Koop goud – goud belegging

Koop goud – goud belegging Koop ook goud, want de koers van het goud kan weer fors gaan stijgen. Over beleggingsgoud betaalt u geen btw. Het is een mooie belegging in onzekere tijden en u maakt zo eenvoudig koerswinst. Met de huidige onrust, economisch of een oorlogsdreiging, zal ook de goudprijs verder stijgen en daarmee uw goudbelegging. Via mensen als Willem Middelkoop werd kopen van goud en beleggen in goud via internet zeer eenvoudig. U kunt baar goud kopen, via de beurs beleggen in goudmijnen of gouden munten kopen zoals de Krugerrand, Eagle of Maple Leaf. De goudprijs is eerder al een paar keer door de 1800 dollargrens gegaan en doet het in euro's nog steeds goed.

Inkoop goud, de goudbelegging

Goud wordt al lange tijd gezien als save haven in onzekere tijden. De krediet crisis en de wankele banken, hebben vele mensen ertoe gebracht om goud te kopen. Baar goud of als belegging. Willem Middelkoop heeft van de goudhandel zijn beroep gemaakt en zegt nu dat de goudprijs naar 5000 euro gaat. Dat is best mogelijk als de euro zwakker wordt door het opkoopbeleid van de Europese Centrale Bank ECB. Toch ontwikkelt de goudprijs zich vrij rustig, met een enkele uitschieter naar boven en naar beneden. De bitcoin kan veel volatieler zijn. Wie goud koop, moet vooral op het goede moment instappen.

Opmars goudprijs geeft koerswinst

Nu is de goudprijs al vele maanden met een opmars bezig, werd de 1500 dollar en 1800 dollar doorbroken en lonken veel hogere prijzen. Wie goud kocht in 1980 moest lang wachten voordat hij rendement maakt. Toen was de goudprijs 830 dollar per troy ounce. En dat wachten is nu rendabel want we zitten bijna op het dubbele. Daarbij moet u ook wel altijd aan het valutarisico denken, want de goudprijs wordt in dollars uitgedrukt en als de dollar ten opzichte van de euro daalt, stijgt automatisch ook de goudprijs in dollars. Ook inflatie zorgt voor hogere grondstofprijzen en dus een hogere goudprijs.

Beleggen in gouden munten, fysiek goud

Ook beleggers richten zich ook op het goud. Om in dit edelmetaal te beleggen of speculeren zijn er voldoende mogelijkheden. Denk aan de turbo's, futures op Nymex, Cbot of Tocom, beleggen met beleggingsinstrumenten zoals de trackers of etf's. Mijnbouw aandelen, index volgers, het BlackRock World Gold Fund. Er zijn volop mogelijkheden. Denk ook aan het kopen van fysiek goud in de vorm van gouden munten. Enkele voorbeelden van succesvolle gouden munten zijn:
 • De Krugerrand;
 • De Wiener Philharmoniker;
 • De Canadese Maple Leaf;
 • De American Eagle;
 • De Mexican Libertad;
 • De Australian Gold Nugget / Kangaroo;
 • De Australian Kookaburra;
 • De Chinese Panda.

Wat is beleggingsgoud?

Over het volgende beleggingsgoud betaalt u geen btw:
 • Staven of plaatjes met een zuiverheid van ten minste 995/1.000.
 • De effecten die goud vertegenwoordigen.
 • Gouden munten die een zuiverheid hebben van minimaal 900/1.000, geslagen zijn na 1800, in het land van oorsprong een wettig betaalmiddel waren of zijn.

Aanbod van goud en Afrikaans goud

Terwijl de vraag naar goud niet inzakt, zien we wel het aanbod van nieuw goud afnemen. Goud is steeds moeilijker te delven. Afrikaans goud bijvoorbeeld raakt op. De goudproductie in Zuid Afrika bevindt zich op het laagste niveau sinds 1922. De mijnbouw productie stagneert wereldwijd en het nog maar de vraag of landen als Rusland en China hun productie voldoende zullen kunnen opvoeren.

