BTW nieuwbouw 21 procent en btw renovatie 9%

BTW nieuwbouw 21 procent en btw renovatie 9% De btw op nieuwbouw bedraagt 21 procent in 2023. Sommige activiteiten in de bouw, zoals de schilder, kunnen onder het lage btw-tarief vallen. De kosten van een nieuwbouwwoning kunnen door de btw hoog zijn, maar u betaalt geen overdrachtsbelasting. De overdrachtsbelasting van 2 procent geldt wel voor de bestaande bouw, starters op de woningmarkt hebben een uitzonderingspositie.

Nieuwbouwwoning kopen in 2023


Nieuwbouw woning of bestaande woning kopen in 2023?

Wie een huis gaat kopen moet kiezen voor een nieuwbouwwoning of een bestaande woning. Die keuze maakt nogal wat uit. Niet alleen heeft een nieuwbouwwoning meestal een ander comfort en is die zuiniger gebouwd dan een bestaande woning, maar ook de lasten van de aanschaf van deze woningen verschillen onderling. Zo betaalt u op een nieuwbouwwoning btw en geen overdrachtsbelasting, terwijl dat bij bestaande bouw precies andersom is: wel overdrachtsbelasting maar geen btw.

Btw nieuwbouw op 21%

U betaalt op een bepaald goed btw zodra het goed wordt geleverd. U betaalt op een nieuwbouwwoning btw zodra het huis wordt opgeleverd. Bij de oplevering betaalt u 21% btw. Dit komt bovenop de kale koopprijs van uw woning.

Beschikbaarheid van een nieuwbouwwoning

Het zal duidelijk zijn dat het enige tijd vraagt voordat een nieuwbouwwoning is gerealiseerd. Bij een bestaande woning vinden meestal wat kleine aanpassingen plaats voordat u het huis kunt betrekken, maar een nieuwbouwwoning moet van de grond af aan worden opgebouwd.

De financiering van een nieuwbouwwoning in 2023

U neemt de betaling van de btw mee in de financiering van uw woning. Dit kan betekenen dat de keuze voor een nieuwbouwwoning een grotere financiering vergt dan de aanschaf van een bestaande woning. Het voordeel van een nieuwbouwwoning, als die van het gas af is en aan de nieuwe klimaateisen voldoet, is dat u met de financiering van het aankoopbedrag in de meeste gevallen klaar bent. Als u een bestaande woning koopt en deze bijvoorbeeld nog geïsoleerd en gerenoveerd moet worden, dan koopt u in eerste instantie een woning voor een lager bedrag, maar zullen de aanpassingen van de woning ook nog moeten worden gefinancierd. Het voordeel van een bestaande woning is dat u niet alles in één keer hoeft te renoveren maar dit kunt doen in uw eigen tempo. Kunt u de financiering vooraf regelen of hebt u eigen geld, dan hoeft u zich om de financiering van de aanstaande verbeteringen aan uw huis zich verder niet zo druk te maken. Is die financiering nog niet rond, dan hebt u de mogelijkheid om de financiering over een aantal jaren uit te smeren.

Hoogte kosten eigen woning in 2023

Bij een nieuwbouwwoning hebt u te maken met de btw, bij een bestaande woning met de overdrachtsbelasting. Sluit u voor uw woning een hypotheek af, dan hebt u zeer waarschijnlijk recht op hypotheekrenteaftrek. Deze fiscale aftrek neemt elk jaar overigens af. Voor zowel de aankoop van een nieuwbouwwoning als van een bestaande woning moet u naar een notaris die hiervoor notariskosten in rekening zal brengen. Ook de hypotheekakte kost geld. Hebt u gebruik gemaakt van een makelaar, dan moet u makelaarskosten betalen. Verder moet een woning worden verzekerd, denk daarbij vooral aan de opstalverzekering en de inboedelverzekering. Ook de gemeente laat van zich horen, u betaalt elk jaar een woonlastennota. Voorts zijn er de waterschappen. Uw watergebruik moet worden betaald aan het waterbedrijf en de waterschapslasten.

