Hoe kan ik investeren en handelen in whisky?

Hoe kan ik investeren en handelen in whisky? Iedereen denkt er weleens over na. Hoe zou ik makkelijk rijker kunnen worden? Mensen zijn altijd op zoek naar manieren om makkelijk rijk te worden. Zo was er in 2017 en 2018 vaak sprake van cryptomunten als de Bitcoin. Een minder bekende, maar toch constante manier om een vermogen – in welk formaat dan ook – te laten groeien, is het investeren en handelen in whisky. Degene die een goede, zeldzame en mooie whisky weet te herkennen en hier geld en een beetje geduld voor over heeft, zou hier leuk aan kunnen verdienen. Waarom is juist whisky zo gunstig om in te investeren? Welke whisky is dan heel interessant en welke helemaal niet? En op welke eigenschappen moet je dan allemaal heel goed letten?

Inhoud


Rijk worden: investeren of sparen?

Mensen die inderdaad niet die top baan als piloot, directeur of advocaat hebben, zouden grofweg twee dingen kunnen doen om er financieel nog wat extra op vooruit te gaan: sparen en investeren.

Het is dan de vraag wat er rendabeler is. Dat antwoord is in de 21e eeuw niet meer zo lastig. Aan het begin van deze eeuw is het gangbaar geworden dat de rente bij veel banken steeds lager wordt en belastingen steeds hoger, uitzonderingen daargelaten. Al met al wordt het steeds lastiger met sparen rijk te worden. Investeren lijkt daarom de beste optie om financieel stappen te maken. Hierbij is het wel belangrijk om te benoemen dat beleggen absoluut geen garanties biedt en hier altijd risico’s aan verbonden zitten. Maar waar zou je dan in moeten investeren?

Een markt die wat beleggen betreft sterk in groei is, is de whiskymarkt. Vanaf de jaren '90 is de waarde van single malt whisky elk jaar gestegen. Sinds 2008 is deze stijging zelfs explosief te noemen. Dit heeft er toe geleidt dat het gemiddelde rendement op het investeren in single malt whisky in 2017 maarliefst 27,51% was. Deze stijging is hoger dan ooit tevoren.

Waarom is investeren in whisky zo slim?

Wie zou willen investeren in dranken die in de toekomst heel duur zouden kunnen worden, denkt misschien in eerste instantie gelijk aan een grote wijnkelder met allemaal chique wijnen. Als iemand serieus op de lange termijn zou willen investeren in alcohol, dan is whisky echter een veel betere keus. De reden hiervan is deels scheikundig van aard.

Wanneer een alcoholische drank (wijn, whisky of iets anders) de fles in gaat, heet dit bottelen. Wat wijnen kenmerkt is dat ze dan verder rijpen. Als een wijn echter te lang – wat relatief en per wijn verschillend is – ligt te rijpen, verandert deze langzaam in azijn en wordt steeds minder van kwaliteit. Deze afname van kwaliteit is vanzelfsprekend slecht voor de waarde. Whisky daarentegen rijpt niet meer verder wanneer het in de fles zit. Whisky blijft dus veel constanter van kwaliteit. Hierdoor kan de waarde van een 100 jaar oude en zeldzame whisky explosief stijgen, waar een wijn na dezelfde 100 jaar praktisch waardeloos is geworden.

Hoe kan ik investeren en handelen in whisky?

De potentiële goudmijn die de whiskymarkt voor een slimme investeerder zou kunnen zijn, staat dus vast. De volgende vraag is dan hoe iemand hier dan in kan investeren? Hierbij hoeft een geïnteresseerde zich geen zorgen te maken over bedrijfsaandelen van verschillende destilleerderijen. Het gaat simpelweg om het kopen van whisky en te wachten tot deze meer waard wordt om ze op een juist moment te kunnen verkopen. Dit kan in principe op twee verschillende niveaus: flessen en vaten.

Flessen whisky

Ten eerste kan iemand kleinschalig gaan investeren door mooie en interessante flessen aan te schaffen. Het is dan verstandig om te beseffen dan de waarde van een fles niet na twee maanden al drie keer zo hoog is. Zo snel gaat dit niet. Hier gaan vaak jaren overheen. Dus geduld is hierbij zeer belangrijk en vereist. Het zou zonder zijn om na zes weken uit gebrek aan geduld de hele fles maar op te drinken.

