Beleggen in CFD's - wat is dat?

CFD staat voor Contract for Difference. Het is een contract die de ontwikkeling van een onderliggende waarde volgt. Dat kan een aandeel of een index zijn, maar ook een grondstof, zoals goud. Vanwege de hefboomwerking van dit geldelijk instrument kunnen beleggers met CFD’s speculeren op verwachte koersstijgingen of dalingen. Een belangrijke eigenschap van CFD’s is dat beleggers niet direct eigenaar worden van de onderliggende waarde. U koopt dus geen aandelen, goud of olie. U komt overeen om de waardeverandering in het onderliggende goed te verrekenen. Deze verbintenis wordt in de meeste gevallen gesloten door een broker. Dit is een tussenpersoon die handelen in CFD’s mogelijk maakt. CFD’s kennen geen vaste datum waarop de verbintenis eindigt. Wanneer beleggers denken niet langer winst te kunnen maken met de verbintenis, kan besloten worden om deze te beëindigen. Dit kan op elk moment.

Met CFD’s is het mogelijk om long of short te gaan. Kiest een belegger voor een long positie, dan speculeert deze op een waardestijging van de onderliggende waarde, ook wel koersstijging genoemd. Bij een short positie speculeert men op een waardedaling, ook wel een koersdaling genoemd.

Beleggen met CFD´s, een voorbeeld

Nu volgt een voorbeeld die de werking van beleggen in CFD’s duidelijk maakt. Stel, u koopt bij een CFD broker een CFD in het aandeel Y. Bij aankoop van deze CFD is de koers van het onderliggende aandeel Y 50 euro. U koopt een CFD op 100 aandelen. Omdat u niet feitelijk de onderliggende aandelen koopt, kost dit geen 5.000 euro, maar heeft u slechts een gedeelte van dit bedrag nodig om de CFD te kopen. Zoals 1/50ste of 1/20ste deel. U heeft bijvoorbeeld slechts 100 euro nodig.

Het effect van een mogelijke koersverandering

Enkele uren of zelfs minuten later is de koers van aandeel Y gestegen en bedraagt 50,70 euro. Besluit u nu om de winst te nemen en de CFD te verkopen, betaalt de koper 100 keer het waardeverschil van 0,70 euro uit. Dit levert een winst op van 70 euro. Dit is een rendement van 70 procent. Dit terwijl het onderliggende aandeel maar met 1,4 procent in waarde is gestegen.

Risico

Uiteraard is beleggen nooit zonder risico. Het voorbeeld heeft laten zien dat het hefboomeffect positief kan zijn. Dit hefboomeffect is tegelijkertijd ook het grootste risico. Mocht het onderliggende aandeel onverhoopt geheel tegen uw verwachting dalen, lijdt u ook direct verlies. Een kleine koersdaling kan dus een groot effect hebben. U kunt echter nooit meer verliezen dan uw inleg.

Kosten bij beleggen in CFD's

Het grootste pluspunt van CFD beleggen tegenover traditioneel beleggen zijn de lagere transactiekosten. Vooral wanneer u met kleinere bedragen belegt vallen de kosten bijzonder mee waardoor u al bij de kleinste koerswijzigingen een aantrekkelijk resultaat kunt behalen. Dit kan omdat er bij CFD beleggen geen vaste commissie kosten berekend worden. Maar waar betaalt u dan wel voor?

Wanneer u gaat belegen in CFD's zult u merken dat de transactiekosten altijd stroken met uw belegging. Deze worden gemarkeerd als spread. Dit is het verschil tussen de koop- en verkoopprijs. Dit betekent dat u al winst maakt zodra de koers boven de spread komt. De transactiekosten zijn altijd onmiddellijk zichtbaar in de vorm van een klein verlies.

Wanneer u besluit om uw positie een nachtje te laten staan, betaalt u daarvoor een zogenaamde financieringspremie. Deze wordt ook wel de overnight fee genoemd. U betaalt dus als het ware om uw positie te kunnen laten overnachten. Wanneer u de positie één dag openhoudt zonder deze te laten overnachten, is dit geheel gratis.

Beleggen met CFD's samengevat

Kortom, u heeft kunnen zien wat beleggen met CFD's precies is. Wilt u hiermee gaan beleggen dan moet u met het volgende rekening houden:
  • Beleggen met CFD's is goedkoper dan traditioneel beleggen
  • Dankzij een hefboom kunt u hoge winsten behalen met lage inzet
  • U kunt ook verdienen bij een dalende koers door short te gaan
  • U verliest nooit meer dan uw inleg

Veel succes!
© 2014 - 2025 Belegger, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Traditioneel beleggen versus CFD beleggenTraditioneel beleggen versus CFD beleggenAls u een beginnende belegger bent dan vliegen de beleggersbegrippen je om de oren. Begrippen zoals traditioneel belegge…
Beleggen met hefboom op de beurs in 2021Beleggen met hefboom op de beurs in 2021Veel koersbewegingen op de effectenbeurs in 2023? Dan kunt u op de beurs beleggen met hefboom en zo enorme winsten op uw…
Beleggen: handel in CFDBeleggen: handel in CFDEr kan veel geld worden verdiend met de handel in CFD. CFD staat voor contract for difference. Bij deze manier van beleg…
Contract for difference CFD: hoe werkt dat?Contract for difference CFD: hoe werkt dat?Met een contract for difference CFD hebt u als trader een krachtig beleggingsinstrument in handen. De CFD wordt gekenmer…

Hoe kunt u handelen in grondstoffen?Grondstoffen, kunnen wij vandaag de dag eigenlijk nog wel zonder? Vergeet u niet dat onze samenleving zoals die er nu is…
Beleggen in suikerBeleggen in suikerBij het horen van de woorden “ Beleggen en suiker” zul je misschien eerst denken aan zoete broodbeleg soorten zoals jam,…
Belegger (50 artikelen)
Gepubliceerd: 16-04-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.