Conclusie nieuwbouw of bestaande bouw

Nieuwbouw of bestaande bouw is vaak een kwestie van smaak, maar vergeet bij uw keuze ook de financiën niet. Met de financiering van een nieuwbouwwoning bent u vaak voor een aantal jaren uit de hoge kosten (geen groot onderhoud), terwijl een bestaande woning vaak nog moet worden verbeterd en verbouwd. Beide woningen hebben verder hun jaarlijkse woonlasten. Zet bij uw keuze dus ook alle kosten eens op een rij en laat u zich goed adviseren.

Lees verder

© 2012 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nieuwbouw huis kopen zonder risico: afbouwgarantieNieuwbouw huis kopen zonder risico: afbouwgarantieHet kan je zomaar overkomen: je koopt een nieuwbouwhuis en de aannemer gaat failliet. De woning is nog niet afgebouwd. D…
Nieuwbouwwoning kopen: de voordelen en nadelen van nieuwbouwNieuwbouwwoning kopen: de voordelen en nadelen van nieuwbouwLiever een nieuwbouwwoning kopen of gaat u voor een bestaande woning? Een nieuwbouwwoning heeft vele voordelen en is mee…
De overdrachtsbelasting en BTW nieuwbouw moeten omlaagDe overdrachtsbelasting en BTW nieuwbouw moeten omlaagDe overdrachtsbelasting voor woningen bedraagt 2%, niet 0% helaas. Enerzijds wordt in ons land eigen woningbezit gestimu…
Vastgoed & koopt u nieuwbouw of een bestaande woningVastgoed & koopt u nieuwbouw of een bestaande woningGaat u in 2021 een nieuwbouwwoning of een bestaande woning kopen? De aankoopkosten voor vastgoed zijn laag doordat de ov…

Te hoge belastingheffing in box 3Te hoge belastingheffing in box 3De belastingheffing in box 3 lijkt laag,maar door inflatie en lage rendementen op het spaargeld kan de heffing toch een…
Inkomstenbelasting 2013 & belastingtarieven en schijvenInkomstenbelasting 2013 & belastingtarieven en schijvenDe definitieve belastingtarieven 2013 en de belastingschijven 2013 zijn nu met de Miljoenennota 2013 en het Belastingpla…
Reacties

M. Bos, 05-04-2013
Een behoorlijk voordeel van nieuwbouw is echter ook dat bij de financiering van nieuwbouw alle vaste aanvullende verbouwingen (keuken, vloeren, muren en tuin) tot de stichtingskosten horen. Dat wil zeggen tot de 100% van de financiering horen.

Terwijl bij bestaande bouw deze kosten uit de 6% die je extra kunt lenen moeten worden gehaald.

Simpel reken voorbeeldje:

Nieuwbouwhuis 200.000
Keuken 10.000
Tuin 2.000
Badkamer 3.000
Totaal 215.000

Dit kun je lenen en dan kan je nog 6% extra lenen voor andere zaken.

Bij een bestaande bouw:
Huis 200.000
Verbouwing 6% 12.000

Je kunt bij wijzen van spreken niet eens de badkamer verbouwen met de financiering.

