Beleggen in goud en de goudprijs

Beleggen in goud en de goudprijs Goud is vaak een goede belegging gebleken. Fysiek in baren goud of op de beurs horen bij een goed vermogensbeheer, maar wat gaat de koers doen? De goudprijs is eerder door de 1.400 en 1.800 dollar gegaan. In 2020 bevond de goudprijs zich in een bandbreedte tussen de 1.500 en 2.100 dollar. Volgens kenners als Willem Middelkoop gaat de prijs van goud naar 5.000 euro en dat zou best kunnen met de spanningen in het Midden-Oosten en andere onzekerheden wereldwijd. Daarom wil iedereen in goud beleggen. Let erop dat de goudprijs van fysiek goud in dollars luidt. Een hogere goudprijs is voor u vooral interessant in euro’s natuurlijk. U wilt dat de goudprijs ook in euro's stijgt. Goud is bovendien een veilige haven in turbulente tijden. Goud is eenvoudig via het internet te koop of via de fysiek goud tracker van RBS. Gouden sieraden zijn ook interessant.

INHOUD


Willem Middelkoop en de goudprijs

De bekende Willem Middelkoop riep het al lange tijd: koop goud en doe het nu. Dat dit niet in een rechte lijn gaat gebeuren is ook wel duidelijk. De 1.700 dollar werd in 2012 gepasseerd, daarna zakte de koers diep weg. Maar er is hoop, in 2019 zagen we de 1.550 dollar al weer en er is potentieel veel meer mogelijk. Er is zelfs al aangegeven dat de goudprijs door kan naar de 5000 dollar (voorspelling Middelkoop in 2017). Een flinke winst dus. Dit is overigens de goudprijs per troy ounce: 31,10 gram. Baar goud koopt u eenvoudig via het internet zodat ook u kunt profiteren van de goudprijs. Goud doet het in het algemeen goed als het vertrouwen in de wereld daalt en men een veiliger haven zoekt. De goudprijs stijgt in turbulente tijden.

Goudprijs en de dollar

De goudprijs luidt in US dollars. Dat betekent, dat als de dollar daalt, de goudprijs in dollars automatisch stijgt. Voor ons is een stijging van de goudprijs natuurlijk vooral interessant als die stijging van de goudprijs zich ook in euro's voordoet. Koop goud om de goede redenen en op het juiste moment. Soms zit er geen beweging in de koers, soms wordt wel heel duidelijk dat een verdere stijging voor de hand ligt. Sinds november 2007 zat de goudprijs lange tijd in een trading range van 800 tot 1.550 dollar. Ook bleek dat de goudprijs op de toppen van de kredietcrisis soms zelfs relatief laag stond. Dat betekent niet dat, als u op de juiste momenten kocht, u geen winst kon maken. Want dat kon natuurlijk wel, maar lang niet zo massaal als velen dachten en denken. Enkele opvallende cijfers op een rij.

Goudprijs 2007 - 2021

Goudprijs 2007-2021


Een forse piek van de goudprijs in augustus 2011, na een gestage stijging, maar daarna omlaag en weer omhoog, met een lagere top in september 2012 en een bodem van 1050 euro op 2 december 2015. Daarna is de range tussen 1.000 en 1.300 dollar geweest. Dit gebeurde niet allemaal in een rechte lijn, maar in golven. Eenzelfde beeld zien we in de jaren hierna.

Goudprijs 2019 en 2020

Leuk een historisch overzicht, maar interessant voor de traders is natuurlijk het goud en de goudprijs 2020 en 2021. In 2019 waren er opmerkelijke ontwikkelingen in de koers. De goudprijs steeg in juni en juli 2019 uit boven de 1.550 dollar, een stijging van meer dan 18% ten opzichte van januari 2019. In 2020 stijgt de koers ook fors sinds januari 2020 (ongeveer 2.000 dollar in september 2020). Bij onrust kan de koers nog verder stijgen.

