Beleggen; wat is een call optie?

Beleggen; wat is een call optie? Een call optie is een recht om tegen een vooraf vastgestelde prijs te kopen. Degene die dit recht verkoopt geeft dus aan iemand anders dit recht en neemt zelf een plicht om te verkopen op zich. Beleggers kunnen door middel van call opties hun risico's vergroten of juist verkleinen.

Hoe werkt een optiecontract?

Opties zijn mogelijk op zaken als obligaties, grondstoffen en bijvoorbeeld de AEX index, maar het meest voorkomend is de aandelenoptie. Dit is dan ook de variant die in dit artikel behandeld zal worden. Optiecontracten hebben altijd betrekking op 100 aandelen.

Wat zijn de voor- en nadelen van het kopen van een call optie?

Bij het kopen van een call optie moet een optiepremie betaald worden. In ruil hiervoor krijgt de koper het recht om tegen een vooraf vastgestelde prijs aandelen te kopen. De koper van de optie zal zijn hele inleg zien verdampen als de optie zonder waarde eindigt.

Een voorbeeld:

Dhr. A koopt 1 call optie aandelen Shell met een uitoefenprijs van 25 euro. Dit betekend dat A aan het einde van de looptijd van de optie, 100 aandelen mag kopen tegen een prijs van 25 euro per stuk. De optiepremie bedraagt 2 euro.
Hoeveel winst of verlies maakt Dhr. A?

Er zijn 2 mogelijkheden
1. Het aandeel Shell noteert op de einddatum onder de 25 euro. Dhr. A kan aandelen Shell kopen voor 25 euro maar zal dit niet doen omdat hij ze op de beurs voor een lagere prijs kan kopen. Zijn optie is dus waardeloos en hij verliest zijn optiepremie van 200 euro (2 euro per aandeel).

2. Het gaat goed met het aandeel Shell en de koers is op de einddatum gestegen tot 30 euro. Dhr. A besluit daarom zijn optie uit te oefenen en 100 aandelen Shell te kopen voor 2500 euro. De marktwaarde is op dat moment 3000 euro. Dhr. A heeft 200 euro voor zijn optie betaald en koopt nu voor 2500 euro de aandelen Shell. Zijn totale kosten zijn nu dus 2700 euro. Hiervoor heeft hij 100 aandelen Shell in bezit gekregen waardoor zijn winst maar liefst 300 euro bedraagt.

Wat zijn de voor- en nadelen van het verkopen van een call optie?

Dhr. A uit ons vorige voorbeeld heeft natuurlijk zijn call optie van iemand gekocht. Laten we deze persoon Dhr. B noemen. Dhr. B verkoopt een call optie en ontvangt dus de optiepremie. Hij krijgt dus onmiddellijk 200 euro op zijn rekening bijgeschreven.Als de koers van het aandeel Shell niet stijgt boven de 25 euro zal de optie niet uitgeoefend worden en zal Dhr. B de hele optiepremie als winst kunnen houden.

Stijgt de koers van het aandeel Shell echter naar 30 euro zoals in het vorige voorbeeld, dan zal Dhr. B 100 aandelen moeten leveren tegen een prijs van 25 euro per stuk. Hij heeft ook de optiepremie van 2 euro per aandeel ontvangen, waardoor hij in totaal 27 euro per aandeel heeft ontvangen. Hij zal hiervoor echter 100 aandelen ter waarde van 30 euro per stuk moeten leveren waardoor zijn verlies uitkomt op 300 euro.

Een optie verkopen op aandelen die men niet in bezit heeft kan erg gevaarlijk zijn. Er is immers geen grens aan het maximale verlies. Was de koers van het aandeel Shell bijvoorbeeld gestegen naar 45 euro, dan had Dhr. B alsnog moeten leveren tegen een prijs van 25 euro per aandeel. Hij ontvangt dan 2500 euro voor de aandelen plus een optiepremie van 200 euro, maar moet voor 4500 euro aandelen leveren. Dit levert een verlies op van 1800 euro.

Risico's

De handel in opties kan zeer riskant zijn en is niet geschikt voor beginnende beleggers. Opties zijn complexe financiële producten en zijn alleen aan te raden aan beleggers met ruim voldoende ervaring. Bij het kopen van een call optie is het maximale verlies beperkt tot de optiepremie maar bij het verkopen van een call optie kunnen de verliezen in theorie oneindig hoog worden.
© 2014 - 2024 J1989, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleggen in optiesBeleggen in optiesMet de huidige rentestanden op een spaarrekening loont het niet meer om te sparen. De rente is minder dan de inflatie. D…
Dekkingsverplichting optimaal benuttenDekkingsverplichting optimaal benuttenVoor het schrijven van opties wordt door de banken een dekkingsverplichting gevraagd. Hoeveel dit is kunt u met de marge…
In aandelen beleggen beschermd met een straddleWat ik jullie hier wil uitleggen is het minimaliseren van het verlies op je aandelen (portefeuille) door je winst te max…
Spreads in optiesSpreads in optiesEen spread is het tegelijkertijd kopen van een optie en verkopen van een andere optie op dezelfde aandeel, met verschill…

Beleggen; wat is een putoptie?Beleggen; wat is een putoptie?Een putoptie geeft het recht om aandelen tegen een vooraf vastgestelde prijs te verkopen. Degene die een putoptie koopt…
Crowdfunding, hoe werkt het?Crowdfunding is in het kort gezegd, het financieren van ondernemingen of projecten zonder banken, maar door particuliere…
J1989 (24 artikelen)
Gepubliceerd: 29-03-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.