Met andere woorden voor bestaande bouw heb je veel eigen geld nodig, als je moet verbouwen. Een bestaand huis wat volledig naar wens is, uhm komt niet voor… Reactie infoteur, 14-01-2020
Beste M. Bos,
Ook in 2018, 2019 en 2020 kan een verbouwing bij bestaande bouw nog worden gefinancierd, alleen niet meer voor 100%.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Gertjan van Dam, 10-03-2013
In plaats van renovatie van onze bestaande woning (aantoonbaar erg slechte staat ) denken wij erover onze bestaande woning te slopen en een nieuwe woning te bouwen. Zou er een mogelijkheid zijn om (een deel) gebruik te maken van het nieuwe BTW tarief van 6% over het arbeidsloon ook in geval van nieuwbouw? Lijkt ons redelijk omdat renovatie en nieuwbouw in beide gevallen een sterk verbeterde staat zal opleveren. Reactie infoteur, 14-01-2020
Beste Gertjan van Dam,
Een volledige nieuwbouw zal niet onder het lage btw- tarief vallen, wel een combinatie van nieuwbouw en renovatie.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Cmj Simons, 26-02-2013
Een vraag over de 6 procent btw regeling bij renovatie. De offerte is opgemaakt in oktober. De daadwerkelijke renovatie is in maart 2013. Geld dan de nieuwe wetgeving van 6 procent? Reactie infoteur, 26-02-2013
Beste Cmj Simons,
Als dezelfde regels gelden als bij de btw verlaging naar 6 procent in 2011 (de precieze nieuwe regels 2013 zijn nog niet bekend gemaakt), zal de eis zijn dat de werkzaamheden na 1 maart 2013 beginnen en voor 1 maar 2014 eindigen. Een andere eis is dat het deel arbeid en materiaal gescheiden wordt aangegeven in de offerte.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jr, 20-02-2013
Vraagje, geld dit alleen voor een huis dat je zelf bewoord? Of ook voor een pand (woning of bedrijfspand) wat verhuurd of wordt? Reactie infoteur, 20-02-2013
Beste Jr,
Er is in het woonakkoord afgesproken dat de btw op verbouwingen en renovatiewerken in de bestaande bouw per 1 maart 2013 voor 1 jaar wordt verlaagd. Het hoeft dus geen eigen huis te zijn. Over een bedrijfspand bestaat onzekerheid omdat het niet voor wonen bedoeld is.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Kaatje133, 15-02-2013
Nu is de vraag, wanneer heet het renovatie? Wij bouwen nu een huis en na maart worden er nog klussen uitgevoerd, stel dat de oplevering voor 1 maart plaats vind worden de werkzaamheden na 1 maart dan renovatie genoemd? Reactie infoteur, 15-02-2013
Beste Kaatje133,
Onder de lage btw valt een renovatie die is begonnen vanaf 1 maart 2013. Het beste vraagt u daarvoor een nieuwe offerte.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

E. Veer, 14-02-2013
Geldt de 6% alleen op arbeid of ook op materialen?
Kan ik bijvoorbeeld mijn kozijnen en keuken ook een prijsverlaging verwachten welke pas na 1 maart worden geplaatst in mijn renovatiewoning maar al wel zijn besteld? Reactie infoteur, 14-02-2013
Beste E. Veer,
Voor zover nu bekend is, geldt de 6% alleen voor het arbeidsloon.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

B. Koops, 13-02-2013
Er gaan weer geruchten dat de BTW voor het renoveren van daken weer verlaagd wordt naar 6%. aangezien ik hier geen concreet antwoord over kan vinden op internet stuur ik mijn vraag naar u en hoop hier dan ook een duidelijk antwoord op te krijgen. Reactie infoteur, 13-02-2013
Beste B. Koops,
De btw op renovatie gaat een jaar lang van 21 naar 6 procent: van 1 maart 2013 tot 1 maart 2014. Zo is besloten in het akkoord tussen kabinet en oppositie op 12 februari 2013.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Huib Lust, 21-08-2012
Goedemiddag
Ik lees dit (en andere berichten) met afschuw, ik ben zelf werkzaam in de bouw, en als ik dit lees dan kan ik het als zelfstandige in de bouw wel schudden. Het is al niet goed in de bouw en dan verhogen we de btw nog maar even naar 21 %. Volgens mij moet het niet veel gekker worden in dit land, en niemand doet zijn of haar mond open. Ik hoop echt dat er nu iemand op staat en gewoon zegt DIT KAN NIET, maar ondertussen wel Griekenland steunen met 30 miljard. Sorry hoor mijn broek zakt af hiervan. Reactie infoteur, 21-08-2012
Goedemiddag Huib Lust,
Het is slecht voor de bouw en slecht voor de particuliere portemonnee, maar wel aanstaande helaas als niet wordt ingegrepen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 01-05-2023
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.