in platina. Er zijn verschillende manieren waarop dat kan. Ten eerste is dat door te beleggen in fysiek metaal. Het voordeel daarvan is dat er niet opeens een bedrijf failliet kan gaan, waardoor u uw inleg kwijt ben. Tegelijkertijd is er wel de kans op diefstal en zijn er de opslagkosten. Het is wel mogelijk om de platina te verkopen, omdat er veel vraag naar is.

Platina op de beurs kopen

Een andere mogelijkheid is om platina op de beurs te kopen. Dat koopt een bedrijf namens u platina en verkoopt dat vervolgens als het ware ook weer wanneer u daar de opdracht toe geeft. Voordeel daarvan is dat u snel kunt reageren, maar ook dat een bedrijf failliet kan gaan. Ook betaalt u transactiekosten en soms bewaarkosten. Een bank als de ABN Amro heeft een platina rekening. Uw geld wordt in platina geïnvesteerd. De ABN Amro vraagt daarvoor 1,35 procent bewaarkosten.

Beleggen in mijnbouwbedrijven

Een laatste mogelijkheid die u heeft is te beleggen in bedrijven die zich bezig houden in de mijnbouw. Zij delven platina uit de grond en profiteren ook op het moment als de koers van platina hoog is. Daardoor maken zij meer winst en krijgt u dus meer dividend uitgekeerd. De kosten die ze maken blijven namelijk min of meer gelijk. Ook zal de vraag naar aandelen toenemen en daardoor de waarde als de prijs van platina hoog is. Andersom betekent die natuurlijk dat de aandelen minder waard worden als de platinakoers daalt. Een paar bedrijven waar u zou kunnen beleggen zijn Platinum Australia, Anglo Platinum, Impala en Lonmin.
© 2011 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleggen in optiesBeleggen in optiesMet de huidige rentestanden op een spaarrekening loont het niet meer om te sparen. De rente is minder dan de inflatie. D…
Beleggen: beleggen in optiesBeleggen: beleggen in optiesOp de beurs wordt veel gehandeld in opties. Dit is het recht om een bepaald aantal aandelen te kopen of te verkopen tege…
Beleggen in opties, waarom en wat zijn de mogelijkhedenBeleggen in opties, waarom en wat zijn de mogelijkhedenMet een optie kan de onderliggende waarde van een desbetreffende optie worden aangekocht of verkocht voor een afgesproke…
Beleggingen – beleggen in aandelenBeleggingen – beleggen in aandelenBeleggen is een vorm van investeren waarbij winst behaald kan worden, mits de belegging op een juiste manier wordt uitge…

Beleggingsfondsen vergelijken met MorningstarBeleggers in beleggingsfondsen hebben net als beleggers in aandelen een keus uit een enorm aantal beleggingsfondsen waar…
Veiliger beleggen met Lifecycle fondsenVeiliger beleggen met Lifecycle fondsenWie belegt in aandelen en obligaties weet dat de koersen kunnen schommelen. Soms zijn er heel scherpe dalingen zoals in…
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 13-12-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.