Het beste dividendaandeel selecteren

Het beste dividendaandeel selecteren In 2014 hebben de ondernemingen die staan genoteerd aan de AEX index gemiddeld 2,4 procent aan dividend uitbetaald. In ditzelfde jaar daalde de spaarrente bij de grootbanken stapsgewijs tot 1,1 procent. Begin 2015 staat de spaarrente zelfs onder de 1 procent! Dit maakt een dividendaandeel mogelijk interessant. Een dividend aandeel kunt u selecteren door het gebruik van eenvoudige methoden. Er zijn echter wel een aantal zaken waarmee u rekening moet houden.

Wat is dividend?

Dividend is een uitkering die de onderneming periodiek uitkeert aan haar aandeelhouders, dit gebeurt meestal één keer per jaar. De dividendbetaling is vaak een percentage van de nettowinst. Als de onderneming geen winst maakt wordt er dus ook geen dividend uitgekeerd. Dividend is dus geen gratis geld maar een manier om de aandeelhouder mee te laten delen in de winst. De dividenduitkering wordt ten laste geboekt van het eigen vermogen van de onderneming. De onderneming wordt dus minder waard! Dus als een onderneming één EUR dividend per aandeel uitbetaalt op 1 oktober 2014, dan daalt de koers van het aandeel door deze betaling ook met 1 EUR. Het aandeel noteert vanaf dat moment ex dividend. In de praktijk zal het aandeel niet exact met 1 EUR dalen omdat andere factoren zoals beurssentiment en andere nieuwsberichten over de onderneming ook invloed hebben op de koers van het aandeel.

Soorten dividend

Er zijn verschillende soorten dividend. Het meest voorkomende dividend is stockdividend. De aandeelhouders krijgen het dividend uitbetaald in aandelen. Het voordeel voor de onderneming is dat het geld binnen de onderneming blijft. Het stockdividend gaat ten laste van het eigen vermogen maar wordt toegevoegd aan het geplaatst aandelenkapitaal. Heeft een aandeel bijvoorbeeld een waarde van 10 EUR en de aandeelhouder krijgt 1/20 aandeel uitgekeerd aan stockdividend dan vertegenwoordigt het stockdividend dus een waarde van 0,50 eurocent. Ook bij stockdividend daalt de waarde van het aandeel op de ex dividend datum omdat er door het betalen van stockdividend meer aandelen in omloop komen en dus de totale waarde van de onderneming moet worden verdeeld over meerdere aandelen.

Een andere vorm van dividend is contant dividend. De aandeelhouder ontvangt de dividenduitkering in contanten. Dit geld vloeit dus de onderneming uit en kan niet worden geherinvesteerd door de onderneming. Daarom is deze manier van dividend uitkeren minder populair geworden.

Een derde mogelijkheid is het keuzedividend. De aandeelhouder krijgt van de onderneming de keuze tussen stockdividend en contant dividend.

Een onderneming kan ook nog interim-dividend en of bonusdividend uitkeren. Het interim-dividend is een tussentijdse uitbetaling van dividend die dient als voorschot op de totale jaarlijkse dividendbetaling. Via een stijging of daling van het interim-dividend krijgt de belegger direct een signaal of het voor de onderneming een goed of minder goed jaar is. Het bonusdividend kan de onderneming inzetten als een extra uitkering boven op het normale dividend. Dit komt bijvoorbeeld voor na een succesvolle verkoop van een onderdeel of een succesvolle introductie van een nieuw product.

De hoogte van het dividend

Het gemiddelde dividend van de ondernemingen genoteerd aan de AEX was 2,4 procent in 2014. Er waren in dit jaar echter ook diversen ondernemingen die geen dividend uitbetaalden en andere ondernemingen genoteerd aan diezelfde AEX index betaalden maarliefst meer dan 7 procent aan dividend uit! Niet alle bedrijven keren dus dividend uit. Het is gebruikelijk dat bij de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering de directie van de onderneming een voorstel doet over de hoogte van het dividend. Dit wordt vervolgens voorgelegd aan de aandeelhouders die hierover gaan stemmen. Mochten de aandeelhouders niet akkoord gaan met het voorstel dan dient de directie het voorstel aan te passen. Bedrijven die geen winst maken keren geen dividend uit. Daarnaast kan de directie van ondernemingen die wel winst maken ervoor kiezen om deze winst bijvoorbeeld te gebruiken om haar schulden te verlagen of investeringen te gaan doen. De aandeelhouders kunnen instemmen met geen of minder dividend indien de directie de aandeelhouders ervan weet te overtuigen dat door de winst te herinvesteren het rendement op lange termijn hoger uit zal komen dan wanneer het geld als dividend wordt uitgekeerd.

Het beste dividendaandeel selecteren

Allereerst dient de door u geselecteerde onderneming winst te maken. Want bedrijven die geen winst maken keren geen dividend uit. Hoe meer winst er wordt gemaakt hoe meer er kan worden uitbetaald aan dividend.

