Duurzaam beleggen

Duurzaam beleggen Beleggen, steeds meer in het nieuws. Steeds meer mensen willen gaan beleggen, maar er zijn ook steeds meer manieren van beleggen. Wat is nou de juiste manier, en wat betekenen alle soorten eigenlijk? Wat is bijvoorbeeld groen beleggen of duurzaam beleggen en wat zijn de voordelen? In dit artikel word het onderdeel duurzaam beleggen besproken en zul je dus te weten komen wat duurzaam beleggen nou eigenlijk is.

Wat is beleggen

Om te kunnen vertellen wat duurzaam beleggen is, is het verstandig dit eerst in stukjes te hakken. Zo heb je dus beleggen en duurzaam. Want wat is beleggen eigenlijk? Beleggen is eigenlijk een "deel" kopen van een bedrijf. Niet in ruimte maar in geld uitgedrukt. Hiermee kan het bedrijf dan verder ontwikkelen, en deel jij mee in de winst.

Wat is duurzaam

Duurzaam is eigenlijk een breed begrip. Het is dus ook niet echt duidelijk hoe het woord duurzaam uitgelegd moet worden.
Er is wel een "officieel" rapport waarin een definitie staat van Duurzaam, dit is het rapport van de World Commission on Environment and Development hierin staat dat duurzaam het voorzien van de generatie van nu zonder dat het ten kosten gaat voor een generatie in de toekomst om behoefte te voorzien. Eigenlijk kun je het ook vergelijken met de regel van de 3 p's: personen, planeet en profijt. Bij de eerste P gaat het erom dat het bedrijf prestaties heeft in een sociaal opzicht, dat het bedrijf goed omgaat met mensen en de mensenrechten. De 2e P betekend dat het bedrijf rekening houd met het milieu, en de laatste P dat het ook een economisch resultaat heeft. Dit heeft niet te maken met winst, maar wat het bedrijf doet aan bijvoorbeeld werkeloosheid.

Duurzaam beleggen

Nu je dus weet wat beleggen en wat duurzaam is kan je het aan elkaar plakken. Duurzaam beleggen is dus eigenlijk geld stoppen in een bedrijf wat aan de voorwaarden van de 3 P's voldoet. Het gaat er dus om dat het bedrijf denkt om het milieu, aan de sociaalheid en werkeloosheid of infrastructuur. Doordat je in deze bedrijven investeert krijg je ook geen problemen dat je betrokken raakt met bijvoorbeeld discriminatie.

Hoe is het duurzaam beleggen ontstaan

Eigenlijk is het zo dat het duurzaam beleggen begon in de 17e eeuw. Toen was er een religieuze groep die bedrijven die aan illegale dingen deden uitsloten van hun beleggingen. In 1900 ging dit verder met protestante beleggers die niet wilden dat bedrijven waar zij in belegde winst maakte met illegale praktijken. In de jaren '60 begonnen er discussies over het zuid-afrikaanse apartheidsregime en de vietnamoorlog, er waren organisaties die belegde die zich hier tegen wilden verzetten. Zij gebruikten hun aandelen door de bedrijven dwars te bomen bij vergaderingen. In 1971 kwam het eerste ethische beleggingsfonds. Dit fonds verzamelde middelen om te beleggen in een grote portefeuille van verschillende aandelen. In 1960 kon Nederland voor het eerst duurzaam investeren. Niet door te beleggen maar door duurzaam te sparen bij de ASN bank, en in 1980 ook bij de Triodos bank.

Wat zijn de voordelen

Een groot voordeel is natuurlijk dat het goed is voor je geweten. Je weet dat je in een goed bedrijft investeert dus ook iets doet voor je medemens. Bij een andere belegging weet je niet of zij legaal bezig zijn, misschien dumpen zij hun afval wel in de natuur.

Ook is er maar een kleine kans dat het slecht zal gaan met het bedrijf, en vooral bij de fondsen heb je minder risico op een slecht rendement. Voor duurzaam beleggen krijg je wel minder dan bij gewoon beleggen, maar het rentepercentage ligt wel veel hoger dan een spaarrente, terwijl je amper risico loopt.

Wat zijn de nadelen

Het rendement zal iets lager liggen bij bij een gewone investering. Het rentepercentage is een stuk hoger dan bij het sparen maar zal altijd lager liggen dan bij een normale belegging.

Een fiscaal voordeel

Nu zul je denken, is dit het enige of is er ook nog een voordeeltje aan de fiscale kant. Ja, dat is er. Namelijk je krijgt een extra vrijstelling in box 3. Hierover hoef je dan dus geen vermogensrendementsheffing te betalen. Je kan ook nog extra 1,3 procent van je belegde bedrag aftrekken als heffingskorting. Zo heb je ongeveer een fiscaal voordeeltje van 2,5 procent.
© 2010 - 2024 Chrissie90, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Groen beleggen, maatschappelijk verantwoord sparen 2020-2021Groen beleggen, maatschappelijk verantwoord sparen 2020-2021Groene beleggingen, maatschappelijk verantwoord sparen, durfkapitaal, groen en duurzaam sparen? Benut de overgebleven fi…
ASN doelbeleggen: beleggen en sparenASN doelbeleggen: beleggen en sparenASN bank doelbeleggen maakt een slimme combinatie van sparen en beleggen mogelijk waardoor u een hoger rendement kunt be…
Beleggen: Duurzaam beleggenBeleggen: Duurzaam beleggenDuurzaam beleggen is een relatief nieuw fenomeen. Het gaat er om dat beleggers rekening houden met de investeringen van…
Groen beleggen: Fiscale voordelen van duurzaam beleggenMensen gaan bewuster om met hun leefklimaat. Inmiddels zijn er niet meer alleen biologische en groene voedingsmiddelen m…

Online beleggen; voordelen, nadelen en kostenOnline beleggen; voordelen, nadelen en kostenDe mogelijkheid tot online beleggen heeft voor een grotere laagdrempeligheid van het beleggen gezorgd. Het kopen van aan…
Risicoprofiel bepalen als belegger: doe de testRisicoprofiel bepalen als belegger: doe de testBeleggen, het lijkt wel als of de hele wereld er mee bezig is. Nochtans houdt beleggen veel risico's in. Daarom is het b…
Bronnen en referenties
  • 'Het Groot Beleggersboek' Marcel Rila www.vandale.nl
Reactie

Rosa, 14-11-2010
In je artikel spreek je van 'beleggen', maar je bedoelt volgens mij 'beleggen in aandelen'. Beleggen is veel breder: je kan beleggen in bijvoorbeeld goud, kunst, onroerend goed of dure wijnen, en dat heeft niets te maken met beleggen in een bedrijf. Reactie infoteur, 17-11-2010
Dit artikel betreft het duurzaam beleggen. In andere artikelen komen ook de soorten van beleggen naar voren.

Chrissie90 (28 artikelen)
Laatste update: 19-11-2010
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.