Beleggen in goud, de belangrijkste motieven in 2020 en 2021

Wie in 2020 of 2021 wil beleggen in goud, doet dat omdat:
  • U denkt dat goud schaarser wordt en de centrale banken uit geldgebrek niet massaal goud gaan verkopen. Of dit gaat ook gebeuren is overigens nog volledig de vraag. In het verleden is door centrale banken en zeker ook De Nederlandse Bank veel van de goudvoorraden op de markt gedumpt.
  • U verwacht onrust, bijvoorbeeld een oorlog in het Midden Oosten of dichterbij. Allerlei politieke problemen zijn overigens denkbaar. Ook het afsluiten van gastoevoer vanuit Rusland of bijvoorbeeld het verhinderen of vertragen van de olieproductie in de wereld. Dit zal tot grote onrust en daarmee speculatie in goud leiden.
  • De economie gaat goed draaien, waardoor de vraag naar goud fors zal toenemen. China en India gek op goud en gouden sieraden.
  • Goudmijnen storten in of zoiets dergelijks, waardoor de aanvoer van goud afneemt. In Zuid Afrika zien we duidelijk, dat de aanvoer van goud steeds moeilijker wordt. Het goud is daar alleen door meer kosten en meer inspanning nog te winnen.
  • De beurzen storten in door landencrisis, een verder escalerende handelsoorlog of anderszins. Denk aan de eerdere problemen met Griekenland en de commotie over de euro.
  • De Europese Centrale Bank koopt nog meer obligaties op en gaat nog meer geld bijdrukken, in een poging om de inflatie aan te wakkeren. Dit is ruimschoots aan de gang in combinatie met het opkopen van obligaties.

Goud en inflatie

Goud behoudt altijd zijn intrinsieke waarde. Met goud hebt u iets in handen en van papier geld moet u dat maar afwachten. Daarom wordt ook verondersteld dat de goudprijs tegen inflatie kan en daardoor minimaal zijn prijs behoudt. In de praktijk blijkt dat de ene periode wat beter te gaan in een andere periode en is het ook zo dat inhaalslagen worden gemaakt. Dan is de prijs even stabiel, maar stijgt de goudprijs in korte tijd flink door. Ook onrust in de wereld doet de goudprijs goed.

Goud kopen

Het gaat bij winst maken met goud om de juiste timing en de juiste beweegredenen. Alleen fixeren op de goudprijs in dollars is dan een slechte raadgever. Korte ritjes kunnen vaak wel gemaakt worden met goud. Maar dat betekent dat u de gang van zaken goud in de gaten moet houden. Verder zijn er allerlei beleggingsproducten waarmee u direct op indirect in goud kunt beleggen. Denk als de turbo, futures op Nymex, Cbot of Tocom, trackers of ETFs. Of u koopt mijnbouw aandelen, index volgers, het BlackRock World Gold Fund. Er zijn volop mogelijkheden. Of u koopt toch baar goud. Het goud is in turbulente tijden op de beurs nauwelijks aan te slepen. Gouden sieraden, gouden munten en oud goud leveren meer op dan ooit. Sommigen bewegen dat de bitcoin het nieuwe digitale goud is, maar anders dan bij goud schommelt de waarde van de bitcoin erg sterk. Goud lijkt daarom een veiligere bestemming van uw geld te zijn.

Hoogste spaarrente

Minder spectaculair, maar mogelijk interessant als u uw geld wilt spreiden, is kiezen voor termijndeposito's met een aantrekkelijke spaarrentes. Maar toch, zolang de spaarrente laag is, is goud en zilver waarschijnlijk een beter alternatief.

Slot

Goud is in de beleving van mensen bijna magisch. Iedereen wil het hebben. Ik ben benieuwd hoever die magie de goudprijs gaat brengen. De turbulente tijden op beurs helpen natuurlijk wel mee, want goud blijft een veilige haven. Ook in 2021 en in de jaren daarna.

