Koop laag, verkoop hoog op de effectenbeurs

Koop laag, verkoop hoog op de effectenbeurs Koop laag en verkoop hoog op de effectenbeurs (follow the money), koop aandelen op een slechte beursdag, op een black monday zoals op 24 augustus 2015 of bij de crash als gevolg van corona in 2020. Het klinkt zo logisch als u gaat beleggen en winst wilt maken. En het is ook waar: wie aandelen laag koopt en hoog verkoopt maakt een mooie winst op de effectenbeurs, maar waar moet u zoal op letten? Niemand weet wanneer koersen op de beurs hoog dan wel laag staan, was dat maar zo. Over goedkoop kopen en duur verkopen van aandelen op de beurs dus. Maar hoe weet u of aandelen in 2021 of 2022 goedkoop zijn of juist duur?

Warren Buffett ging u voor

De oude meester Warren Buffet heeft veel succes met zijn beleggingen en één van zijn tips is dat u aandelen tegen een lage koers moet kopen en tegen een hoge beurskoers verkopen. Het is een beetje als een uitspraak van Johan Cruijff, nog een oude meester maar dan op het voetbalveld. Iedereen weet dat het waar is, maar hoe die wijsheid in de praktijk te brengen? Succesvol zijn op de effectenbeurs willen we immers allemaal wel zijn.

Aandelen goedkoop? Staat de beurskoers laag genoeg om aandelen te kopen?

Wie vaker belegt en de beurs volgt, kent de toppen en dalen van bepaalde aandelen en indices. Regelmatig lijkt het dan alsof een koers nog nooit zo laag of juist zo hoog is geweest als nu, totdat een paar maanden later in een terugblik blijkt dat het toch nog lager kon of toch nog hoger. Hoe hiermee om te gaan?

Hoe doet een daytrader of swingtrader dat?

De daghandelaar of de swingtrader ondervangt de onzekerheden in de koersontwikkeling door erg dicht op de bal te gaan zitten. Een daytrader of swingtrader is niet echt in het koersniveau geïnteresseerd maar in de ontwikkeling van de koers. Zij proberen met kleine koersveranderingen grote winsten te maken en passen zo nodig snel hun posities aan. De daytrader zorgt bovendien er nog eens voor dat hij dezelfde dag van zijn handel af is en de volgende dag weer met een schone lei kan beginnen. De swingtrader neemt wat meer de tijd, maar erg lang zal hij zijn posities op de beurs niet aanhouden. Beide beleggers hebben gemeenschappelijk dat ze het advies van Warren Buffett uitvoeren en daarbij regelmatig aanpassen wat hoog dan wel laag is. Voor de geoefende en professionele belegger is dit een goede aanpak, maar vele anderen zullen met deze vorm van beleggen veel moeite hebben. Bovendien zijn de risico's relatief groot en heeft niet iedereen een offensief beleggersprofiel dat hier bij hoort.

De koers-winstverhouding van aandelen: zijn aandelen echt goedkoop?

Om te bepalen welke aandelen relatief goedkoop of juist duur zijn gebruiken we vaak een hulpmiddel: we berekenen de koers-winstverhouding. Die wordt weergegeven met de ratio K/W. In de teller staat de koers van het aandeel en in de noemer de winst per aandeel van het bedrijf waarin u belegt. Voor het verleden gebruikt u de gerealiseerde winst, voor de toekomst werkt u met de winstverwachting. Een hoge koerswinstverhouding betekent dat een aandeel relatief duur is, een lage dat een aandeel relatief goedkoop is. Een koers-winstverhouding van 25 is vergelijkbaar met 4% rendement. Als u op een spaardeposito 4% rente kunt krijgen is een K/W van 25 dus erg hoog, omdat de kans dan u 4% krijgt uitgekeerd wel erg klein is. Gemiddeld genomen wordt een K/W van 10 als laag en een K/W hoger dan 20 als hoog gezien. Maar let op, dit zijn gemiddelden. Er zijn sectoren in de economie waar grote winsten worden verwacht, de groeiaandelen, en die een grote K/W rechtvaardigen maar ook sectoren waar de groei uit is en een veel lagere koers-winstverhouding gerechtvaardigd is, de waarde aandelen. Niet alleen het cijfer is dus belangrijk maar ook de kwaliteit van de winst, het rendement op alternatieve beleggingen of sparen, en de groeimogelijkheden van het bedrijf waarin u belegt. Vele beurshandelaren werken ook niet graag met één cijfer, maar zullen de K/W voor een aantal jaren berekenen en kijken naar het voortschrijdende gemiddelde. Daar staat tegenover dat voor u de winst van morgen belangrijker is dan de winst van vandaag. Een variant is nog de PEG ratio waarbij de koerswinstverhouding wordt gedeeld door de groei. Weet u dan zeker dat u met een relatief lage K/W ratio of PEG ratio goed zit? Neen, helaas.

Het dividendrendement als maatstaf voor een lage koers?

Een andere maatstaf kan het dividendrendement zijn. Dat is gelijk aan het dividend van een aandeel gedeeld door de koers van het aandeel. Is dit rendement laag, dan kunt u zich afvragen of de koers niet te hoog is en het rendement wel opweegt tegen een andere belegging. Maar een hoog rendement kan ook een slecht teken zijn. Het bedrijf kan bijvoorbeeld een hoog dividend uitkeren om beleggers aan zich te binden: wel of geen hoog dividendrendement nastreven? Bovendien zijn nogal wat beleggers niet zozeer geïnteresseerd in het dividendrendement, maar in de koersontwikkeling en de potentie van een aandeel.

Conclusie hoe bepaal ik wat een lage koers is op de beurs?

Wat een lage koers is, is niet of nauwelijks aan te geven en als het al kan is dat een momentopname. Het adagium dat u het beste goedkoop koopt en dan weer duur verkoopt is waar, maar zekerheden voor de juiste timing zijn er niet. Uw beleggingen goed volgen en zorgen voor voldoende bescherming via bijvoorbeeld opties zal toch altijd verstandig blijven. Een ervaren belegger weet dat ook.

Lees verder

© 2014 - 2025 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Passief beleggen in trackers (periodiek beleggen)Passief beleggen in trackers (periodiek beleggen)Passief beleggen kan veel beter bij u passen dan actief beleggen. Passief beleggen doet u met beleggen in indexfondsen e…
Naakt short gaan op de effectenbeurs - short sellingNaakt short gaan op de effectenbeurs - short sellingNaakt short gaan op de volatiele effectenbeurs bestaat al heel lang en is een manier om veel geld te verdienen. De specu…
Beleggen in optiesBeleggen in optiesMet de huidige rentestanden op een spaarrekening loont het niet meer om te sparen. De rente is minder dan de inflatie. D…
Beleggingsvormen: aandelenBeleggingsvormen: aandelenEr zijn veschillende beleggingsvormen. Eén vorm van beleggen is beleggen in aandelen. Een aandeel is een eigendomsbewijs…

ASN doelbeleggen: beleggen en sparenASN doelbeleggen: beleggen en sparenASN bank doelbeleggen maakt een slimme combinatie van sparen en beleggen mogelijk waardoor u een hoger rendement kunt be…
Bestensorder in het orderboek: bestens of limiet orderBestensorder in het orderboek: bestens of limiet orderU wilt per se een bepaald aandeel kopen en plaatst een bestensorder, is dat wel verstandig? Is een order met limiet, de…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 14-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.