Vaten whisky

Ten tweede kan iemand gaan investeren in hele vaten met whisky. Als iemand whisky in een vat aanschaft, dan rijpt deze nog door. Zo kan iemand ervoor kiezen om whisky nog twintig jaar te laten rijpen. Hoe ouder een whisky in dit geval wordt, hoe mooier en voller van smaak wordt. Ook kan iemand gelijk hele flessen whisky uit dat vat proberen te verkopen om het vat stukje bij beetje terug te verdienen. Het aanschaffen van een vat single malt whisky is financieel meer iets voor de dikke portemonnee, omdat hier al snel duizenden euro’s in gaan zitten.

De wetgeving omtrent Schotse whiskyvaten

Wie in hele whiskyvaten handelt, kan zich dus een grote jongen noemen. Het lijkt dan ook een goed idee om een flink vat mooie Schotse whisky te kopen en daar in Nederland wat mee te gaan doen. Echter wordt dit een lastig verhaal. Schotse whiskyvaten – vol dan wel leeg - mogen het land niet uit. Het kan als bescherming van cultureel erfgoed worden gezien. Wanneer je een vat Schotse whisky koopt, dan mag de whisky alleen mee naar huis als deze in flessen wordt over gegoten. Ook dan blijft jouw vat in Schotland staan.

Op welke eigenschappen moet je letten bij het kopen van een whisky om in te investeren?

Als je investeren en beleggen in whisky serieus ambieert, zijn er een paar zaken om absoluut op te letten. Dat wil zeggen: aspecten om een potentieel interessante fles whisky aan te kunnen herkennen:
  • De leeftijd
  • De zeldzaamheid
  • De verkrijgbaarheid van het merk
  • De soort
  • Speciale edities

De leeftijd

Ten eerste stijgt een whisky in waarde wanneer deze ouder wordt. Een achttienjarige single malt is van zichzelf al duurder dan zijn twaalfjarige broertje van hetzelfde merk. Omdat een whisky in de fles niet verder rijpt, wordt deze in kwaliteit niet minder. De telling van de leeftijd van een whisky stopt dus wanneer deze in de fles terecht komt. Whisky's die daadwerkelijk veertig jaar op vat heeft gerijpt is kwalitatief beter en rijker van smaak. Daar komt bij dat whisky's van hogere leeftijden simpelweg minder vaak voorkomen. Zodoende is een whisky van een jaar of veertig veel duurder dan een vergelijkbare van tien jaar. Dit gaat dan ook vaak samen met de mate van zeldzaamheid.

De zeldzaamheid

Natuurlijk is iets dat zeldzaam is ook vaak duur. Massaproductie is voor de waarde van een fles dan ook niet interessant. Een whisky waar weinig exemplaren van zijn verschenen, is wel gewild omdat deze zo zeldzaam en daardoor exclusief is. Deze exclusiviteit trekt verzamelaars aan en zorgt voor een hoge waarde.

Een whisky uit een kleine, exclusieve oplage kan vaak worden herkend aan het feit dat deze genummerd zijn. Als een genummerde whisky op je pad komt voor een leuke prijs en je kunt het geld missen, dan is het aangeraden om deze te kopen.

De verkrijgbaarheid van het merk

Ook de mate waarin de producten van een bepaald whiskymerk nog te verkrijgen zijn, speelt een rol in de waarde. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat een bepaalde Japanse whisky in West-Europa niet of nauwelijks verkocht wordt en daardoor in West-Europa ook heel duur is.

Dit geld nog meer voor failliete whiskymerken. Destilleerderijen die failliet gaan, maken vanzelfsprekend geen nieuwe whisky’s. De oude whisky’s van dit merk die nog in omloop zijn, stijgen explosief in waarde, omdat ze dan exclusief en heel zeldzaam worden.

De soort

De soort whisky is een aanvulling op de andere criteria. Een blend whisky is een soort die veel meer in massa’s geproduceerd wordt en kwalitatief minder goed is. Hierdoor is deze veel minder waard dan een single malt, die in veel beperktere oplagen wordt gemaakt. Single malt is daarnaast dusdanig populair dat het al vele jaren in vraag blijft toenemen. Deze stijgende vraag is erg constant en structureel.

Speciale en limited edities

Tenslotte is voor een echte verzamelaar ook een eventuele speciale editie iets heel waardevols. Zo kwam het bekende whiskymerk Johnny Walker in het najaar van 2018 met een speciale limited edition whisky genaamd White Walker. Dit is een speciale, eenmalige whisky rondom de op dat moment al jaren populaire HBO serie Game Of Thrones (GOT). Voor verzamelaars is dit een leuke aanvulling die in de loop der jaren in waarde kan stijgen. Veel whiskymerken komen dan ook jaarlijks met een speciale editie whisky, speciaal voor hun grootste fans.