U kunt het dividendrendement als volgt berekenen:

Dividend per aandeel
------------------------------- * 100%
Beurswaarde per aandeel

Dus indien de koers van het aandeel Ahold 10 EUR is en dit bedrijf keert 1 EUR uit aan dividend per aandeel dan bedraagt het dividendrendement 1/10 * 100% = 10%. De in het verleden behaalden dividendrendementen zijn openbaar en voor een ieder inzichtelijk. De onderneming maar ook de analisten van de grootbanken geven een verwachting af van de dividenduitkering voor het lopende jaar. Hiermee kunt u met bovenstaande formule en de huidige beurskoers een inschatting maken van het dividendrendement voor het lopende boekjaar.

Het dividendrendement is niet alleen afhankelijk van de nettowinst van de onderneming maar ook van de mate waarin de onderneming de nettowinst deelt met haar aandeelhouders. Dit wordt de pay out ratio genoemd. U kunt de pay out ratio als volgt berekenen:

Uitbetaald dividend per jaar
---------------------------------- * 100%
Netto winst per jaar

Indien een bedrijf dus 100 EUR aan dividend heeft uitbetaald op een netto winst van 1000 EUR dan bedraagt de pay out ratio 100/1000 * 100% = 10%.

Het is raadzaam de historie van het dividendrendement en het dividend pay out ratio te bekijken.

Het risico

Zelfs indien u een onderneming heeft geselecteerd die al jarenlang winst maakt en deze winst ook uitbetaalt in de vorm van dividend is het belangrijk te beseffen dat u belegt in een aandeel. Het tijdschrift beleggers belangen heeft in 2014 Unilever als het beste dividendaandeel uitgeroepen. In de periode van 2005 tot en met 2014 heeft de koers van het aandeel Unilever geschommeld tussen de 15 en 40 EUR! U loopt dus wel degelijk koersrisico zoals bij elk aandeel.

Conclusie

Het gemiddelde dividendrendement van de AEX was in 2014 2,4 procent ten opzicht van een variabele spaarrente van 1,1 procent in dit jaar. Indien u kiest voor een dividendaandeel die u structureel dividend gaat uitbetalen is het de verwachting dat u dit aandeel voor een langere periode in de portfolio gaat houden. Dit betekent dat het vergeleken met een variabele spaarrente scheef loopt. In 2014 was de spaarrente voor een 10 jaar vast deposito ongeveer gelijk aan 2,4 procent. Zoals gezegd is de 2,4 procent een gemiddeld dividendrendement maar zijn er dividendaandelen te vinden die tot wel 7 procent hebben uitbetaald in 2014. Door te kijken naar het dividendrendement in het verleden en de bijbehorende pay out ratio is een goede inschatting te maken of de betreffende onderneming ook in de komende jaren meer dividend gaat uitbetalen dan u op een spaardeposito van 10 jaar ontvangt. Het is belangrijk te beseffen dat koers van een aandeel, ook bij kwalitatieve dividendaandelen, volatiel is en dat u te maken krijgt met koersschommelingen.
© 2015 - 2024 Analist, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Samenhang koerswinst, dividendrendement en Total returnRendementen van aandelen en beleggingsfondsen is een veel besproken onderwerp onder beleggers. Maar wat is nu het versch…
Beleggen, wel of geen hoog dividendrendement nastrevenBeleggen, wel of geen hoog dividendrendement nastrevenGaat u dividendbeleggen op de effectenbeurs? Dividend is extra inkomen en gaat u daarom met beleggen ook een hoog divide…
Beleggen in hoogdividend-ETF's voor een passief inkomenBeleggen in hoogdividend-ETF's voor een passief inkomenDoor te beleggen in ETF's die een hoog dividend uitkeren kun je een passief inkomen genereren. Door het dividend te herb…
VanEck Morningstar Developed Markets Dividend LeadersVanEck Morningstar Developed Markets Dividend LeadersDe VanEck Vectors Morningstar Developed Markets Dividend Leaders UCITS ETF is een ETF die investeert in beursgenoteerde…

Beleggen in opties, waarom en wat zijn de mogelijkhedenBeleggen in opties, waarom en wat zijn de mogelijkhedenMet een optie kan de onderliggende waarde van een desbetreffende optie worden aangekocht of verkocht voor een afgesproke…
Beleggen: inspelen op een verandering van de olieprijsBeleggen: inspelen op een verandering van de olieprijsDe olieprijs wordt wereldwijd bepaald door allerlei markten. De OPEC, een kartel van de voornaamste olieproducerende lan…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • RTL, http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/rente-rabo-internetsparen-keldert-naar-11-procent, bezocht op 06-06-2015
  • Beleggers Belangen, http://www.beleggersbelangen.nl/opinie/artikel/33651/de-10-beste-dividendaandelen, bezocht op 08-06-2015
  • INVESTOPEDIA, http://www.investopedia.com/terms/d/dividendpayoutratio.asp, bezocht op 10-06-2015
  • INVESTOPEDIA, http://www.investopedia.com/terms/d/dividendyield.asp, bezocht op 10-06-2015
  • BEURSGORILLA, http://www.beursgorilla.nl/dividend.asp, bezocht op 09-06-2015
Analist (3 artikelen)
Gepubliceerd: 22-06-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.