Hoe werkt een obligatie?

Hoe werkt een obligatie? Beleggers hebben keuze uit een groot aantal verschillende beleggingsinstrumenten. Eén hiervan is de obligatie. Obligaties zijn schuldbewijzen van bedrijven of overheidsinstellingen. Hoewel het rendement over het algemeen hoger is dan op een spaarrekening, zijn er ook risico's bij het beleggen in obligaties.

Wat is een obligatie?

Als een bedrijf of een overheidsinstelling geld nodig heeft wordt er vaak gekozen voor het uitgeven van obligaties. Dit zijn schuldbewijzen die de houder recht geven op een rentevergoeding. Deze rentevergoeding wordt vaak jaarlijks, maar in sommige gevallen ook elke drie maanden betaald.

Hoeveel rendement levert een obligatie?

Het rendement van een obligatie is afhankelijk van twee factoren. Ten eerste is er de hoogte van de zogeheten 'coupon', het percentage van de nominale waarde van de obligatie dat uitgekeerd wordt in de vorm van rente. Een bedrijf dat obligaties uitgeeft met een nominale waarde van 1000 euro per stuk en een rente van 6% zal per obligatie 60 euro aan rente uitbetalen. De koers waarop een obligatie gekocht kan worden is de tweede factor die van invloed is op het rendement. Als men de zelfde obligatie als in het bovenstaande voorbeeld koopt tegen een prijs van 970 euro in plaats van 1000 euro, stijgt het rendement naar 6.2%

De looptijd

Aan het einde van de looptijd ontvangt iedereen die een obligatie in bezit heeft het nominale bedrag. Dit is gunstig voor mensen die de obligatie hebben gekocht tegen een prijs onder de nominale waarde en ongunstig voor beleggers die op een koers van boven de 100% hebben gekocht. Looptijden van obligaties kunnen verschillen van enkele maanden tot tientallen jaren. Er zijn zelfs obligaties waarbij nooit afgelost hoeft te worden. Deze obligaties worden dan ook wel eeuwigdurende obligaties genoemd.

Risico's

Er zijn twee risico's waar men rekening mee moet houden bij het beleggen in obligaties:

Het risico van wanbetaling

Als het bedrijf of de overheidsinstelling dat de obligatie heeft uitgegeven niet meer kan voldoen aan haar verplichtingen loopt de investeerder het risico zijn inleg kwijt te raken. Omdat de risico's bij bedrijven hoger zijn dan bij de overheid, bieden bedrijven vaak hogere rentes.

Het risico van koersdaling

Hoewel obligaties aan het einde van de looptijd altijd de nominale waarde uitkeren kan de waarde van een obligatie tussentijds dalen of stijgen. Hogere rentestanden zorgen voor lagere waardes van obligaties omdat de vraag daalt op het moment dat mensen ook zonder risico te lopen rendement kunnen maken (bijvoorbeeld op een spaarrekening).

Bijzondere obligaties

Naast de gewone obligaties zijn er ook een aantal andere soorten. Zo zijn er bijvoorbeeld obligaties die omgeruild kunnen worden voor aandelen, de zogeheten converteerbare obligaties en obligaties die een rentevergoeding betalen die afhankelijk is van de hoogte van de inflatie.

Voor wie zijn obligaties geschikt?

Obligaties zijn met name geschikt voor mensen die graag zekerheid willen over het rendement van hun investeringen. De rentevergoeding is elke periode weer even hoog waardoor obligaties uitstekend gebruikt kunnen worden als aanvulling op het inkomen. De risico's van obligaties kunnen enorm verschillen en zijn voornamelijk afhankelijk van de uitgever van de obligatie. Obligaties die gegarandeerd worden door betrouwbare partijen zoals de Nederlandse overheid hebben een laag risico maar als gevolg hiervan ook een lage rente. Bij het kopen van bedrijfsobligaties is het belangrijk goed te kijken naar de financiële gezondheid van het bedrijf. Een faillissement betekend namelijk over het algemeen dat obligatiehouders (een deel van) hun inleg verliezen
© 2014 - 2024 J1989, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Is beleggen in obligaties veilig?Wanneer er veel onrust op de aandelenmarkt heerst, zullen de meeste mensen niets met beleggen te maken willen hebben van…
Beleggen: ObligatiesBeleggen: ObligatiesObligaties, een veel voorkomend woord in de beleggingswereld. Maar wat is een obligatie eigenlijk, en wat kan je met een…
Beleggingen – beleggen in obligatiesBeleggingen – beleggen in obligatiesBeleggen kan op veel verschillende manieren. Veel mensen beleggen in beleggingsfondsen, omdat die doorgaans door deskund…

Crowdfunding, hoe werkt het?Crowdfunding is in het kort gezegd, het financieren van ondernemingen of projecten zonder banken, maar door particuliere…
Aandelen PharmingAandelen PharmingTwijfelt u over de aankoop van aandelen Pharming? Door u verder te verdiepen in de onderneming Pharming, komt u beter be…
J1989 (24 artikelen)
Gepubliceerd: 28-03-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.