Nieuwbouwwoning kopen: de voordelen en nadelen van nieuwbouw

Nieuwbouwwoning kopen: de voordelen en nadelen van nieuwbouw Liever een nieuwbouwwoning kopen of gaat u voor een bestaande woning? Een nieuwbouwwoning heeft vele voordelen en is meestal zeer aantrekkelijk, maar de btw is hoog. Alles in nieuwbouw is nieuw, energie zuinig, meer kneedbaar en op maat. U hebt meer invloed op het eindresultaat van nieuwbouw. Anderen willen een bestaande woning en zeker geen nieuwbouw. Enkele voordelen en nadelen van het kopen van een nieuwbouwwoning worden voor u op een rijtje gezet. Let op de garantie.

Nieuwbouwwoning kopen

Nogal wat mensen worden plotseling verliefd op een huis. Maar uiteindelijk is de juiste locatie de bepalende factor voor de waarde ontwikkeling van vastgoed. Natuurlijk zijn er allerlei externe factoren, maar wanneer het huis, bestaande bouw of nieuwbouwwoning, op een mindere locatie staat, zult u minder rendement uit uw investering halen.

Vastgoed en rendement

Ook al leven we nu bijna driekwart eeuw na de Tweede Wereldoorlog, nog steeds bestaat er krapte op de woningmarkt. Zowel voor huurders als kopers. Dat betekent automatisch dat de woningmarkt in Nederland een gespannen markt is, met gemiddeld genomen goede rendementen. Eigenlijk wordt de hele woningmarkt in Nederland gesubsidieerd. De huurders via huur toeslagen, de kopers via de hypotheekrenteaftrek, koop subsidies en garanties.

Vastgoed: een nieuwbouwwoning

De manier om het aantal woningen uit te breiden is, wanneer ik even aan de verbouw voorbij ga, de nieuwbouw. Een nieuwbouwwoning heeft meerdere voordelen van zowel financiële als praktische aard.

Minder kosten bij nieuwbouw en minder kosten onderhoud

Of een nieuwbouwwoning uiteindelijk ook goedkoper is dan een bestaande woning hangt sterk af van de aanpassingen, die u wilt aanbrengen. Allereerst koopt u een nieuwbouwwoning vrij op naam. Dat betekent dat u geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen. In eerste instantie vermindert u zo de aankoopkosten voor uw huis. Bovendien biedt een nieuwbouwwoning, wanneer u er vroeg genoeg bij bent, de mogelijkheid van een modulaire aanpak. Dat wil zeggen dat u bijvoorbeeld de keuken en badkamer nog niet laat plaatsen, maar later naar eigen wens en op het moment dat het u uitkomt. Bij een gefaseerde aanpak kunt u de kosten van een hypotheek drukken.

Energiezuinige bouw is vaak nieuwbouw

Een nieuwbouwwoning is voor velen zo aantrekkelijk, omdat alles nieuw is. Dubbel glas, isolatie en andere energie zuinige maatregelen worden automatisch doorgevoerd. Bovendien hebt u de eerste jaren geen last van onderhoud aan het huis. Dat kan bij bestaande huizen nog wel eens anders zijn en zelfs uitlopen op duur achterstallig onderhoud. Bovendien verdient u na verloop van tijd de energiezuinige maatregelen volledig terug, doordat de kosten van verbruik lager zullen zijn. En ook dat is gunstig voor de waarde van het vastgoed, want velen stappen liever in een huis dat aan de huidige eisen van comfort voldoet, dan ze zelf nog van alles moeten laten aanpassen.

Nederland van het gas af in 2030

Nederland gaat de komende jaren steeds meer van het gas af. De aardbevingen in Groningen en de milieuschade verplichten steeds meer om de woning in te richten op de toekomst. Als u een nieuwbouwwoning koopt dat al is ingericht om zonder gas te kunnen koken en verwarmen, dan hoeft u niet meer zelf allerlei grote veranderingen in de woning aan te brengen om energiezuinig te zijn. De verwachting is dat kopers van een woning steeds meer zullen letten op de energiezuinigheid van een woning. Een woning die al is ingericht voor de toekomst zal meer waard zijn en verlaagt uw maandelijkse lasten.

Nadelen van nieuwbouw

Vastgoed op een nieuwe locatie die nog verder moet worden ingericht, trekt sommigen aan en stoot anderen af. Het kan wat langer duren voordat de infrastructurele voorzieningen er zijn, terwijl panden in een bestaande wijk die voorzieningen wel hebben. U moet bij een nieuwbouwwoning vaak de tijd hebben en wachten op de inrichting van de wijk. Ook de nieuwe eigen keuken, badkamer of vloer kunnen duurder uitvallen dan begroot. Veel nieuwbouw heeft gebreken. Een bestaande woning kunt u meestal wel vrijwel direct betrekken. Bovendien zijn nieuwbouwwoningen niet goedkoop, grond is duur en de extra milieu-eisen betekenen ook vaak een fors prijskaartje.

Conclusie wat zijn de voordelen van een nieuwbouwwoning

Het kopen van een huis is kiezen voor nieuwbouwwoning of bestaande bouw. Of het nieuwbouw wordt, hangt erg af van de locatie, de wensen die u zelf hebt en de tijd dat u kunt wachten om de woning te betreden. Gelukkig is er voor ieder wat wils en is het dromen over een mooie nieuwe woning altijd leuk om te doen. Een nieuwbouwwoning is goedkoper in onderhoud en zal eerder voldoen aan uw wensen.

Lees verder

© 2008 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
BTW nieuwbouw 21 procent en btw renovatie 9%BTW nieuwbouw 21 procent en btw renovatie 9%De btw op nieuwbouw bedraagt 21 procent in 2023. Sommige activiteiten in de bouw, zoals de schilder, kunnen onder het la…
Vastgoed & koopt u nieuwbouw of een bestaande woningVastgoed & koopt u nieuwbouw of een bestaande woningGaat u in 2021 een nieuwbouwwoning of een bestaande woning kopen? De aankoopkosten voor vastgoed zijn laag doordat de ov…
Jaren dertig huis of nieuwbouw?De meeste mensen zien een jaren dertig huis als ideaal. Het zijn vaak karakteristieke huizen met veel stijl en uitstrali…
Huis kopen, nadelen van nieuwbouwHuis kopen, nadelen van nieuwbouwHet kopen van een nieuw te bouwen huis heeft veel nadelen ten opzichten van bestaande bouw. Toch gaan veel mensen voor e…

Maximale hypotheek: eigen huis kopenMaximale hypotheek: eigen huis kopenDe eerste stap bij het kopen van een huis is bepalen welk hypotheekbedrag past bij je inkomsten- en uitgavenpatroon. Je…
Hulp van ouders bij aankoop huisHulp van ouders bij aankoop huisStarters hebben veel moeite om een huis naar wens aan te schaffen. De ouders kunnen hierbij een helpende hand bieden doo…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 30-11-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.