Beleggen – investeren in een bedrijf of onderneming

Beleggen – investeren in een bedrijf of onderneming Beleggen is een van de vele opties die een bank haar cliënten aanbiedt om geldt te investeren in bedrijven en ondernemingen. Doel van die beleggingen is het vermeerderen van het ingelegde vermogen.

Banken

Wie zijn geld op een spaarrekening zet kan ervan uitgaan dat de bank dit geld investeert in talloze projecten, zonder dat de eigenaar van het geld daar iets van merkt. Doordat de bank investeert, maakt ze winst en door die winst kan het dat de bank rente betaalt over het geld dat op de rekening is gestort. Beleggen is iets heel normaals. Maar niet alleen banken kunnen beleggen. Ook u kunt – als u dat wilt – zelfstandig beleggen.

Investeren

Beleggen is het investeren in een bedrijf of onderneming. Wanneer u een aandeel koopt van een bepaald bedrijf, koopt u in principe een stukje van dat bedrijf. U kunt uzelf dan als mede-eigenaar beschouwen. Het geld dat u investeert in een bedrijf wordt gebruikt om successen te boeken. Wanneer het goed gaat met het bedrijf, profiteert u daarvan. Maar als het slechter gaat, zult u ook de gevolgen daarvan moeten dragen. Wanneer een bedrijf goed loopt en u veel aandelen koopt, zult u ook meet verdienen. Hoe meer aandelen, hoe meer winst. Datzelfde principe geldt natuurlijk ook de andere kant op. Als u veel aandelen hebt gekocht, die steeds minder waard worden, zult u verlies maken.

Wel of niet beleggen

Beleggen wordt als een normale zaak beschouwd, maar toch is het niet altijd even makkelijk. U zult toch verstand van bepaalde zaken moeten hebben. U gaat immers niet zomaar uw geld uitdelen, met de hoop dat het zich vermeerderd? Om die reden is het goed om u van tevoren af te vragen of u het geld dat u van plan bent te beleggen op korte termijn nodig hebt. Als dat niet zo is, kunt u inderdaad overgaan tot beleggen. Een andere belangrijk vraagstuk is misschien wel of u het kunt hebben als er verlies gedraaid zal worden. Daar moet u immers altijd rekening mee houden. Wanneer u het risico wilt – en kunt – lopen, houdt niets u tegen om te beleggen.

Waarin beleggen?

Als u besloten hebt om te gaan beleggen, is natuurlijk de vraag waarin. Hoe wilt u gaan beleggen. Daarvoor zijn namelijk verschillende manieren. De bank biedt u mogelijkheden om in bepaalde fondsen te beleggen. Die heten beleggingsfondsen en zijn in principe heel makkelijk, omdat alles al geregeld is. Het enige wat u hoeft te doen is in te stappen middels een betaling. Gezien het feit dat experts deze fondsen beheren, hoeft u ook niet zelf continu de koersen in de gaten te houden. Maar als u zekerder bent van uzelf en een beleggingsfonds niet bij u vindt passen, kunt u natuurlijk ook op eigen houtje gaan investeren. Dan kunt u bijvoorbeeld gaan beleggen in aandelen, zoals hiervoor besproken. Ook kunt u zelf voor bank spelen, door in obligaties te gaan handelen. Een obligatie is een staatslening. Met andere woorden, de overheid leent uw geld om in bepaalde projecten te beleggen. Hiervoor wordt u betaald met een bepaald percentage, gedurende de looptijd – die meestal een aantal jaren duurt.

Conclusie

Half Nederland belegt. Dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld op de beurs middels aandelen. Maar ook via obligaties en beleggingsfondsen. Wanneer u serieuze plannen hebt om te gaan beleggen, ga dan voor u zelf na wat u het verstandigst vindt.
© 2009 - 2024 Paulsmiezen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleggen met risicospreidingBeleggen met risicospreidingVoor veel beleggers is het interessant om voor een beleggingsfonds te kiezen, omdat er zo een betere risicospreiding ger…
Waarom beleggen via beleggingsfondsen?Steeds meer mensen kiezen bij het beleggen voor beleggingsfondsen. Het beleggen via beleggingsfondsen biedt namelijk voo…
Beleggen in ETF-trackers of beleggingsfondsen?Beleggen in ETF-trackers of beleggingsfondsen?Veel mensen die beginnen met beleggen weten niet zo goed waar ze moeten beginnen. Anno 2019 zijn er zoveel beleggingspro…

Beleggen – beleggingsfondsBeleggen – beleggingsfondsEr zijn verschillende manieren om geld te beleggen. Bijvoorbeeld door aandelen te kopen, of in obligaties te handelen. V…
Koop goud – goud beleggingKoop goud – goud beleggingKoop ook goud, want de koers van het goud kan weer fors gaan stijgen. Over beleggingsgoud betaalt u geen btw. Het is een…
Bronnen en referenties
  • http://www.geldzaken-web.nl/
Paulsmiezen (97 artikelen)
Laatste update: 28-07-2009
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.