Beurs: toelichting beurstermen
Belangrijke beurstermen zijn onder meer: aandelen, beleggen, beurs, beursindex, beurskosten, beursorder, dividend, grensoverschrijdende beurs en wisselrisico. Beleggen op de beurs wordt een risicovolle belegging genoemd, omdat men op voorhand niet kan garanderen dat er winst wordt behaald. Een niet-risicovolle belegging zoals bv. een kasbon of obligatie garandeert wel intrest, maar deze is veel minder dan de winst die men zou kunnen behalen door in aandelen te beleggen. Het is aangeraden om niet te speculeren op de beurs met geld dat 'niet gemist' kan worden.
Aandelen
Een aandeel vertegenwoordigt een deel van het ondernemingskapitaal. De aandeelhouder is mede-eigenaar van het bedrijf.
Beleggen
Investeringsbeslissingen nemen met als hoofddoel om extra winst te maken. Iemand die ervoor kiest om te beleggen zal zoveel mogelijk informatie willen verzamelen, om op basis daarvan een veilige en goede keuze te maken uit verschillende beleggingsmogelijkheden. Vele mensen doen hiervoor een beroep op een financieel adviseur, om er zeker van te zijn dat hun geld veilig belegd zal worden. Inzake beleggingen kunnen we 2 hoofdgroepen onderscheiden.
Risicovolle beleggingen
Beleggen op de beurs is hiervan een voorbeeld. Het beleggen is een risico op zich en men kan op voorhand niet garanderen dat er winst wordt behaald.
Niet-risicovolle beleggingen
Beleggen in kasbons, obligaties... Men is zeker dat men op termijn een intrest verkrijgt.
Veel mensen laten zich verleiden tot een risicovolle belegging omdat de intrest hiervan veel hoger kan oplopen dan bij een 'zekere' niet-risicovolle belegging.
Beurs
De plaats waar aandelen verkocht en gekocht worden. Dit gebeurt via banken en beursmakelaars. Zij zijn de bevoegde tussenpersonen.
Beursindex
Om het beursklimaat in het algemeen te kunnen volgen zijn er beursindexen ontworpen die een gewogen gemiddelde weergeven van de hoeveelheid aandelen die deel uitmaken van deze beursindexen. Voor Brussel is dit bv. de Bel20, voor Nederland de AEX, voor New York de Dow Jones.
Beursorder
Een opdracht aan een beursvennootschap of een bank om een ver-of aankoop van aandelen of andere effecten te verwezenlijken.
Beurskosten
Het beheren van een effectenrekening kost extra geld. De transactiekosten bij de verwerking van een beursorder worden beurskosten genoemd.
Dividend
Als een bedrijf erin slaagt om winst te maken, kan het deze winst in de vorm van een dividend uitkeren aan de aandeelhouders. Een dividenduitkering heeft een invloed op de beurs. Bij de volgende koersopening zal het aandeel 'ex dividend' noteren. Dit wil zeggen dat de koers een gelijkwaardige daling zal kennen als de grootte van het dividend. Echter in de praktijk kan de overheid ervoor zorgen dat er een dividendbelasting zal geheven worden, zoals in Nederland en Belgïe het geval is en zullen ook de koersschommelingen ervoor zorgen dat de koers geen exact gelijkwaardige daling kent als het dividend. In Nederland ligt dit belastingspercentage sinds 2007 op 15% en in Belgïe op 25% (=roerende voorheffing).
Grensoverschrijdende beurs
Een voorbeeld van een grensoverschrijdende beurs is Euronext. Deze overkoepelt o.a. de Brussel Exchanges, Amsterdam Exchanges en Bourse de Paris.
Wisselrisico
Duidt op het risico dat u hebt als de muntwaarde waarin u de beleggingen hebt gedaan zal dalen t.o.v. uw munt. Hierdoor ontvangt u dus op het tijdstip wanneer u bv. uw winst wilt laten uitkeren een lager bedrag.
Voorbeeld
Stel dat u voor 2000 euro aan aandelen kocht op de NASDAQ (beurs Amerika). Bij de aankoop van de aandelen was 1 euro gelijk aan 1 USD. Echter bij de inning van uw winst een half jaar later merkt u dat 1 USD nog maar 0,95 euro waard is. U doet dan een verlies. Omgekeerd kan het natuurlijk ook zijn dat de USD opeens 1,05 euro waard is, waardoor u extra winst zal opstrijken.
Wanneer u ervoor zal kiezen om te beleggen op de beurs, houdt dan zeker rekening met de
beleggingsrisico's.
Beurs online volgen
Actueel beursnieuws kan gevolgd worden via de website: www.beursduivel.be