Duurzaam beleggen: ASN Duurzaam Aandelenfonds (NL0000441301)

Duurzaam beleggen: ASN Duurzaam Aandelenfonds (NL0000441301) Het ASN Duurzaam Aandelenfonds is een beleggingsfonds dat belegt in aandelen die voldoen aan bepaalde duurzaamheidscriteria. Het fonds keert éénmaal per jaar dividend uit aan haar beleggers. Het ASN Duurzaam Aandelenfonds is een geschikt beleggingsfonds voor beleggers die duurzaamheid belangrijk vinden. Met de aankoop van dit beleggingsfonds investeer je in één keer in meer dan honderd verschillende grote duurzame bedrijven.

ASN

De ASN Bank (Algemene Spaarbank van Nederland) bestond sinds 1960 als zelfstandige bank, in 2017 is de ASN Bank overgenomen door de Volksbank. De bank onderscheidt zich van andere banken door zich te profileren als duurzame bank. De bank doet dit door de definitie van duurzaamheid zoals deze is opgesteld door de Verenigde Naties te volgen. Deze definitie luidt als volgt: ‘Duurzame ontwikkeling is ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden, zonder het vermogen van de toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen.’

ASN Duurzaam Aandelenfonds

Het ASN Duurzaam Aandelenfonds is een aandelenfonds van de ASN Bank en is gevestigd in Nederland. De 'ISIN-code' van het fonds is NL0000441301. De ISIN-code is een unieke identificatiecode die aan beleggingsproducten wordt toegekend. Met behulp van deze code kan het fonds snel worden opgezocht. Het fonds belegt wereldwijd in aandelen uit ontwikkelde landen en emerging markets. Door dit beleggingsfonds te kopen beleg je in één keer in meer dan honderd grote duurzame bedrijven. Het ASN Duurzaam Aandelenfonds belegt uitsluitend in aandelen die voldoen aan de duurzaamheidscriteria van ASN Bank. Wanneer een aandeel uit de portefeuille niet meer voldoet aan deze criteria wordt het weer verkocht.

Duurzaamheidscriteria

ASN Bank hanteert uitgebreide duurzaamheidscriteria, met behulp van deze duurzaamheidscriteria vindt er een selectie plaats onder landen en bedrijven. Wanneer een bedrijf aan de door ASN Bank opgestelde duurzaamheidscriteria voldoet wordt het aandeel toegevoegd aan het ASN Beleggingsuniversum. Wanneer een land is toegelaten tot het ASN Beleggingsuniversum wordt het iedere twee jaar opnieuw onderzocht of het land nog steeds voldoet aan de duurzaamheidscriteria. Wanneer een bedrijf is toegelaten aan het ASN Beleggingsuniversum wordt het iedere vier jaar opnieuw onderzocht of het bedrijf nog steeds voldoet aan de duurzaamheidscriteria.

Doel ASN Duurzaam Aandelenfonds

Het beleggingsdoel van het ASN Duurzaam Aandelenfonds is vemogensgroei op de lange termijn. Het fonds streeft er hierbij naar een gelijk rendement te behalen als haar 'benchmark'. Een benchmark is in de beleggingswereld een index waarmee een beleggingsfonds zijn prestaties kan vergelijken. Deze index kan uit verschillende componenten bestaan. De benchmark waarmee het ASN Duurzaam Aandelenfonds zichzelf vergelijkt is een samengestelde index: 65% MSCI Europe TR Net Index EUR, 25% MSCI USA TR Net Index EUR en 10% MSCI Japan TR Net Index EUR. Het ASN Duurzaam Aandelenfonds probeert dit rendement te behalen met uitsluitend beleggingen in duurzame bedrijven die voldoen aan de duurzaamheidscriteria van ASN Bank.

Dividend

Het dividend dat het fonds ontvangt van de aandelen waar het in belegt wordt uitgekeerd de beleggers in het fonds. Het ASN Duurzaam Aandelenfonds keert één keer per jaar dividend uit aan haar beleggers. Het dividendrendement bedroeg op 20-04-2020 2,79%.

