Beurs: toelichting beurstermen

Beurs: toelichting beurstermen Belangrijke beurstermen zijn onder meer: aandelen, beleggen, beurs, beursindex, beurskosten, beursorder, dividend, grensoverschrijdende beurs en wisselrisico. Beleggen op de beurs wordt een risicovolle belegging genoemd, omdat men op voorhand niet kan garanderen dat er winst wordt behaald. Een niet-risicovolle belegging zoals bv. een kasbon of obligatie garandeert wel intrest, maar deze is veel minder dan de winst die men zou kunnen behalen door in aandelen te beleggen. Het is aangeraden om niet te speculeren op de beurs met geld dat 'niet gemist' kan worden.

Aandelen

Een aandeel vertegenwoordigt een deel van het ondernemingskapitaal. De aandeelhouder is mede-eigenaar van het bedrijf.

Beleggen

Investeringsbeslissingen nemen met als hoofddoel om extra winst te maken. Iemand die ervoor kiest om te beleggen zal zoveel mogelijk informatie willen verzamelen, om op basis daarvan een veilige en goede keuze te maken uit verschillende beleggingsmogelijkheden. Vele mensen doen hiervoor een beroep op een financieel adviseur, om er zeker van te zijn dat hun geld veilig belegd zal worden. Inzake beleggingen kunnen we 2 hoofdgroepen onderscheiden.

Risicovolle beleggingen

Beleggen op de beurs is hiervan een voorbeeld. Het beleggen is een risico op zich en men kan op voorhand niet garanderen dat er winst wordt behaald.

Niet-risicovolle beleggingen

Beleggen in kasbons, obligaties... Men is zeker dat men op termijn een intrest verkrijgt.

Veel mensen laten zich verleiden tot een risicovolle belegging omdat de intrest hiervan veel hoger kan oplopen dan bij een 'zekere' niet-risicovolle belegging.

Beurs

De plaats waar aandelen verkocht en gekocht worden. Dit gebeurt via banken en beursmakelaars. Zij zijn de bevoegde tussenpersonen.

Beursindex

Om het beursklimaat in het algemeen te kunnen volgen zijn er beursindexen ontworpen die een gewogen gemiddelde weergeven van de hoeveelheid aandelen die deel uitmaken van deze beursindexen. Voor Brussel is dit bv. de Bel20, voor Nederland de AEX, voor New York de Dow Jones.

Beursorder

Een opdracht aan een beursvennootschap of een bank om een ver-of aankoop van aandelen of andere effecten te verwezenlijken.

Beurskosten

Het beheren van een effectenrekening kost extra geld. De transactiekosten bij de verwerking van een beursorder worden beurskosten genoemd.

Dividend

Als een bedrijf erin slaagt om winst te maken, kan het deze winst in de vorm van een dividend uitkeren aan de aandeelhouders. Een dividenduitkering heeft een invloed op de beurs. Bij de volgende koersopening zal het aandeel 'ex dividend' noteren. Dit wil zeggen dat de koers een gelijkwaardige daling zal kennen als de grootte van het dividend. Echter in de praktijk kan de overheid ervoor zorgen dat er een dividendbelasting zal geheven worden, zoals in Nederland en Belgïe het geval is en zullen ook de koersschommelingen ervoor zorgen dat de koers geen exact gelijkwaardige daling kent als het dividend. In Nederland ligt dit belastingspercentage sinds 2007 op 15% en in Belgïe op 25% (=roerende voorheffing).

Grensoverschrijdende beurs

Een voorbeeld van een grensoverschrijdende beurs is Euronext. Deze overkoepelt o.a. de Brussel Exchanges, Amsterdam Exchanges en Bourse de Paris.

Wisselrisico

Duidt op het risico dat u hebt als de muntwaarde waarin u de beleggingen hebt gedaan zal dalen t.o.v. uw munt. Hierdoor ontvangt u dus op het tijdstip wanneer u bv. uw winst wilt laten uitkeren een lager bedrag.

Voorbeeld

Stel dat u voor 2000 euro aan aandelen kocht op de NASDAQ (beurs Amerika). Bij de aankoop van de aandelen was 1 euro gelijk aan 1 USD. Echter bij de inning van uw winst een half jaar later merkt u dat 1 USD nog maar 0,95 euro waard is. U doet dan een verlies. Omgekeerd kan het natuurlijk ook zijn dat de USD opeens 1,05 euro waard is, waardoor u extra winst zal opstrijken.

Wanneer u ervoor zal kiezen om te beleggen op de beurs, houdt dan zeker rekening met de beleggingsrisico's.

Beurs online volgen

Actueel beursnieuws kan gevolgd worden via de website: www.beursduivel.be
© 2011 - 2024 Brunos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleggen met risicospreidingBeleggen met risicospreidingVoor veel beleggers is het interessant om voor een beleggingsfonds te kiezen, omdat er zo een betere risicospreiding ger…
Introductie tot beleggen, aandelen en obligatiesIntroductie tot beleggen, aandelen en obligatiesHet beheer van het persoonlijke vermogen of het eigen spaargeld, kan op verschillende manieren plaatsvinden. Een van de…
Het beleggers alfabetBeleggen, je wilt beginnen met beleggen maar komt overal woorden en termen tegen waarvan je denkt wat betekend dit. Daar…

Goud als beleggingGoud als beleggingWie in goud wil beleggen heeft heel wat mogelijkheden. Voor de doorsneebelegger vallen goudstaven van 12,5 kg uiteraard…
Beurs: risico's beperken bij beleggen in aandelenBeurs: risico's beperken bij beleggen in aandelenBeleggen op de beurs houdt altijd risico's in. Vandaar dat men dit dan ook een risicovolle belegging noemt, omdat het ni…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia: uitleg invloed dividend op koers
Brunos (127 artikelen)
Laatste update: 01-05-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.