Jongeren en geld beleggen

Heb je je geld een tijdje niet nodig? En kun je wel wat extra geld gebruiken? Dan is beleggen misschien wel wat voor jou. Wat is beleggen nou precies?

Beleggen

Je kunt alleen beleggen als je je geld een langere tijd niet nodig hebt, omdat je dit niet zomaar weer kan opnemen. Je leent dan je geld uit aan een bedrijf. Het bedrijf doet daarmee investeringen. Vervolgens hoop je dat het bedrijf winst maken, het bedrijf deelt die winst met je. Als het bedrijf een tijdje niet goed doet. Dan loop jij ook risico dat je geld minder waard wordt. Je kunt dus ook geld verliezen. Als je wilt beleggen, moet je wel wat verstand hebben van de economie.

Aandelen

Een aandeel is een stukje van een bedrijf. Als je een aandeel hebt, heb je recht op een deel van de winst. Je noemt een aandeel ook wel een effect. Om te kunnen beleggen moet je een effectenrekening openen bij de bank, speciaal om aandelen te kunnen kopen en om je winst te ontvang. Het geld dat wordt uitbetaald noem je dividend. De prijs van een aandeel noem je een koers. Koersen kunnen in korte tijd veel stijgen en dalen. Wil je veel geld verdienen, dan moet je het verkopen als het meer waard is geworden. Voor beleggen moet je wel heel actief zijn.

Risico's

Beleggen is onzeker. Aandelen kunnen ook minder waard worden. Je lijdt dan koersverlies. Voor elk aandeel wat je koopt moet je ook transactiekosten betalen. Als je actief bent met beleggen kun je er veel geld mee verdienen.

Beleggingsfonds

Als je een beginnende belegger bent, kun je het beste starten met het lid worden van een beleggingsfonds. Je hoeft dan niet zelf aandelen te kopen en de koers in de gaten te houd, dat doen deskundigen voor jou. Bij een beleggingsfonds is het risico van verlies ook kleiner. Een beleggingsfonds koopt ook obligaties. Een obligatie is een lening die een bedrijf of de Nederlandse staat via een beleggingsfonds bij jou afsluit. Bij een obligatie krijg je rente voor de lening. De rente is ongeveer 5%. Er zijn speciale beleggingsfondsen voor jongeren, zoals het Robeco Young Dynamic Fund. Ze kopen aandelen van bedrijven zoals Adidas, Nintendo, Coca-Cola, McDonald's of Nokia. De postbank heeft ook een speciaal beleggingsfonds voor jongeren: Postbank Easy Blue Beleggers fonds. Je kunt er veel meer dan alleen beleggen: je krijg een gratis magazine, je kunt aandeelhoudersvergaderingen bijwonen, bedrijven bezoeken of de beurs bezoeken.

Hoe begin je met beleggen?

Bij de Postbank kun je meedoen vanaf 25. Je maakt met een overschrijvingskaart geld over naar Easy Blue Beleggersfonds. Voor het Robeco moet je inleg minimaal 50 zijn. Je zult dan ook effectenrekening bij de bank moet openen. Als een beleggingsfonds winst maakt, betalen ze jou of ze gebruiken de winst om nieuwe aandelen te kopen en dan is jouw inleg meer waard geworden. Je kunt ook meedoen als je niks weet van beleggen. Het is wel leuk om te weten hoe het met de koersen gaat. Je kunt het volgen op de website van de betrokken bank. Elke bank heeft ook een speciale koerslijn. Je kunt ook kijken NOS Teletekst pagina 525 of de beurspagina's van de krant.
© 2012 - 2024 Emilytje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom beleggen via beleggingsfondsen?Steeds meer mensen kiezen bij het beleggen voor beleggingsfondsen. Het beleggen via beleggingsfondsen biedt namelijk voo…
Voordeel van een beleggingsfondsVoordeel van een beleggingsfondsBeleggen in een beleggingsfonds kan zeer voordelig zijn. Wat is het grote voordeel van beleggen in een beleggingsfonds e…
Beleggen met risicospreidingBeleggen met risicospreidingVoor veel beleggers is het interessant om voor een beleggingsfonds te kiezen, omdat er zo een betere risicospreiding ger…
Veel geld verdienen - Beleggen in aandelenVeel geld verdienen - Beleggen in aandelenAls je op korte termijn veel geld wil verdienen dan is het wellicht een idee om je geld te gaan beleggen in aandelen. Ee…
Emilytje (133 artikelen)
Gepubliceerd: 31-05-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.