De duurste whisky ooit – De Macallan Valerio Adami

Dat deze eigenschappen zorgen voor een sterke stijging in waarde, bewijst whiskymerk Macallan. In oktober 2018 wordt er voor het eerst een Macallan Valerio Adami uit 1926 voor maar liefst 956.000 euro verkocht. Hij heeft 60 jaar op vat gestaan vóór het bottelen en is slechts in een oplage van 12 flessen uitgebracht. Ook het etiket is bijzonder. Dit is destijds ontworpen door de Italiaanse kunstenaar Valerio Adami, waarnaar de whisky zelf ook is vernoemd. Op het moment van verkoop is dit de duurste fles whisky die ooit is verkocht.

Dit bewijst dat er dus inderdaad potentie zit in deze markt. Het belangrijkste is om goed te zoeken naar een whisky die inderdaad zeldzaam is en in de toekomst heel waardevol kan gaan worden.

Interessante organisaties en bedrijven voor het investeren in whisky

De avontuurlijke investeerder zou natuurlijk zelf de stoute schoenen aan kunnen trekken en op zoek kunnen gaan naar mooie whisky’s. Iemand die dit echt goed zou willen aanpakken, zou er echter verstandig aan doen om de kennis en expertise op te zoeken. Er zijn namelijk bedrijven die zich bezighouden met beleggen en investeren in whisky. Om twee voorbeelden te noemen zijn er Scotch Whisky International en de World Whisky Index.

Scotch Whisky International

Scotch whisky international is een van de grootste spelers op de markt als het gaat om het beleggen in Schotse single malt whisky’s. Michel Kappen, die het bedrijf in 2002 oprichtte, had in de gaten dat dit een onbekende markt met financiële potentie is. Het is een handelshuis dat investeerders helpt in het handelen in flessen en vaten single malt whisky uit Schotland. Hiervoor heeft het bedrijf in Schotland een grote opslag en in Nederland een hoofdkantoor. Voor degene die zou willen investeren in Schotse single malt whisky, lijkt dit een handige bron van kennis en kwaliteiten te zijn om gebruik van te maken.

World Whisky Index (WWI)

De World Whisky Index is een online platform waarbij mensen hun flessen whisky kunnen kopen en verkopen. Ook hierbij kan iemand makkelijk vanuit huis een portefeuille aanleggen, handeldrijven, contact met andere investeerders leggen en de markt in de gaten houden. Ook dit platform heeft een fysieke opslag waar, indien gewenst, de investeerder zijn whisky’s veilig en verantwoord kan laten bewaren totdat deze weer wordt verkocht.

Belangrijk is tot slot dat investeren alleen verstandig en verantwoord is met geld dat op korte termijn gemist kan worden. Als iemand door te investeren in financiële moeilijkheden komt, schiet dit zijn doel voorbij. Dit is nooit de moeite waard.
© 2018 - 2024 Mikebouman, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleggen met whisky: smaakvol rendementEind 2007 werd het in Leiden gelanceerd: de World Whisky Index. Serieuze handel waarbij net als op de effectenbeurs gewe…
Belegging in whisky: vloeibaar goud?Belegging in whisky: vloeibaar goud?De vraag is hoog, de prijzen stijgen en oude voorraden raken op veel plaatsen op. Ideale vooruitzichten derhalve om in w…
Omgekeerde rentecurve voorspelt recessie in 2020 of 2021Omgekeerde rentecurve voorspelt recessie in 2020 of 2021De yieldcurve geeft het verschil aan tussen de lange en korte rente en is normaliter positief. Deze yieldcurve dreigt in…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jackmac34, Pixabay
  • Manners. (2017). Investeren in single malt, Geraadpleegd op 22-10-2018, van https://www.manners.nl/investeren-in-single-malt/
  • Noord, J. Van (2018). Schotse whisky investering, Geraadpleegd op 22-10-2018, van https://www.esquire.com/nl/de-thuisdrinker/a18463340/schotse-whisky-investering/
  • Redactie. (2018). About us, Geraadpleegd op 32-10-2018, van https://scotchwhiskyinternational.com/
  • Redactie. (z.d.) Beleggen in whisky, Geraadpleegd op 22-10-2018, van https://www.gall.nl/ontdek/whisky/beleggen-in-whisky/
  • Redactie. (2018). Home, Geraadpleegd op 23-10-2018, van https://www.worldwhiskyindex.com/
Mikebouman (43 artikelen)
Gepubliceerd: 25-10-2018
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.