Samenstelling ASN Duurzaam Aandelenfonds

Het ASN Duurzaam Aandelenfonds bestaat doorgaans uit een portefeuille van ongeveer 120 verschillende aandelen. De meeste van deze aandelen zijn beursgenoteerd. Het fonds mag echter 5% van haar kapitaal in niet beursgenoteerde bedrijven beleggen. Het fonds koopt uitsluitend aandelen die zijn toegevoegd aan het ASN Beleggingsuniversum. Het beleggingsfonds hanteert een vaste regioverdeling, de regio's zijn als volgt verdeeld:
 • Europa 60-70%
 • Verenigde Staten en Canada
 • Japan 5-15%
 • rest van de wereld 0-5%

De verschillende sectoren waar begin 2020 de beleggingen over zijn verdeeld, zijn als volgt:
 • Informatietechnologie 24,00%
 • Industrieel 17,30%
 • Gezondheidszorg 15,60%
 • Vastgoed 2,40%
 • Overige 40,70%

De 10 aandelen die in april 2020 de grootste posities in het ASN Duurzaam Aandelenfonds vormden zijn:
 1. Salesforce.com 3,80%
 2. Micron Technology 2,60%
 3. Novo-Nordisk -B- 2,50%
 4. Becton Dickinson and Co 2,40%
 5. Advanced Micro Devices 2,10%
 6. Astrazeneca 2,10%
 7. Asm Lithography Holdings 2,00%
 8. VF CORP 2,00%
 9. GlaxoSmithKline 1,90%
 10. L Oreal 1,90%

Verhandelbaarheid

Het ASN Duurzaam Aandelenfonds is dagelijks te verhandelen via de Euronext Beurs in Amsterdam. Het fonds wordt bij de meeste Nederlandse brokers aangeboden en is op een snelle manier in het assortiment te vinden door te zoeken op de code: NL0000441301.

Rendement ASN Duurzaam Aandelenfonds

Het nettorendement van dit beleggingsfonds, dus met aftrek van de fondskosten over de afgelopen 5 jaar bedroeg begin 2020 gemiddeld 9,68% per jaar.

Risico

Het risico van het ASN Duurzaam Aandelenfonds is ingeschaald op vijf in een schaal van één tot zeven. In deze risico-indicator staat één voor het laagste risico en zeven voor het hoogste risico. Er wordt hierbij gekeken naar de koersbewegingen die het ASN Duurzaam Aandelenfonds de laatste vijf jaar heeft gemaakt. Hoe groter deze bewegingen zijn, hoe hoger het risico wordt ingeschaald.

Kosten ASN Duurzaam Aandelenfonds

Naast de eventuele transactiekosten die de broker in rekening brengt wordt er bij dit fonds in 2020 een instapvergoeding van 0,25% gerekend, en een uitstapvergoeding van 0,10% De lopende kosten van het ASN Duurzaam Aandelenfonds bedragen 0,85% op jaarbasis. Er worden geen prestatievergoedingen in rekening gebracht.

Lees verder

© 2020 - 2024 P1234, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
ASN doelbeleggen: beleggen en sparenASN doelbeleggen: beleggen en sparenASN bank doelbeleggen maakt een slimme combinatie van sparen en beleggen mogelijk waardoor u een hoger rendement kunt be…
Duurzaam beleggenDuurzaam beleggenBeleggen, steeds meer in het nieuws. Steeds meer mensen willen gaan beleggen, maar er zijn ook steeds meer manieren van…
Beleggen: Duurzaam beleggenBeleggen: Duurzaam beleggenDuurzaam beleggen is een relatief nieuw fenomeen. Het gaat er om dat beleggers rekening houden met de investeringen van…
Duurzaam beleggen levert steeds meer opDuurzaam beleggen levert steeds meer opBij duurzaam beleggen, ook wel maatschappelijk verantwoord beleggen of ethisch beleggen genoemd, wordt het geld in fonds…

Gratis beleggen met Flatex onlineGratis beleggen met Flatex onlineGratis beleggen kan, u betaalt geen transactiekosten en geen service fees. Wie bij grootbanken belegt, maar ook bij een…
Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield (IE00B8GKDB10)Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield (IE00B8GKDB10)De Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield-ETF is geschikt voor beleggers die op zoek zijn naar dividendrendement. D…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: AhmadArdity, Pixabay
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/ASN_Bank
 • https://www.asnbank.nl/beleggen.html
 • https://www.asnbank.nl/beleggen/beleggingsrekening/beleggingsfondsen/asn-duurzaam-aandelenfonds.html
 • https://www.asnbank.nl/over-asn-bank/duurzaamheid/invloed.html
P1234 (72 artikelen)
Laatste update: 18-04-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.