Lees verder

© 2009 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
In goud handelen: CFD's kopen en verkopenIn goud handelen: CFD's kopen en verkopenIn goud handelen en geld verdienen met beleggen in CFD's? De handel in goud is vooral aantrekkelijk voor wie de goudprij…
Koop goud – goud beleggingKoop goud – goud beleggingKoop ook goud, want de koers van het goud kan weer fors gaan stijgen. Over beleggingsgoud betaalt u geen btw. Het is een…
Goud, koop goud: waarom eigenlijk?Goud, koop goud: waarom eigenlijk?Goud kopen en verkopen, in goud beleggen, het is niet moeilijk en kan in onzekere tijden zeer verstandig zijn. Het is vo…
Goud en gouden sieraden verkopenGoud en gouden sieraden verkopenCash geld krijgen voor gouden sieraden is eenvoudig, er is niets moeilijks aan en dat maakt goud interessant. Maar wat i…

Ontwikkeling van de AEXOntwikkeling van de AEXDe AEX-index bestaat sinds 1983. Het is een index die is samengesteld uit de 25 belangrijkste fondsen van de Amsterdamse…
Beleggen in Aandelen, Obligaties, Vastgoed of LiquiditeitenBeleggen is een andere vorm van sparen. Er kunnen vaak geen garanties worden gegeven, er is een kans op een hoger rendem…
Reactie

Nath, 06-01-2010
Ik ben van mening dat het belangerijk is om eens goed zelf onderzoek te doen naar de werkelijke oorzaak van onze huidige SYSTEEM crisis! wat de wekelijke oorzaak is van alles wat te maken heeft met het geld dat vanuit het NIETS wordt gecreeerd! goud moet je niet zien als belegging!je geld omzetten in goud is een zekerheid dat het geld wat je er in stopt voor langere tijd, of het nu iets ommhoog of niet, in iedergval niet verliest! Het FED in Amerika bestuurt ALLES! rijke bankiers die ten kostte van alles en iedereen maar op een ding uit zijn en dat is winst en macht! fractioneel bankieren kan op gegeven moment niet meer werken, omdat de achterliggende waarde van geld allnag is weggehaald door de goudstandaard eraf te gooien! dus is geld maar 1 ding! een schuldpapier en NIKS anders.hoe willen ze dit oplossen?DAT KUNNEN ZE NIET! en maar zeggen dat we een economische opleving krijgen, gebaseerd waarop dan? amerika zal gewoon dansen naar het beleid van het FED.waar het begonnen is! er is zoveel geld in omloop en gecreeerd uit het niks dat het niet eens is terug te betalen voor geen enkel land! nederland doe je ogen eens open! je geld OMRUILEN voor goud in kleine hoeveelheden, behoud in iedergeval zijn koopkracht, dat kun je straks van geld NIET ZEGGEN! ik zou me niet druk maken om rendement, ik zou al blij zijn als het zuurverdiende spaargeld wat ik heb in iedergeval veilig is en ik het niet kwijt ben, wat er ook gebeurt! rienk kamer, willem middelkoop hebben gelijk… maar de media sust ons wel.het valt wel mee.het trekt weer aan… democratisch land zijn we? het is gewoon een belediging voor onze intelligentie!en wij met zijn allen laten het maar gewoon gebeuren.en het FED lacht zich de schompes… oorlogen, terrorisme, geweld? ze kunnen alles in de hand werken, en ons bang maken… het kan ze niets schelen dat er mensen om komen, zolang zij maar WINST MAKEN en MACHT houden… en alles in de hele wereld is er aangekoppeld… geloof je niet?doe je eigen onderzoek en luister niet alleen naar wat ze ons voorspiegelen in de media… of kijk gewoon lekker je soaps en series.dan hoef er niet over na te denken… wat is dit erg voor onze volgende generatie! en dan te bedenken dat we genoeg technologie hebben om vele vele problemen op te lossen… mvg huisvrouwtje Reactie infoteur, 20-06-2020
Beste Nath,
Het is inderdaad zeer verstandig om zelf kritisch te blijven en zeker de media of politici, om er een paar te noemen, niet automatisch te geloven. Of goud een goede keuze is, moet ook nog maar blijken, maar er zijn periodes waarin met goud een mooi rendement kan worden gemaakt. Bovendien zijn het nog steeds onzekere tijden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 01-05-2021
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.