Dollar cost averaging

Geen verstand van beleggen maar toch meer rendement willen behalen dan de spaarrente? Dat kan heel gemakkelijk, met dollar cost averaging.

Wat is dollar cost averaging?

Dollar cost averaging (dca) is een beleggings tactiek waarmee het marktrisico beperkt wordt door het systematisch aankopen van effecten met eenzelfde bedrag over regelmatige tijdstippen gedurende een lange periode. Bijvoorbeeld: je investeert elke maand automatisch € 100,- in General Electric.

Waarom is dollar cost averaging zo belangrijk?

Dca zorgt ervoor dat je emoties omtrent beleggen worden weggenomen. Je investeert namelijk automatisch gedurende een periode telkens voor een X bedrag in een aandeel of fonds, zonder er naar om te kijken.
Ook maakt dca het mogelijk om op bepaalde momenten op een gunstigere koers aan te kopen dan wanneer je de markt ‘slim probeert te timen’.
Terug naar het voorbeeld van General Electric. De koers duikelde tussen 2007 en 2009 van circa $40,- naar circa $10,-. Wat als je je volledige spaargeld precies investeerde in General Electric toen de koers $40,- noteerde? Dan blijf je jaren tegen een flink verlies aanhikken. Door met behulp van dca aankopen over tijd te spreiden, elimineer je het marktrisico en heb je dus geen (of een stuk minder) last van de volatiliteit van de koers en verlies je dus minder.

De kosten bij dollar cost averaging

Kosten eten enorm aan het rendement.Om periodiek te beleggen is het dan ook belangrijk dat je dus niet telkens (bijv. iedere maand) € 10,- kosten betaalt op bijvoorbeeld een investering van € 100,-. Bij ING en SNS Fundcoach betaal je geen (m.u.v. enkele fondsen bij SNS) aan- en verkoopkosten als je belegt in beleggingsfondsen. Bij de Rabobank betaal je 0,2% aankoopkosten. Binckbank is bezig ook een ‘kostenvriendelijke’ manier van periodiek beleggen te introduceren. Naast de grote aanbieders zijn er ook nog kleinere partijen, zoals Meesman of ThinQ. Dit zijn enkele voorbeelden; zoek dus een broker uit waarbij jij je ten eerste prettig voelt en waarbij je geen of nauwelijks transactiekosten betaalt en waarbij de TER zo laag mogelijk is; de kosten moeten echt zo laag mogelijk gehouden worden. Nogmaals: kosten zo laag mogelijk houden! Dit is echt ontzettend belangrijk.

De praktijk

Zoals reeds gezegd houdt dca in dat je over een bepaalde periode, op regelmatig terugkerende tijdstippen voor een X bedrag aan effecten koopt.
Stel jij belegt iedere maand automatisch € 100,- in General Electric. De koers noteert vandaag -omgerend in euro’s - € 10,- , je kan dus 10 aandelen kopen. Over een jaar staat de koers een stuk hoger, namelijk € 50,- , je koopt nu automatisch (maar) 2 aandelen. De clou van het verhaal: je koopt automatisch meer als het aandeel goedkoop is, en automatisch minder als het aandeel aan de dure kant is.

De voor- en nadelen

Voordelen

  • Je hebt geen groot bedrag in één keer nodig, je investeert namelijk steeds kleine bedragen;
  • Goede nachtrust, geen gestress over fluctuerende koersen;
  • Je hebt er geen omkijken naar, het geld rendeert zich vanzelf;
  • Geen grote verliezen want je koopt nooit op de top;
  • Weinig tot geen marktrisico.

Nadelen

  • Je zal nooit een optimaal rendement maken, immers je koopt niet volledig op de bodem maar koopt gespreid over tijd;
  • Duurt lang: je bent niet binnen één trade rijk;
  • Als je dca toepast op een individueel aandel zou je wel eens een loser-aandeel kunnen uitkiezen, waarmee je dus keer op keer een investeringsfout maakt wat uiteindelijk alleen maar verlies oplevert.
© 2014 - 2024 Cudi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Succesvol beleggen zoals Warren BuffettSuccesvol beleggen zoals Warren BuffettWarren Buffett is de absolute top voor beleggers. Hij is de meest succesvolle belegger uit de hedendaagse geschiedenis m…
Beleggen in vastgoed: risico's en rendementBeleggen in vastgoed: risico's en rendementOnroerend goed heeft vaak nogal een saai imago. Niet veel beleggers hebben dan ook - behalve dan eventueel hun eigen hui…
Veel geld verdienen - Beleggen in aandelenVeel geld verdienen - Beleggen in aandelenAls je op korte termijn veel geld wil verdienen dan is het wellicht een idee om je geld te gaan beleggen in aandelen. Ee…

Dividenduitkering: meer dan alleen maar extra inkomenDividenduitkering: meer dan alleen maar extra inkomenDoor middel van dividenduitkering wordt eenmaal per jaar de betrokkenheid en het vertrouwen van de aandeelhouders beloon…
Beleggen in zonnepanelenBeleggen in zonnepanelenHet wordt steeds aantrekkelijker om te beleggen in zonne-panelen. Dat komt omdat er na een periode waarin minder geld be…
Bronnen en referenties
  • http://beginnersinvest.about.com/gi/o.htm?zi=1/XJ&zTi=1&sdn=beginnersinvest&cdn=money&tm=165&f=00&su=p284.13.342.ip_&tt=2&bt=8&bts=8&zu=http%3A//
  • www.joshuakennon.com/the-basics-of-dollar-cost-averaging/
Cudi (3 artikelen)
Gepubliceerd: 30-01-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.