Spreads in opties

Spreads in opties Een spread is het tegelijkertijd kopen van een optie en verkopen van een andere optie op dezelfde aandeel, met verschillende afloopmaanden en/of uitoefenprijzen. Spreads worden veelal toegepast, wanneer men verwacht dat de koersbeweging beperkt blijft.

Soorten spreads

Er zijn 3 soorten:
  1. spreads opgebouwd uit opties met verschillende uitoefenprijzen, de zogenaamde price spreads of verticale spreads.
  2. spreads opgebouwd uit opties met verschillende afloopmaanden, de zogenaamde time spreads of horizontale spreads.
  3. spreads opgebouwd uit opties met zowel verschillende uitoefenprijzen als verschillende afloopmaanden, de zogenoemde time-price spreads of diagonale spreads.

Voorbeelden

Price spread

Ad.1. Koop een 30-35 price spread op een aandeel door een call 30 te kopen voor een premie van 3,- en een call 35 te verkopen voor een premie van 1,-. Per saldo betaalt u hiervoor dus 2,-. Wat zijn nu de mogelijkheden:
  • de koers van het aandeel eindigt op de afloopdatum boven de uitoefenprijs van de geschreven call van 35. Beide opties zijn dus nu ITM (in the money) en u verdient het verschil in de uitoefenprijzen minus de investering, zijnde 5,- minus 2,- = 3,-.
  • de koers van het aandeel eindigt op de afloopdatum onder de uitoefenprijs van de gekochte call van 30. Beide opties zijn dus nu OTM (out of the money) en lopen waardeloos af. U verliest de hele investering.
  • de koers van het aandeel eindigt op de afloopdatum tussen de uitoefenprijzen van beide opties. U verdient/verliest nu het verschil tussen de uitoefenprijs van de gekochte call en de aandelenkoers minus de investering van 2,-.
Deze spread is gericht op een (lichte) stijging. Evenzo is met puts het tegenovergestelde in te nemen, wanneer een daling wordt verwacht. In het eerste geval (calls) spreekt men ook van een bull spread, in het tweede geval (puts) van een bear spread.

Time Spread

Ad.2. Het kopen van een call oktober 50 voor 5,50 en tegelijkertijd verkopen van een call mei 50 voor 4,-. Om deze positie in te nemen is een investering nodig van 150,-.
  • Stel dat de koers op 47,50 staat en daar blijft hangen, dan incasseert u op de afloopdatum de premie van de mei-serie en die van oktober is afgenomen in waarde, omdat de afloopdatum nadert. Toch heeft deze nog steeds waarde. Stel dat die waarde op afloopdatum van de mei-serie nog 3,50 is en de opties wordt verkocht, dan is de winst 350,- minus 150,- = 200,-.
  • Als de koers (flink) daalt loopt weliswaar de mei-call waardeloos af, maar zal waarschijnlijk de overgebleven premie van de oktober-call onvoldoende zijn om de investering te dekken. U kunt natuurlijk altijd nog de call aanhouden, als u weer een stijging verwacht.
  • Bij een (flinke) stijging zullen echter de premies van de aandelen steeds meer gelijkgericht zijn., zodat er weinig van de winst overblijft. Bij een koers van 60 op de afloopdatum is de mei-call precies 10,- waarde en die van oktober bijv. ongeveer 12,-. In dit geval is er niet meer dan 50,- over.

Time-price spread

Ad.3. Het tegelijkertijd kopen van een call januari 170 voor 10,- en verkopen van een call oktober 180 voor 5,-. U investeert dan 5,- per contract. Stel dat de koers 170 is. Het doel is uiteindelijk de call januari 170 te verwerven voor een premie van 5,- Dit gebeurt als de call 180 op afloopdatum waardeloos afloopt, dus de koers lager is dan 180. Het maximaal verlies in deze constructie is 300,- en de maximale winst 700,-.
© 2007 - 2024 Senger, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
OptiestrategieënOptiestrategieënWe zullen de meest bekende strategieën met u langs lopen, te weten de straddle, strangle, price spread, time spread en d…
Ratio spreads met optiesRatio spreads met optiesDe ratio spread is een verhouding tussen het aantal opties long en het aantal opties short in een spread (link) die ande…
Is Heinz Sandwich Spread gezond?Is Heinz Sandwich Spread gezond?Gezond eten is belangrijk voor de gezondheid. Een zeer goede trend aangezien er veel obesitas heerst in de huidige maats…

Termijncontracten en alternatievenTermijncontracten en alternatievenWat zijn termijncontracten? Een termijncontract wordt dikwijls gekozen als bescherming tegen een mogelijk nadelige prijs…
Succesvol beleggenSuccesvol beleggenNiet alleen door eigen ervaring, maar ook door veel te lezen over topbeleggers ben ik gekomen tot mijn gouden regels als…
Senger (41 artikelen)
Gepubliceerd: 09-06-2007
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.