Redenen om aandelen te verkopen: 4 verkoopargumenten

Redenen om aandelen te verkopen: 4 verkoopargumenten U investeert uw geld in aandelen. Kopen is geen probleem, maar wanneer kunt u uw aandelen het beste verkopen. Het moment dat u op winst staat kan een goede reden zijn om te verkopen, maar ook een forse daling op de beurzen kan dat zijn. Wie serieus belegt, maakt een beleggingsplan met daarin doelen, verkoopargumenten en een tijdshorizon. Dat beleggingsplan helpt u om het ultieme verkoopmoment van aandelen te bepalen. Er kunnen goede redenen zijn om tussentijds te verkopen, maar als u uw aandelenpakket met de juiste beleggingsinstrumenten beschermt, is ook dat misschien niet nodig.

Wanneer uw aandelen verkopen?


Maak een beleggingsplan

Wie zijn geld investeert in aandelen, doet er goed aan om een beleggingsplan te maken waarin doelen, verkoopargumenten en tijdshorizon staan. Misschien wilt u wel beleggen voor uw pensioen en hebt u een tijdshorizon van 20 jaar of meer. Misschien zet u uw geld opzij voor een verbouwing volgend jaar. Dan kunt u uw geld in aandelen steken, maar is het de vraag of dat wel zo verstandig is. Beleggen op de beurs is vaak iets voor de lange adem. Wie die lange adem heeft, maakt zich niet veel zorgen om dalende koersen, want koersen kunnen ook weer stijgen. Een goed voorbeeld is de daling van de koersen voorjaar 2020 (uitbraak corona), wie toen heeft verkocht, heeft de flinke koersstijgingen bij sommige aandelen daarna gemist. Plotseling dalende koersen zijn vaak geen goede reden om te verkopen, tenzij er duidelijk iets mis is met het bedrijf waarin u investeert. In andere gevallen geeft vooral uw beleggingsplan aan wanneer verkoop aan de orde is.

Verkoopargument 1: u wilt aandelen verkopen omdat de koers van een aandeel fors is gestegen

Belegt u voor de lange termijn, dan verkoopt u niet zomaar tussentijds. Is de koers-winstverhouding van het aandeel wel erg hoog geworden ten opzichte van vergelijkbare bedrijven in de sector, dan kan het toch gaan kriebelen. Is het aandeel overgewaardeerd, dan speelt uw tijdshorizon weer een grote rol. Hebt u het geld op korte termijn nodig, wilt u cashen of investeren in een ander aandeel met veel potentie, dan kan verkoop aan de orde zijn. Daarbij kunt u ervoor kiezen om de betreffende aandelen in één keer te verkopen en om te wisselen in andere aandelen. U hoeft niet alles in één keer te verkopen, u kunt de verkoop spreiden. U verkoopt bijvoorbeeld 20%, bekijkt de situatie en besluit dan of u de komende tijd meer zult verkopen.

Verkoopargument 2: het aandeel voldoet niet aan de wensen

Stel u wilt graag duurzaam beleggen en het bedrijf waarin u hebt geïnvesteerd doet dat onvoldoende, dan kan verkoop aan de orde zijn. Of als u tot doel hebt dat het aandeel jaarlijks een hoog rendement maakt en dat gebeurt niet. Dan kan het slim zijn om te verkopen. Vervolgens kiest u voor een aandeel waarvan u verwacht dat het wel aan uw wensen en doelen zal voldoen.

Verkoopargument 3: u hebt het geld nodig

Hebt u uw geld op korte termijn nodig, dan moet u wel verkopen. Het beste voorkomt u dat soort situaties, maar soms is het niet anders. Meestal ziet u lang van te voren al het moment naderen dat het geld nodig zal zijn, als het goed vele maanden vooraf. Probeer dan ook vele maanden vooraf uw strategie te bepalen, zodat u niet verplicht wordt om tegen lage koersen te verkopen. Een goed beleggingsplan en verkoopplan helpen u hierbij.

Verkoopargument 4: u wilt een betere spreiding in uw portefeuille aanbrengen

Sommige aandelen presteren veel beter dan andere en zo kan het gebeuren dat u op enig moment een groot deel van uw vermogen in dezelfde sector hebt belegd. Dat is mooi als er veel winst wordt gemaakt, maar het betekent ook dat u dan een groot risico neemt. Spreiden van aandelen is vaak zeer verstandig, sectorrotaties zijn regelmatig aan de orde op de beurs. Wilt u uw portefeuille herschikken, verkoop dan wat, breng uw portefeuille weer in balans en verminder het beleggersrisico.

Opgelet, ook bij goede resultaten van een bedrijf kan de koers omlaag gaan

Dalende koersen zijn meestal geen goede reden om uit te stappen, eigenlijk bent u dan al te laat. Sterker nog, beleggers kijken vele maanden vooruit en boeken de verwachte resultaten van een bedrijf al in. De koers kan stijgen tot het moment dat de goede resultaten bekend worden gemaakt en vervolgens (tijdelijk) dalen. Buy the Rumor, Sell the News, verkoop dus niet tijdens een daling maar tijdens de stijging van de koers. Gaat het om een goed bedrijf, dan hoeft een daling ook geen belangrijke zaak te zijn, omdat deze daling weer snel kan worden gevolgd door een koersstijging.

Als u aandelen wilt verkopen, verkoop dan op tijd

Het voor u cruciale verkoopargument bepaalt in veel gevallen ook het verkoopmoment. Toch is het nog niet zo eenvoudig om het beste verkoopmoment te bepalen. Als iedereen gaat verkopen bent u te laat, dan is afwachten tot betere tijden misschien wel een betere strategie. Wat u altijd kunt doen is uw beleggingen goed beschermen en gebruik maken van beleggingsinstrumenten als opties, turbo's en sprinters. Zo kunt u met uw beleggingen in aandelen een periode profiteren van de koersstijgingen, terwijl de beleggingsinstrumenten voor u geld verdienen in de periode dat de koersen dalen. Uiteraard laat u zich voor deze beleggingen altijd goed vooraf informeren. Beleggen is immers nooit zonder risico.

Lees verder

© 2019 - 2024 Beleggen4you, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleggen: BeleggingsfondsBeleggen: BeleggingsfondsBeleggen, steeds actueler. Als je wilt gaan beleggen komt daar wel vanalles bij kijken. Wat dacht je bijvoorbeeld van al…
De reserves van een ondernemingReserves zijn ontvangsten of ingehouden bedragen wat boven de waarde van aandelen zijn, of als de activa een te hoge waa…
Beleggen in vastgoed: risico's en rendementBeleggen in vastgoed: risico's en rendementOnroerend goed heeft vaak nogal een saai imago. Niet veel beleggers hebben dan ook - behalve dan eventueel hun eigen hui…
Beleggen in cvs een prima optieBeleggen in cvs een prima optieBeleggen in een cv kan een prima optie zijn in plaats van te beleggen in aandelen of obligaties. Je investeert in een cv…

Beleggen in ETF-trackers of beleggingsfondsen?Beleggen in ETF-trackers of beleggingsfondsen?Veel mensen die beginnen met beleggen weten niet zo goed waar ze moeten beginnen. Anno 2019 zijn er zoveel beleggingspro…
Beleggen in waardeaandelen of groeiaandelen?Beleggen in waardeaandelen of groeiaandelen?Aandelen kunt u indelen in waardeaandelen en groeiaandelen. De keuze in aandelen geeft aan of u kiest voor beleggen in w…
Bronnen en referenties
Beleggen4you (9 artikelen)
Laatste update: 10-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.