De banken en de goudvoorraad

De banken en het IMF beschikken over enorme voorraden baar goud. Zij, en in het bijzonder het IMF, zullen voor aanbod zorgen om een graantje van de goudprijs mee te nemen. Dit aanbod houdt het goud nu nog wel in wat rustiger vaarwater, maar wat zal daarna gebeuren.

Kredietcrisis en crisis in Europa, opkoopbeleid ECB

De krediet crisis en de crisis in Europa hebben de vraag naar goud doen toenemen als veilige belegging. Het aanbod van goud stokt. Als binnen afzienbare tijd de vraag naar goud door een aantrekkende wereld economie verder zal groeien, zou de prijs van het goud volgens de bekende grondstoffen expert Jim Rogers wel eens kunnen groeien van grofweg $1700 nu per troy ounce, ruim 31 gram puur goud, naar meer dan $3000, maar dat zal inmiddels een veel hoger bedrag van 5000 dollar zijn als Wim Middelkoop gelijk krijgt. Zo ver is het nog niet.

Enkele tips bij het kopen van goud

Timing is dus essentieel. Enkele aanvullende tips voor wie goud wil kopen, zijn:
 • Laat u zich altijd goed informeren.
 • De goudprijs wordt bijna altijd aangegeven in dollars. Als de dollar daalt, stijgt automatisch ook de goudprijs. Omgerekend in euro's zult u die stijging vaak niet terugvinden.
 • De grote feestdagen in de wereld leiden bijna altijd tot grote aankopen van sieraden en daarmee een stijgende goudprijs. Denk aan Kerstmis, het einde van de Ramadan, Chinees Nieuwjaar, maar ook het toeristen seizoen.
 • Grote verkopen door banken worden vaak vooraf aangekondigd. Meer aanbod zal even tot een daling of minder stijging van de goudprijs leiden.
 • Volg de koersontwikkeling goed, voordat u erin stapt.
 • Zodra de grote koppen in de krant staan dat u moet kopen, is de grootste stijging vaak al weer over.
 • Bij elke vorm van beleggen is spreiding erg belangrijk. Koop dus niet te veel goud, maar spreidt uw geld.

Slot beleggen in goud

Goud zal naar verwachting zijn gouden glans niet snel verliezen. De prijzen van goud en gouden voorwerpen zullen naar verwachting op bepaalde momenten sterk stijgen, zeker als de economische onzekerheid voort duurt.

Lees verder

© 2009 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goud & wie in de wereld heeft het meeste goudGoud & wie in de wereld heeft het meeste goudGoud kan steeds meer waard worden door een toenemende vraag naar goud. Dat geldt voor uw gouden sieraad, maar ook voor d…
Goud en gouden sieraden verkopenGoud en gouden sieraden verkopenCash geld krijgen voor gouden sieraden is eenvoudig, er is niets moeilijks aan en dat maakt goud interessant. Maar wat i…
Goud, koop goud: waarom eigenlijk?Goud, koop goud: waarom eigenlijk?Goud kopen en verkopen, in goud beleggen, het is niet moeilijk en kan in onzekere tijden zeer verstandig zijn. Het is vo…
Goud, de goudvoorraden en de goudprijsGoud, de goudvoorraden en de goudprijsDe goudprijs is afhankelijk van de goudvoorraad, speculatie en economische onzekerheid. Hoeveel goud is er eigenlijk nog…

Beleggen – investeren in een bedrijf of ondernemingBeleggen – investeren in een bedrijf of ondernemingBeleggen is een van de vele opties die een bank haar cliënten aanbiedt om geldt te investeren in bedrijven en ondernemin…
Schatkistpapier, wat is het?De laatste tijd zul je het woord schatkistpapier waarschijnlijk steeds vaker hebben horen vallen. In de politiek en op e…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 02-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.