Nieuwbouw huis kopen zonder risico: afbouwgarantie

Nieuwbouw huis kopen zonder risico: afbouwgarantie Het kan je zomaar overkomen: je koopt een nieuwbouwhuis en de aannemer gaat failliet. De woning is nog niet afgebouwd. Daar zit je dan. Het faillissement van de aannemer hoeft geen problemen te geven, mits de aannemer een afbouwverzekering heeft. De afbouwverzekering garandeert dat je nieuwbouwwoning zonder extra kosten wordt afgebouwd, mocht de aannemer failliet gaan. In deze tijden van economische crisis zijn tal van mensen al de dupe geworden van een faillissement. Bouwbedrijven vallen om, nieuwbouwprojecten staan stil. Een afbouwgarantie voorkomt dat je met de handen in het haar komt te zitten.

Afbouwgarantie: ontvang een waarborgcertificaat

Vóór aankoop nieuwbouw regelen

Een afbouwverzekering moet worden afgesloten door de bouwer, niet door de koper. Aannemers die een afbouwverzekering hebben afgesloten zijn er nog te weinig. Ongeveer 35% van de aannemers heeft geen afbouwverzekering, in het geval van nieuwbouwprojecten. Om risico uit te sluiten is het dus aan te raden dat je als koper vóór de aankoop van een nieuwbouw woning weet waar je aan toe bent. Zorg dat er sprake is van een afbouwverzekering, zodat je je nieuwbouw huis koopt met afbouwgarantie. En zorg dat je het waarborgcertificaat echt ziet, zodat je daadwerkelijk aanspraak kan maken op de afbouwgarantie.

Waarborgcertificaat

Het kan zijn dat in brochures van nieuwbouw huizen vermeld staat dat er sprake is van een afbouwgarantie. Voor elk project geldt dat de aannemer weer een aparte garantie af moet sluiten. Wanneer de aannemer weinig kapitaalkrachtig is, kan het gebeuren dat de aannemer weliswaar bouwt met garantie maar hier later niet voor in aanmerking kan komen. En dan heb je een probleem.
Het in handen krijgen van een waarborgcertificaat is dus van belang voor de koper, en de koper moet deze zeker in handen hebben voordat de overdracht bij de notaris plaatsvindt. Ga er nooit van uit, dat je het waarborgcertificaat later nog wel zal krijgen. De notaris zal namelijk checken of het certificaat aan de koper is uitgereikt.

Wat betreft afbouwverzekeringen zijn er de volgende garanties:
  • Stiwoga-garantie
  • GIW-garantie

Je huis wordt afgebouwd, je bent niet de dupe

Deze afbouwgaranties geven de koper de garantie van een waarborg, mocht de woning niet afgebouwd worden en/of gebreken vertoond. De GIW-garantie is beperkt tot 20% van de aankoopsom. Dit houdt in dat het afbouwen van de nieuwbouwwoning zal moeten gebeuren van 1/5 van de aankoopsom. Meestal is dit voldoende. De andere afbouwgarantie, de Stiwoga-garantie, gaat verder dan 20%.

Dubbele woonlasten

De afbouwverzekering zit inbegrepen in de verkoopprijs. Ergens moet dit geld vandaan komen, en het lijkt mooi dat je er geen aparte premie voor hoeft af te dragen. Maar de koper betaalt er dus wel gewoon voor. In ieder geval sluit een afbouwgarantie financiële problemen uit die ontstaan door een onafgebouwd nieuwbouw huis, en ga je door de afbouwgarantie een eigen persoonlijke financiële crisis uit de weg. Je huis wordt hoe dan ook afgebouwd, ook al gaat de aannemer failliet. Houd wel rekening met dubbele woonlasten door de ontstane vertraging. Om dubbele woonlasten door vertraging van het afbouwen van de nieuwbouwwoning te beperken, moet je erop letten dat je een termijn met de bouwer afspreekt waarbinnen de nieuwbouwwoning af moet zijn. En spreek af, dat wanneer die termijn overschreden wordt, je een bedrag per dag ontvangt. Een bedrag tussen de 50 en 100 euro per dag is gebruikelijk.
© 2009 - 2024 Ssandra3108, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dubbele maandlasten hypotheek beperkenDubbele maandlasten hypotheek beperkenEen nieuw huis gekocht hebben, en blijven zitten met dubbele woonlasten. Iedere koper is er huiverig voor: nieuwe huis i…
Tips bij kopen van een nieuwbouwwoningTips bij kopen van een nieuwbouwwoningWanneer je een nieuwbouwwoning hebt gekocht, of je bent van plan om een nieuwbouwwoning te kopen zit je met allerlei vra…
Overbruggingsgarantie bij dubbele woonlastenOverbruggingsgarantie bij dubbele woonlastenDubbele woonlasten als u twee huizen hebt? Dit lijkt niet verstandig, maar de overbruggingsgarantie van het CBOV kan u o…
Aannemer failliet garantieAannemer failliet garantieAannemers gaan failliet, ook in 2023 gaan bouwbedrijven failliet. Ook uw aannemer of het bouwbedrijf kan dus failliet ga…

Hypotheek – annuïteitenhypotheekWie een huis gaat kopen, krijgt vaak al snel te maken met een hypotheek. Omdat een huis vrijwel niet zo te betalen is, w…
Zelf een huis bouwen op eigen grondZelf een huis bouwen op eigen grondWanneer je je eigen droomhuis zelf wilt bouwen op eigen grond, zijn er veel zaken om aan te denken. Zelf je droomhuis bo…
Ssandra3108 (253 artikelen)
Gepubliceerd: 09-06-2009
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.