Dividenduitkering: meer dan alleen maar extra inkomen

Dividenduitkering: meer dan alleen maar extra inkomen Door middel van dividenduitkering wordt eenmaal per jaar de betrokkenheid en het vertrouwen van de aandeelhouders beloond. Ze krijgen een aandeel in de winst. Tot vreugde van de beleggers kunnen de uitgekeerde bedragen soms aanzienlijk zijn. Maar uitgekeerd dividend is meer dan alleen extra inkomen voor aandeelhouders.

Dividenduitkering: oogsttijd in het voorjaar

In tijden van financiële crisis en historisch lage rente, werkt dividend als rots in de branding. Wie zijn geld verdeelt over een aantal solide dividendsterke aandelen, kan ervan uitgaan dat hij regelmatig goed beloond wordt. Gemiddeld keren ondernemingen eenmaal per jaar zo’n 40% van hun winst uit, en wel in het voorjaar. Dan is het dividendseizoen. De hoogte van het dividend wordt voorgesteld door de Raad van Bestuur en Raad van Commissarissen en op de jaarlijkse algemene vergadering van aandeelhouders goedgekeurd. De uitbetaling volgt doorgaans de eerstvolgende werkdag.

Wat men onder dividenduitkering verstaat

Dividenduitkering wordt vaak als een extra “broodwinning” voor aandeelhouders betiteld. Maar als we naar de getalswaarde ervan kijken, kunnen we dividend vaak eerder als een feestmaal bestempelen. Want de bijdrage van dividend aan het totale beleggingsresultaat maakt tegenwoordig al meer dan een derde deel daarvan uit. En dat aandeel neemt alleen nog maar toe. Die stijging is onder meer toe te schrijven aan de financiële draagkracht van enkele succesvolle aan de beurs genoteerde ondernemingen.

Dividend uitbetalen, maar niet ten koste van alles

Ondanks alle indrukwekkende cijfers moeten beleggers bij de selectie van bedrijven, altijd letten op de continuïteit van de dividenduitkeringen. Want dividend vormt tegelijk ook een buffer tegen mogelijke koersverliezen. Als die continuïteit stagneert en de koers inzakt, ontbreekt het broodnodige evenwicht. Een bedrijf moet zich dividenduitkering dus wel kunnen veroorloven. Het is verkeerd als daarmee sterkte wordt gesuggereerd terwijl er per aandeel meer wordt uitgekeerd dan er netto mee verdiend wordt. Beleggers zijn er niet mee gebaat als dividenduitkeringen gebeuren ten koste van de continuïteit van een bedrijf.

Hoog dividend is niet per definitie gunstig

Een lange dividendtraditie kan als gevolg van de crisis zomaar plotseling een einde krijgen en de belegger staat met lege handen. Al met al kan aan de hoogte van een dividenduitkering geen eensluidend waardeoordeel worden verbonden. Een hoog dividend is niet per definitie goed en minder dividend is niet per definitie slecht.

Dividenduitkering met potentie

Maar niet altijd zijn economische problemen de reden waarom bedrijven geen dividend uitbetalen. Een bekend voorbeeld uit het buitenland is Apple. Het concern stond in 1995 aan de rand van de afgrond, en liet dividenduitkering achterwege. Ondertussen echter, is Apple de duurste beursgenoteerde onderneming ter wereld en zit op een vermogen van rond 100 miljard dollar. In 2013 werd voor het eerst weer dividend uitgekeerd.

Dividend gaat van de koers af

Ook in ons land is er een groot aantal bedrijven dat bewust geen dividend uitkeert. Sommige daarvan hebben immers een grote investeringsbehoefte. Maar in veel gevallen wordt een een dividendquote van 50% als wenselijk en haalbaar geacht. En beleggers mogen niet over het hoofd zien dat de marktwaarde van een bedrijf vermindert met het uitgekeerde dividend. Daarom wordt uitgekeerd dividend in mindering gebracht op de koers van het aandeel. Maar in de regel kan na enkele maanden doorgaans weer met een koersstijging worden gerekend. Wie een aandeel direct na de dividenduitkering afstoot, doet zichzelf dus tekort.

Rijk worden met dividendaandelen

Sommige beursanalisten dichten het fenomeen "dividendaandelen" een hoge waarde toe. Daarmee wordt bedoeld dat men zich als belegger het dividend niet laat uitkeren, maar dit telkens herbelegt in nieuwe aandelen. Wie dat consequent een aantal jaren volhoudt, zou zijn aandelenbezit in een tijdsbestek van pakweg 15 jaar al zien verdubbelen. Rijk worden met dividendaandelen gaat volgens die analisten gemakkelijker dan menig belegger vermoedt.

Lees verder

© 2014 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beurs: toelichting beurstermenBeurs: toelichting beurstermenBelangrijke beurstermen zijn onder meer: aandelen, beleggen, beurs, beursindex, beurskosten, beursorder, dividend, grens…
Het beste dividendaandeel selecterenHet beste dividendaandeel selecterenIn 2014 hebben de ondernemingen die staan genoteerd aan de AEX index gemiddeld 2,4 procent aan dividend uitbetaald. In d…
Beleggingsvormen: aandelenBeleggingsvormen: aandelenEr zijn veschillende beleggingsvormen. Eén vorm van beleggen is beleggen in aandelen. Een aandeel is een eigendomsbewijs…
Beleggingen – beleggen in aandelenBeleggingen – beleggen in aandelenBeleggen is een vorm van investeren waarbij winst behaald kan worden, mits de belegging op een juiste manier wordt uitge…
Dollar cost averagingGeen verstand van beleggen maar toch meer rendement willen behalen dan de spaarrente? Dat kan heel gemakkelijk, met doll…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 13-02-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.