Duurzaam beleggen levert steeds meer op

Duurzaam beleggen levert steeds meer op Bij duurzaam beleggen, ook wel maatschappelijk verantwoord beleggen of ethisch beleggen genoemd, wordt het geld in fondsen van bedrijven geïnvesteerd die een zo groot mogelijke winst combineren met zorg voor de werknemers, het milieu, de samenleving en de dierenwereld. In bepaalde sectoren wordt vaak helemaal niet geïnvesteerd, zoals in de wapen-, tabaks- en gokindustrie.

Kleine verschillen

Steeds meer beleggers zijn zich bewust van aspecten op sociaal en milieugebied en willen dit behalve in hun dagelijkse leven ook in hun beleggingen naar voren laten komen. De verschillen in prestaties tussen duurzame en niet-duurzame soortgelijke fondsen zijn betrekkelijk klein geworden. Daarnaast heeft u als duurzame belegger recht op een belastingvoordeel.

Fiscaal voordeel

In BOX 3 worden alle bezittingen en schulden opgenomen en belast zoals bankrekeningen, effectenportefeuilles, tweede woning etc. Het is mogelijk om een fiscaal voordeel te behalen als u belegt in zogenaamde maatschappelijke beleggingen die zijn onder te verdelen in twee groepen, de groene beleggingen en de sociaal-ethische beleggingen. Groene beleggingen zijn fondsen die investeren in milieubescherming zoals windmolens, zonne-energie of biologische landbouw.

Sociaal-ethische beleggingen zijn fondsen die bijvoorbeeld bijdragen aan de ontwikkeling in Derde-Wereldlanden.

Een aantal fondsen die eruit springen

De ASN Bank baseert, zoals ze dat zelf zeggen, alle beleggingsvormen op hetzelfde principe: een goed rendement voor u en een wezenlijke bijdrage aan de wereld van morgen. Het ASN Milieu & Waterfonds levert een aardig rendement op maar met een groot risico.

Een kleiner risico geeft het ASN Obligatiefonds dat wereldwijd in vastrentende waarden van overheden, bedrijven en instellingen belegt met de kanttekening dat het fonds een unieke methode hanteert om ook overheden te beoordelen op hun bijdrage aan de samenleving. De fondsen van de ASN Bank met risicogehalte:
  • ASN Duurzaam Aandelenfonds, aandelen van bedrijven wereldwijd, met groot risico
  • ASN Duurzaam Obligatiefonds, Obligaties van eurolanden die zijn geselecteerd, met klein risico
  • ASN Duurzaam Mixfonds, Wereldwijde aandelen en obligaties van eurolanden, met middelgroot risico
  • ASN Milieu & Waterfonds, Aandelen van ondernemingen wereldwijd die actief zijn in milieu- en watertechnologie, groot risico
  • ASN Duurzaam Small & Midcapfonds, Aandelen van Europese kleine en middelgrote ondernemingen, met groot risico
  • ASN Groenprojectenfonds, Projecten op het gebied van duurzaam bouwen, groene energie en natuur, met klein risico
  • ASN-Novib Microkredietfonds, Microfinancieringsinstellingen die kleine kredieten verstrekken, met klein risico

Triodos Bank belegt in aandelen die stuk voor stuk bijdragen aan positieve ontwikkelingen in de samenleving. Een voorbeeld:
Triodos Cultuurfonds, belastingvrij cultureel beleggen met een fiscaal voordeel bovenop het fondsrendement.

Beleggen in Triodos Groenfonds kan een wisselend resultaat opleveren. Bovendien is Triodos Groenfonds winnaar van de FD Morningstar Award 2009 in de categorie Obligaties Bedrijven EUR. De beleggingsproducten van Triodos Bank met het behaalde rendement van 2009:
  • Certificaten van aandelen, in Triodos Bank zelf investeren
  • Triodos Fair Share Fund, ondernemers steunen in ontwikkelingslanden wereldwijd
  • Triodos Groenfonds, investeren in biologische landbouw en duurzame energie
  • Triodos Cultuurfonds, investeren in kunst en cultuur in Nederland
  • Triodos Sustainable Equity Fund, aandelen van duurzame beursgenoteerde bedrijven
  • Triodos Sustainable Bond Fund, obligaties van bedrijven met een goede sociaal & milieu score
  • Triodos Sustainable Mixed Fund, aandelen en obligaties van duurzame bedrijven wereldwijd
  • Triodos Sustainable Pioneer Fund, Investeren in innovatieve duurzame bedrijven
  • Triodos Renewables Europe Fund, Investerer in kleine producenten van schone energie.
  • Triodos Vastgoedfonds, innovatief duurzaam bouwen stimuleren in Nederland

Duurzaam beleggen

Deze zogenaamde ´groene banken´ zijn niet de enige meer die zich begeven op het gebied van duurzaam beleggen. Reguliere banken als ABN AMRO, ING en de Rabobank begeven zich op de beleggingsmarkt met relevante producten.
© 2009 - 2024 Bertvdw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Groen beleggen, maatschappelijk verantwoord sparen 2020-2021Groen beleggen, maatschappelijk verantwoord sparen 2020-2021Groene beleggingen, maatschappelijk verantwoord sparen, durfkapitaal, groen en duurzaam sparen? Benut de overgebleven fi…
Groen beleggen: Fiscale voordelen van duurzaam beleggenMensen gaan bewuster om met hun leefklimaat. Inmiddels zijn er niet meer alleen biologische en groene voedingsmiddelen m…
Duurzaam beleggenDuurzaam beleggenBeleggen, steeds meer in het nieuws. Steeds meer mensen willen gaan beleggen, maar er zijn ook steeds meer manieren van…
ASN doelbeleggen: beleggen en sparenASN doelbeleggen: beleggen en sparenASN bank doelbeleggen maakt een slimme combinatie van sparen en beleggen mogelijk waardoor u een hoger rendement kunt be…

Wat is de AEX index?De AEX is de afkorting voor Amsterdam Exchange Index en is de belangrijkste beursindex van de Nederlandse aandelenmarkt.…
Beleggen in ChinaBeleggen in ChinaSteeds meer westerse investeerders ontdekken China als nieuwe markt om in te investeren. Door de groeiende economie is C…
Bronnen en referenties
  • Bronnen: MisterMoney, ASN Bank Triodos Bank, Wikipedia, Infoyo
Bertvdw (89 artikelen)
Laatste update: 22-11-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.