Basisregels voor beginnende beleggers

Basisregels voor beginnende beleggers Voor beginnende beleggers geldt een aantal basisregels die hen moeten behoeden voor grote verliezen. Wees achterdochtig bij presentatie van elk nieuw financieel product want financiële adviseurs bij banken moeten hun gestelde omzetdoelen halen. De onafhankelijk financieel adviseur moet ook verkopen, maar als hij zijn werk goed doet, adviseert hij tenminste producten die bij je passen. Koop alleen financiële producten die je zelf begrijpt.

Handel alleen in beleggingsproducten die u zelf begrijpt

Laat u zich bij de beoordeling van een fondsprospectus niet onder de indruk brengen door de veelheid aan feiten, marktanalyses, prognoses van deskundigen, grafieken en afbeeldingen. Ze dienen er alleen voor om een mooi verhaal te presenteren om jou tot een positief oordeel te brengen. Verzamel en onderzoek alle praktische details van een aanbod, check getallen en winstvoorspellingen in investeringsplannen en controleer vooral de uitgangspunten die aan de basis liggen van alle cijfers. Focus daarom op een paar producten of projecten die je begrijpt en volg een geïntegreerde strategie. Niets is erger dan constant heen en weer springen.

Slapend rijk worden aan de beurs is onwaarschijnlijk

Ga er niet van uit dat je aan de beurs slapend rijk wordt, eerder het tegenovergestelde. Wie rijk wil worden moet sparen, of erven of de Lotto winnen. En sparen is dan toch met voorsprong de meest veilige weg die naar rijkdom leidt. Je wordt niet zozeer rijk door wat je eraan verdient, maar meer door wat je niet uitgeeft! En de belangrijkste tip: betaal eerst uw schulden af voordat u aan beleggen begint.

Neem een fondsprospectus nooit al te serieus

De als onafhankelijk en kritisch gepresenteerde analyses van individuele "deskundigen" of bedrijven in een fondsprospectus dient u nooit serieus te nemen, omdat ze in de regel alleen de prospectus napraten en worden betaald door de uitgever van die prospectus.
Berichten in financiële bladen zijn vaak erg oppervlakkig en verwarrend. U moet bedenken dat het bij deze verslagen om belangen-gerelateerde bijdragen gaat. Hoewel de auteurs voorgeven onafhankelijke deskundigen te zijn, verwerken zij vaak alleen informatie die ze hebben ontvangen van de aanbieders van de producten waarover ze schrijven óf, wat erger is, ze zijn in dienst van de onderneming wiens producten ze hier vertegenwoordigen. Pas ook op voor tips van zelfbenoemde deskundigen en financieel adviseurs, ook al zijn het goede bekenden of vrienden, want in de regel blijken ze een flop te zijn.

Rendementen van 10% of meer zijn niet realistisch

Wees realistisch. Rendementen van 10 % of meer bij een risicoloze belegging bestaan niet. Alleen met aandelen en aandelenfondsen kan men rendementen boven de 10 % behalen. Maar dan heeft u wel een significant hoger risico. Gegevens over rendementen in prospectussen zijn pure voorspellingen. In werkelijkheid reiken ze vaak niet verder dan het rendement van obligaties of depositorekeningen. Hanteer bij geprognotiseerde uitkeringen een afslag van tenminste 25, beter 50%, want alle aanbiedingen zijn op basis van optimistische veronderstellingen berekend. En vergelijk dit resultaat vervolgens met een risicovrije geldbelegging.

Beleg in onroerend goed van goede kwaliteit

Dertig jaar ervaring met financiële dienstverlening wijst uit dat beleggen in onroerend goed van goede kwaliteit meer rendement oplevert dan closed-end funds.
Koop onroerend goed op de juiste momenten en op de beste locaties, in regio´s die men als groeiregio's aanmerkt. Dat zijn voornamelijk toplocaties in de Randstad. Vermijd het platteland, selecteer stedelijke locaties. De vraag naar hoogwaardige stedelijke woningen neemt nog steeds toe. En als u investeert in de randen van deze steden, volg dan de metrolijnen.

Beheer uw belegd vermogen als een ondernemer

Laat alle uitgaven en ontvangsten van uw beleggingen via een "zakelijke account" lopen. Beheer uw belegd vermogen als een ondernemer en crëeer jaarlijks een winst- en verliesrekening en een balans.

Afsluitende tips voor beginnende beleggers

Naast de hiervoor genoemde basisregels die u moeten behoeden voor grote verfiezen, nog een aantal afsluitende tips:
  • koop closed-end-funds nooit op krediet;
  • Financier vastgoed zoveel mogelijk met eigen kapitaal en los eventueel krediet snel af. Schulden beperken u; In een noodsituatie wordt u erdoor gewurgd;
  • houd bij uw beleggingsplannen ook rekening met optreden van extreme noodsituaties, zoals ziekte, overlijden en arbeidsongeschiktheid. Kunt u de lasten van financiering in deze situaties nog dragen, of u kunt de gefinancierde objecten in ieder geval zonder verlies van de hand doen?
© 2010 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vrouwen beleggen beter dan mannenVolgens onderzoek van SNS Fundcoach (2012) kunnen vrouwen beter beleggen dan mannen, doordat ze meer winst behalen. Dit…
Beleggen door particulierenBeleggen door particulierenSteeds meer particulieren zijn het afgelopen decennia gaan beleggen. Daarmee hebben zij veel invloed op de beurs, ook al…
Koop en verkoop van Indiase staatsobligatiesKoop en verkoop van Indiase staatsobligatiesMet het kopen en verkopen van Indiase staatsobligaties kan er goed geld worden verdiend. De staatsobligaties van het Azi…

Beleggen in cvs een prima optieBeleggen in cvs een prima optieBeleggen in een cv kan een prima optie zijn in plaats van te beleggen in aandelen of obligaties. Je investeert in een cv…
Hoe een beleggingsobject selecteren?Hoe een beleggingsobject selecteren?Wat met een duur woord Asset Allocation genoemd wordt, zijn feitelijk de selectiecriteria bij samenstelling van een bele…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 12-06-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.