Beleggen in waardeaandelen of groeiaandelen?

Beleggen in waardeaandelen of groeiaandelen? Aandelen kunt u indelen in waardeaandelen en groeiaandelen. De keuze in aandelen geeft aan of u kiest voor beleggen in waarde of groei. Wat als de economische groei tegenvalt? Waardeaandelen behouden als het goed is ook hun waarde als het economisch tegen zit, groeiaandelen niet want die moeten het juist van de groei hebben. Sterker nog, als de economische groei vermindert, ligt een sectorrotatie voor de hand waarbij plotseling iedereen waardeaandelen wil kopen en die koersen fors omhoog zullen gaan. Dit wordt nog versterkt als de rente stijgt. Waarvoor kiest u, waarde beleggen of groei beleggen?

Beleggen in waarde of in groei?


Wat zijn waardeaandelen?

Een waardeaandeel is een aandeel waarvan de koers op de beurs lager is dan de fundamentele en intrinsieke waarde van het aandeel. Waardeaandelen worden gekenmerkt door een relatief lagere koers ten opzichte van de winst (een lage koers-boekwaarderatio of lage koers-winstverhouding) en een hoog dividendrendement. Waardeaandelen vindt u vooral terug bij nuts- en telecombedrijven en worden ook wel defensieve waarden genoemd. Deze bedrijven gaan meestal niet gebukt onder grote schulden.

Wat zijn groeiaandelen?

Groeiaandelen worden uitgegeven door bedrijven waarvan de markt hoge groeiverwachtingen en omzetverwachtingen heeft. Vaak gaat het om nog jonge bedrijven die nieuwe activiteiten opstarten. Bij een groeiaandeel wordt de winst niet uitgekeerd (laag dividendrendement), maar wordt het geld geherinvesteerd in het bedrijf. Bij een groeiaandeel ziet u een lage winst gepaard gaan met een hoge koers/winstverhouding en meer risico. Aandelen van nieuwe technologiebedrijven, bijvoorbeeld de FAANG aandelen (Facebook, Apple, Amazon, Netflix en Alphabet’s Google), behoren tot de groeiaandelen. Ook een bedrijf als Zalando is een groeiaandeel, het heeft weinig tot geen winst maar wel een fors groeiperspectief.

Waarom groeiaandelen kopen?

Groeiaandelen worden gekocht omdat niemand de boot wil missen: de uitgekeerde winsten zijn vaak laag, maar de enorme groei die wordt getoond maakt het aannemelijk dat straks niemand meer om het bedrijf heen kan. Dat groeiperspectief rechtvaardigt de hoge koers/winstverhouding van een groeiaandeel. U moet niet risico-avers zijn want de koersen van groeiaandelen kunnen ook zeer beweeglijk en volatiel zijn. Met groeiaandelen stapt u niet in een gespreid bedje, regelmatig blijken de verwachtingen erg positief te zijn ingeschat. De koersen kunnen fors op en neer gaan.

Waarom waardeaandelen kopen?

Waardeaandelen koopt u vooral omdat jaarlijks een hoog dividend wordt uitgekeerd. Het zijn de defensieve aandelen op de effectenbeurs, de koers doet geen rare dingen en neemt normaliter geleidelijk toe. Als de beurs daalt, zullen de defensieve waarden over het algemeen minder in waarde dalen dan de groeiaandelen. Royal Dutch Shell is een bekende defensieve waarde, een waardeaandeel. Grote banken worden ook tot de waardeaandelen gerekend.

Sectorrotatie bij lagere economische groei en hogere rente

Het is niet allemaal zwart-wit. Er zijn bijvoorbeeld ook bedrijven die jaren achtereen een groeiaandeel waren, maar inmiddels in een volwassen markt opereren met minder expansie en daarom van groeiaandeel een waardeaandeel zijn geworden. Ook de FAANG-aandelen zullen niet altijd als groeiaandelen worden gezien. Netflix bijvoorbeeld groeit hard, maar op enig moment zal iedereen wel een Netflix-abonnement hebben of zeker weten nooit een dergelijk abonnement te zullen afsluiten. Het is dus zaak om goed de verschillende markten en de economische groei in de gaten te houden. Een ander punt is de rente. Bedrijven met groeiaandelen hebben vaak hoge schulden. Dat betekent dat hun kosten zullen stijgen als de rente omhoog gaat en hun potentie om te groeien zal afnemen. Dergelijke ontwikkelingen kunnen ertoe leiden dat groeiaandelen plotseling als overgewaardeerd worden beschouwd en beleggers terugkeren naar de waardeaandelen.

Koop op tijd waardeaandelen om in te beleggen

Waardeaandelen zijn relatief goedkoop en vaak ondergewaardeerd, soms wil niemand ze tegen een hoge beurskoers hebben ook al draait een bedrijf uitstekend. Als u een economische draai verwacht, kan het verstandig zijn om op tijd ook te beleggen in waardeaandelen en niet alleen de groeiaandelen te kopen. Als die draai er komt, zullen de groeiaandelen harde klappen krijgen, de waardeaandelen veel minder. Sterker nog, als er een rotatie naar waardeaandelen plaats vindt, zullen juist die aandelen veel duurder worden. Dat geeft u de mogelijkheid om goedkoop aandelen te kopen en ze later duur te verkopen. Overleg altijd met uw vermogensbeheerder, want beleggen is natuurlijk nooit zonder risico.

Lees verder

© 2019 - 2024 Beleggen4you, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleggen in sprinters ING bank in plaats van turbo'sBeleggen in sprinters ING bank in plaats van turbo'sBeleggen met zeer hoog rendement in de sprinters van de ING bank is qua werking vergelijkbaar met het beleggen in de tur…
Jongeren en geld beleggenHeb je je geld een tijdje niet nodig? En kun je wel wat extra geld gebruiken? Dan is beleggen misschien wel wat voor jou…
Beleggen in CFD's - wat is dat?CFD staat voor Contract for Difference. Het is een contract die de ontwikkeling van een onderliggende waarde volgt. Dat…
Koop laag, verkoop hoog op de effectenbeursKoop laag, verkoop hoog op de effectenbeursKoop laag en verkoop hoog op de effectenbeurs (follow the money), koop aandelen op een slechte beursdag, op een black mo…

Redenen om aandelen te verkopen: 4 verkoopargumentenRedenen om aandelen te verkopen: 4 verkoopargumentenU investeert uw geld in aandelen. Kopen is geen probleem, maar wanneer kunt u uw aandelen het beste verkopen. Het moment…
Hoe kan ik investeren en handelen in whisky?Hoe kan ik investeren en handelen in whisky?Iedereen denkt er weleens over na. Hoe zou ik makkelijk rijker kunnen worden? Mensen zijn altijd op zoek naar manieren o…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tumisu, Pixabay
Beleggen4you (9 artikelen)
Laatste update: 10-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.